​Росія придумала, як позбутися від "брудної" нафти: ЗМІ розкрили підлий план

Росія вирішила підмішувати нафту з високим вмістом хлорорганики в чисті потоки, процес налагодять з наступного тижня.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела в галузі.

За їхніми відомостями у вівторок на нараді в Міненерго РФ відбулася нарада, на якій були присутні російські нафтокомпанії і Транснафта - російська компанія-оператор.

Транснафта запропонувала компаніям схему поступового підмішування некондиційної нафти в чистий потік, що призведе до зростання рівня вмісту хлорорганики до 5 ppm з приблизно 1 ppm зараз в Приморську і Новоросійську, 3,5 ppm - в Усть-Лузі. Згідно техрегламенту, прийнятому країнами ЄАЕС, з 1 липня зміст органічних хлоридів у нафті не повинно перевищувати 6 ppm.

Підмішування некондиційної нафти призведе до зміни якості нафти Urals з відвантаженням з портів Новоросійськ, Усть-Луга і Приморськ, а також в сировину, продукцію, що відвантажується на НПЗ в центральній частині Росії.

Нафтокомпанії РФ не погодилися із запропонованою схемою, оскільки, на їхню думку, зростання вмісту органічних хлоридів у нафті матиме негативний вплив на її вартість, а також вимагатиме додаткових технічних рішень від НПЗ.

За даними одного з джерел, зараз компанії продумують альтернативні варіанти вирішення проблеми, які вони хочуть запропонувати Міненерго.

"Цю нафту можна продати зі знижкою. Охочих знайдеться чимало. Такий нафтою можна топити, її можна і розмішувати, але потрібен дисконт", - сказало джерело.

"Змішувати чисті і брудні барелі - погана ідея, марна трата продукту. Є багато варіантів, що можна з цією нафтою зробити. У нас є пропозиції, ми їх висловимо", - додало інше джерело.

Як повідомляв "Апостроф", "Транснафта" виплатить казахстанському оператору нафтопроводів "КазТрансОйл" близько $76 млн компенсації за некондиційну нафту.