RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

У Росії скандал через циркове шоу з тваринами-"нацистами": замішана РПЦ

У державному цирку Удмуртії показали виставу, в якій брали участь дресирувальниками з тваринами у костюмах з нацистською символікою. У цирку заявили, що виставу підготовлено на замовлення Іжевської та Удмуртської єпархій Російської православної церкви.

Про це повідомляє видання ВВС - Російська служба.

Кадри з циркової вистави, яку показали 9 січня в в цирку Іжевська, з'явилися в мережі. На них видно, як дресирувальники, одягнені в костюми червоноармійців, виводять на арену мавпу в формі, схожій на нацистську, і козлів зі свастиками на попонах.

В прокуратурі Удмуртії повідомили, що за фактом демонстрації нацистської символіки в будівлі державного цирку Удмуртії буде проведено перевірку.

Після повідомлення прокуратури в державному цирку Удмуртії заявили, що вистава була організована на замовлення місцевої єпархії, а в її сценарії "був присутній історичний екскурс, що висвітлює роль церкви в історії Російської і Радянської держави".

Нацистська символіка, як уточнили в цирку, була використана в епізоді, присвяченому подіям 1942 року, "коли 7 січня 1942 року був переломний момент в ході Великої Вітчизняної війни".

"У сценарії епізод супроводжувався текстом диктора і візуальним рядом на екранах про розгром німецької армії під Москвою. У манежі відповідно демонструвався номер, в якому дресирувальники в формі червоноармійців проганяють дресированих козлів в попоні з нацистською символікою, підсилюючи ефект дикторського тексту та візуального ряду", - розповіли в цирку.

У свою чергу в Іжевській та Удмуртській єпархії Російської православної церкви заявили, що виступ в цирку дресирувальників з тваринами в костюмах зі свастикою символізував перемогу над фашизмом.

"Виступ дресирувальників в радянській військовій формі з тваринами, що несуть на собі нацистську символіку, було використано як образ не просто перемоги над фашизмом, але і як всесвітнє засудження ідеалів нацистської Німеччини. Потрібно розуміти, що особливою специфікою циркового мистецтва є видовищність, і немає нічого дивного в тому, що використовувані в ньому образи мають іронічний, а іноді навіть гротескний характер ", - йдеться в коментарі єпархії.

На думку єпархії, вистава не порушувала російське законодавство, яке забороняє публічну демонстрацію нацистської атрибутики або символіки, оскільки положення відповідної статті не поширюються на випадки, при яких "формується негативне ставлення до ідеології нацизму і екстремізму і відсутні ознаки пропаганди або виправдання нацистської і екстремістської ідеології".

Як повідомляв "Апостроф", у Росії священикам видали спеціальні костюми від коронавірусу, щоб вони могли безпечно відвідувати своїх прихожан.