RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

28 червня

Всі новини

ФСБ намагалася вбити відомого російського письменника - вижити вдалося дивом

Відомого російського письменника Дмитра Бикова в 2019 році під час його поїздок по регіонах Росії намагалася вбити ФСБ - він дивом вижив після отруєння.

Про це повідомляє The Insider і Bellingcat.

Журналісти-розслідувачі встановили, що до отруєння Бикова причетні ті ж співробітники ФСБ з НДІ-2 і Другої служби, які отруїли опозиціонера Олексія Навального і Володимира Кара-Мурзу.

Перед замахом ФСБшники стежили за Биковим, який підтримує демократичний рух в Росії, і рік літали за ним по країні. Зокрема в стеженні брали участь ймовірні співробітники Другої служби ФСБ (Служба по захисту конституційного ладу, покликана боротися з найбільш небезпечними екстремістами і терористами) Володимир Паняєв і Валерій Сухарєв (псевдонім Микола Горохов), а також Іван Осипов з НДІ-2 ФСБ.

Згідно з даними реєстрації на рейси, в період з травня 2018 року по квітень 2019 року це люди супроводжували Бикова як мінімум у восьми поїздках по РФ.

Ймовірно, отруєння сталося під час поїздки письменника до Новосибірська в квітні 2019 року, де він мав зачитувати текст "Тотального диктанту". Як розповіла дружина Бикова Катерина Кевхішвілі, організатори дуже наполягали на тому, щоб Биков прилетів до Новосибірська саме 13 квітня, і навіть запропонували оплатити йому авіаквитки бізнес-класу.

Вони ж вибрали і готель для подружжя - готель Domina на вулиці Леніна. Журналісти підкреслюють, що саме в цьому готелі в серпні 2020 року мала оселитися соратниця Олексія Навального - глава відділу розслідувань ФБК Марія Півчих. По дорозі до готелю вона помітила стеження, а після заселення, побачила, що її номер має суміжний балкон з сусіднім і покинула готель.

На думку розслідувачів, отруйники могли без проблем проникнути в номер Бикова, так як заздалегідь знали, коли він буде на заході. На всіх поверхах будівлі встановлені камери стеження, тому важко припустити, що зловмисники могли проникнути в номер без сприяння персоналу готелю.

Якщо в разі Дмитра Бикова, так само, як і під час замаху на Олексія Навального, отрутою був оброблений якийсь предмет його одягу, можна зробити висновок, що на наступний день після виступу на "Тотальному диктанті" він надів не ті речі, які обробили отруйники, адже до ранку 16 квітня Биков почувався добре. У цей день письменнику стало погано в аеропорту, під час підготовки до посадки на рейс в Уфу.

"Таким чином між моментом, коли Биков, прокинувшись, одягнувся, і першими симптомами пройшло десь 2,5 години", - йдеться в розслідуванні.

Відзначимо, приблизно стільки ж часу минуло й у випадку з отруєнням Навального, трохи більше - близько трьох годин - у випадку з першим отруєнням Кара-Мурзи.

Симптоми отруєння почали проявлятися у Бикова на борту літака. Вони схожі зі станом Навального після отруєння - письменник важко дихав, покрився великими краплями поту і змушений був лягти на підлогу в проході.

Після посадки літака Бикова забрала "швидка", де він зняв з себе футболку. Саме це, на думку журналістів, могло врятувати йому життя. При цьому, як і в випадку з Навальним, влада намагалася не допустити його транспортування в Москву, де він міг би пройти більш ретельне обстеження.

Доставити Бикова в столицю вдалося лише завдяки допомозі головного редактора "Нової газети" Дмитра Муратова. Коли письменник прийшов до тями в Москві, у нього на спині виявилася малинова пляма розміром з кулак невідомого походження. За словами фахівців, вона могла виникнути в разі, якщо в розчин "Новачка" був доданий шкірно-наривний агент. Симптоми і стан Бикова вказують на вплив фосфороорганических речовин нервово-паралітичної дії (до яких відноситься і "Новачок").

Паняєв, Сухарєв та Осипов не відповіли на запити розслідувачів з проханням про коментарі. Дмитро Биков заявив The Insider і Bellingcat, що у нього немає ніяких припущень про можливі мотиви вбивць.

Як повідомляв "Апостроф", в серпні 2020 року російський опозиціонер Олексій Навальний потрапив з отруєнням в лікарню швидкої медичної допомоги міста Омськ. Політику стало погано на борту літака, який летів з Томська в Москву. Він впав у кому і був підключений до апарату штучної вентиляції легенів.