RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Через великі втрати: у Росії зняли з посади командувача ВДВ

Командувача Повітряно-десантних військ РФ генерала-полковника Андрія Сердюкова, який керував операцією з окупації українського Криму в 2014 році, звільнили з посади у зв'язку з масовими втратами окупантів-десантників в Україні. На його посаду поставили уродженця Донецької області.

Про це пише американський Інститут дослідження війни (ISW) із посиланням на власні джерела.

За даними ISW, Андрій Сердюков командував операцією із захоплення Криму у 2014 році, а з квітня по вересень 2019 року він керував російським військовим угрупуванням у Сирії. Також у січні 2022 року під його командуванням до Казахстану запровадили контингент ОДКБ для придушення протестів.

"На Сердюкова поклали відповідальність за низьку ефективність та великі втрати серед російських підрозділів ВДВ в Україні, особливо під час операцій у перші тижні після широкомасштабного вторгнення під Києвом", – уточнив Інститут дослідження війни.

Фото: ISW

Під його командуванням ліквідовано понад 60% усіх БТГр ВДВ РФ у Київській області. Після відступу Сердюков наказав відправити десантників на Харківський напрямок, не відновивши боєздатність бойовиків. Також він був включений у 2017 році до списку санкцій України.

Сердюкова замінить начальник штабу Центрального військового округу генерал-полковник Михайло Теплинський, який народився у Моспіному Донецької області. Зрадник служив у 106-й гвардійській повітряно-десантній дивізії, у 1992 та 1993 році брав участь у ліквідації конфлікту в Придністров'ї. Наступні роки брав участь у першій чеченській війні. 1995 року йому присудили звання Героя Росії. З 2017 року Теплинський був начальником штабу Південного військового округу, а штаб ЦВО очолив у 2019 році.

Фото: t.me/a_shtirlitz

Нагадаємо, російські десантники масово відмовляються від участі у війні в Україні. Командування отримало півтисячі рапортів.

Раніше ми писали, що російські окупанти скаржаться на умови перебування у ЗС РФ, оскільки їх турбують рекордні втрати окупаційного війська у війні проти України, а також відсутність їжі, води, медицини та свідомого командування.