Лукашенко перейшов в атаку: як Білорусь використовує "коронавірусну" кризу проти Росії

Між Білоруссю та Росією останнім часом спостерігається все більше суперечностей, глава країни Олександр Лукашенко йде на загострення відносин.

Як повідомляє "Апостроф", про це пише "Білоруська правда".

Відзначається, що Лукашенко вирішив вдарити по Росії рублем. Навіть отримавши від Кремля безпрецедентну знижку на нафту, він почав процес диверсифікації її поставок, спочатку купивши нафту в Норвегії, а потім в Саудівській Аравії, з якою РФ як раз і веде невдалу для неї нафтову війну.

Більш того, Білорусь зажадала знижку на газ, ціна на який в Європі так само стрімко падає.

"За таких обставин білоруська сторона ініціювала перед ПАТ "Газпром" питання про перегляд у бік зниження вартості поставленого в 2020 році в Білорусь природного газу. В якості одного з механізмів перегляду запропонована можливість покупки певних обсягів газу на біржових майданчиках за конкурентними цінами", - заявив міністр енергетики Білорусі Віктор Каранкевич.

Але і це ще не все - не давши Росії толком отямитися від вимог по нафті і газу, Білорусь оголосила Росії цінову війну на ринку добрив, різко знизивши ціни для китайських споживачів, разом аж на 33 відсотки, про ніж 30 квітня був підписаний договір між білоруськими калійної компанією і консорціумом китайських покупців Sinochem, CNAMPGC і CNOOC.

Це серйозний удар по російському конкурентові "Уралкалія" Сулеймана Керімова, в якому вже заявили, що будуть змушені повністю відмовитися від поставок своєї продукції в Китай через низьку ціну, запропоновану білорусами. А раніше саме "Уралкалій" першим укладав довгострокові контракти на поставку з найбільшими клієнтами з Китаю і Індії, забираючи кращих клієнтів.

Детальніше про те, чому Білорусь продовжує жити активним життям в епоху коронавірусу читайте в матеріалі "Апострофа": Лукашенко не введе карантин, навіть якщо покладе півкраїни - лікар з Білорусі.