RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

Втекла від тортур: одна з лідерів білоруської опозиції пояснила свій від'їзд до Польщі

Член президії Координаційної ради опозиції Білорусі Ольга Ковалькова, яку раніше було затримано силовиками і яка відбувала 15 діб арешту, в ніч на суботу, 5 вересня, перетнула білорусько-польський кордон і виїхала до Варшави.

Про це вона повідомила на спільній прес-конференції з главою канцелярії прем'єр-міністра Польщі Міхалом Дворчіком, передає канал tvn24.

Все, що відбувалося зі ній за останні дні, Ольга Ковалькова назвала тортурами. За її словами, в її адресу було багато загроз, зокрема, її лякали тим, що залишать за ґратами надовго

На прес-конференції вона заявила, що не планувала виїжджати з Білорусі. Вночі її, закривши обличчя капюшоном, вивезли з ізолятора тимчасового утримання на Окрестині і відвезли на прикордонний пункт "Брузги".

"Я пройшла кордон, вони перевезли мої речі, хотіли підвезти. Але їхав автобус на Варшаву, і польські прикордонники попросили польського водія, щоб мене підвезли. Мене впізнав водій, він стежить за новинами, і сказав, що радий, що я на волі. У мене при собі не було телефону, була тільки візитка польського посла Артура Михальського. Я йому подзвонила, і він сприяв моєму приїзду до Варшави", - розповіла подробиці свого термінового від'їзду опозиціонерка, яка була довіреною особою екс-кандидата в президенти Білорусі Світлани Тихановської.

24 серпня Ольга Ковалькова була затримана разом з іншим членом президії КС Сергієм Дилевським. Їх звинуватили в порушенні порядку організації або проведення масових заходів (ст. 23.34 КоАП Білорусії).

В прикордонного комітету Білорусі підтвердили, що 5 вересня близько другої години ночі Ковалькова прибула в пішому порядку в пункт пропуску "Брузги", пройшла прикордонний контроль, після чого дочекалася найближчого рейсового автобуса сполученням "Гродно-Варшава" і проїхала на територію Польщі.

У МВС заявили, що Ковалькову відпустили з-під арешту за станом здоров'я, нібито вона заявила про необхідність пройти лікування.

Як повідомляв "Апостроф", 24 серпня, Міністерство оборони Білорусі повідомило про спробу порушення повітряного простору країни з боку Литовської Республіки.