RU  UA

Поза Росією цього не розуміють: історик розповів, яке реальне ставлення народу до Путіна

Росіяни змирилися з чужою владою в країні, на чолі якої стоїть Володимир Путін.

Таку думку російський історик і громадський діяч Андрій Зубов озвучив в ефірі Апостроф ТБ.

За його словами, всередині Росії за 30 років сформувалося суспільство, яке зацікавлене в іншому житті.

"За ці 30 років прийшло нове покоління, яке хоче іншого життя. При чому не примітивно-жити багатшими, як хотіли в 90-і роки, а жити, якщо завгодно, системно інакше. Ось ця системна відмінність життя - це гідність, свобода, демократія, вільний бізнес, вільне спілкування із Заходом і загалом інтеграція", - запевняє Зубов у спілкуванні з журналісткою.

Історик також не погодився з думкою співрозмовника про те, що нинішня молодь в Росії підтримує режим Володимира Путіна.

Він стверджує, що якщо в країні пройдуть вільні вибори і будуть допущені альтернативні політики, то Володимир Путін ризикує піти з Кремля.

"А хто вам сказав, що у нас молодь обирає Путіна? Буквально сьогодні з'явилася інформація, що в маленькому містечку в далекій губернії – це Красноярський край, містечко Каїнськ, про яке ви, може, і не знаєте – заарештували трьох школярів. Це учні 9-10 класу, заарештовані за те, що вони створили гру "підірвати будівлю місцевого КДБ – ФСБ". Ось молодь яка. Хто вам сказав, що вони за Путіна? Я впевнений, що якщо зараз пройдуть вільні вибори, і якщо з'являться альтернативні лідери, і вони будуть допущені-той же Навальний, навіть старий прем'єр-міністр Касьянов, Явлінський-то, безумовно, Путін програє ці вибори", - продовжив громадський діяч в ефірі телеканалу.

За словами Андрія Зубова, помилково стверджувати, що в Росії населення підтримує Володимира Путіна, адже народ просто змирився з нинішньою владою і вона йому чужа.

"Ви ж мене запитали, за що росіяни хочуть Путіна. Я вам і кажу, що вони не хочуть Путіна, їх просто примушують підкорятися Путіну. Так само, як Лукашенко примушує білорусів підкорятися собі. А тих, хто не підкоряється і активно чинить опір, він б'є, вбиває, садить у в'язницю, виганяє з країни. У Росії вже в різних регіонах спалахували подібні рухи. Ви знаєте, і в Хабаровську, і в Шієсі, і в Башкирії. Десь вони придушуються, десь більш майстерно розлучаються, коли влада знімає свої претензії. Скажімо, у Шиесі влада скасувала будівництво сміттєвого полігону. Але в будь-якому випадку, це величезна помилка зовнішніх глядачів говорити, що в Росії народ підтримує Путіна. Він не підтримує Путіна. У Росії народ живе, упокорюючись з владою, яка йому глибоко чужа так само, як їм була глибоко чужа влада Брежнєва або влада Сталіна. Сталін вбивав мільйони людей, але при цьому він правив. Безумовно, він вбивав тому, що, якби він не вбивав, його б зрадили. Це абсолютно очевидно", - резюмував російський історик в ефірі Апостроф ТБ.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": У Росії чудово розуміють, за що Путін вирішив покарати Україну.