Як спецслужби Путіна "кришують" банки і воюють між собою: розслідування журналістів

Журналісти російського видання "The Bell" викрили схему контролю ФСБ Росії комерційних банків, що працюють в країні.

Приводом для розслідування став арешт в Росії колишнього глави банківського відділу в ФСБ Кирила Черкаліна і його товаришів по службі за звинуваченнями в отриманні хабара і особливо великому шахрайстві. Під час обшуків у них було знайдено 12 млрд рублів (майже $ 190 млн) грошима і коштовностями.

Черкалін очолював банківський відділ управління "К" Служби економічної безпеки ФСБ (СЕБ). Ця служба займається банками, страховиками, пенсійними фондами.

За словами співрозмовника видання, у Управління "К" було два головних неформальних способу взаємодії з банками: відсоток від виведених коштів - 0,1-0,2% від обсягу операції - або фіксовані хабарі і відкати за конкретні порушення.

Банки, які займалися обналом, Управління "К" ставило на "абонентську плату", сказав колишній співвласник одного з банків третьої сотні з уже відкликаною ліцензією.

Для отримання відсотка з ФСБ в банк відряджали "підкришника" - як правило, офіцера у відставці. Йому найчастіше давали посаду глави служби економічної безпеки банку, щоб контролювати грошові потоки.

"Це дозволяло тримати все під ковпаком", - зазначив співрозмовник видання в банківському секторі.

Також в обов'язки "підкришника" входив збір інформації про ринок.

Усіх трьох силовиків, включаючи Черкаліна, звинувачують в захопленні активів на суму 499 млн рублів у московського забудовника Сергія Гляделкіна. У 2010 році за його заявою порушили кримінальну справу стосовно віце-мера Москви Олександра Рябініна. На суді адвокат Рябініна запитав у Гляделкіна, як довго той працює на ФСБ. Той відповів, що не може відповісти на це питання, оскільки дав підписку про нерозголошення.

За даними видання, у Гляделкін були спільні проекти з сином генпрокурора РФ Ігорем Чайкою.

У ФСБ і Генпрокуратурі Росії на запит видання не відповіли.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в Україні СБУ розсекретила агента російської ФСБ, який збирав дані по Україні та Ізраїлю.