RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Чаус в домашньому: чим загрожує екс-суддя Зеленському та Порошенку

У справі викраденого судді виявилася замішана вся верхівка українських спецслужб

У справі викраденого судді виявилася замішана вся верхівка українських спецслужб Фото: Апостроф / Колаж

Колишній київський суддя Микола Чаус, якого підозрюють "всього лише" в отриманні хабара, став вкрай незручним персонажем як для нинішньої влади в особі Офісу президента Володимира Зеленського, так і минулої - в особі екс-глави держави Петра Порошенка. Фактично його викрадали тричі. Спочатку в 2016 році незаконно вивезли в Молдову, а після навесні 2021 роки вкрали в Кишиневі, таємно ввезти в Україну. Потім, коли він напівголий з'явився у Вінницькій області, співробітники СБУ відбили його у поліції, прихопивши в Київ. Тепер Миколи Чауса передали НАБУ і судять як би за хабарництво, але в його справі явно замішано дуже багато гучних імен і структур. Подробиці читайте в матеріалі "Апострофа".

"Закритий" суд

Вищий антикорупційний суд України в середу, 4 серпня, протягом восьми годин обирав запобіжний захід для колишнього київського судді Миколи Чауса. На самому старті засідання проявився важливий момент: і захист, і керівництво СБУ, яке направило до суду відповідний лист, висловилися за те, щоб провести засідання без участі преси. В результаті журналістів в зал суду не допустили.

Миколи Чауса звинувачують в тому, що він в 2016 році отримав хабар в розмірі 150 тис. доларів США за винесення "правильного" рішення у справі про торгівлю наркотиками. Слідство веде Національне антикорупційне бюро. Слідчі НАБУ просили заарештувати Миколи Чауса на два місяці, проте суддя Володимир Воронько несподівано вирішив проявити гуманізм - і відправив свого колишнього колегу під домашній арешт.

Зустріч в "Феофанії"

Це рішення виглядає вельми дивним, якщо враховувати високу "мобільність" Чауса, який понад чотири роки переховувався від українського правосуддя в Молдові. Тим більше, що останні пересування Чауса на території України наводять на думку про те, що різні силові органи не проти в разі кулуарних домовленостей дозволити колишньому судді ще раз змінити обстановку...

Нагадаємо, 3 серпня співробітники НАБУ, після погоні спецназу і публічних суперечок з керівництвом СБУ, все-таки затримали скандального екс-суддю Миколу Чауса в лікарні "Феофанія". Детективи Бюро вручили йому підозру в отриманні хабара. Втім, сталося це з дозволу "конторських", які спочатку ні в яку не хотіли віддавати нікому суддю.

Про місцезнаходження судді Миколи Чауса в лікарні "Феофанія" співробітникам НАБУ офіційно повідомив керівник слідчого управління СБУ, стверджує шеф Бюро Артем Ситник. Аналогічний лист було направлено до Вищого антикорупційного суду.

Працівники НАБУ виїхали в Феофанію, де їх уже чекали представники Служби безпеки.

На питання, чому їм так легко передали суддю, Артем Ситник відповів ухильно. "СБУ, скажімо, так, одумалася. Екс-суддя - підслідний НАБУ. Вчора вранці ми в черговий раз зробили офіційну заяву. Мабуть, за сукупністю цих факторів і було прийнято таке рішення", - зазначив голова НАБУ.

Раніше в СБУ стверджували, що Микола Чаус знаходиться під їх захистом в рамках кримінальних справ по незаконному позбавленню волі і незаконному переміщенню через державний кордон. У НАБУ назвали дії Служби порушенням закону, відкривши проти СБУ відразу кілька кримінальних виробництва.

"Вважаю, мало місце зовнішнє втручання. Не виключений дзвінок з американського посольства. Всі дуже швидко змінилося. Ще за день до цього СБУ і НАБУ увійшли в жорсткий клінч. У Службі безпеки наполягали, що справи по Чаусу мають намір розслідувати вони. І тут раптово керівництво СБУ каже: нехай НАБУ їде до Чауса. Мабуть, в Офісі президента після грунтовної розмови вирішили, щоб співробітники Бюро зустрілися з колишнім суддею для слідчих дій", - зазначив у розмові з "Апострофом" юрист, експерт з питань діяльності спецслужб Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

Після того, як детективи НАБУ вручили Миколі Чаусу повідомлення про підозру, його доставили в слідчий ізолятор СБУ, працівники якого гарантували безпеку підозрюваного. Тепер, після ухвалення запобіжного заходу, вочевидь, що співробітники спецслужби будуть охороняти Чауса у його будинку, де п'ять років тому в городі знайшлися горезвісні трилітрові банки з американською валютою.

Американський фактор

Офіс президента після виявлення екс-судді у Вінницькій області опинився у вельми делікатному становищі. З огляду на значний вплив Банкової на силову вертикаль, виникли закономірні питання щодо обізнаності президента Володимира Зеленського і глави ОП Андрія Єрмака у фактично трьох викраденнях Миколи Чауса - при чому, де-факто за участю мало не всіх існуючих в нашій країні силових органів.

Як на зло саме зараз почалася активна фаза підготовки візиту Володимира Зеленського в Білий дім. Андрій Єрмак і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вилетіли до Вашингтона для обговорення ключових деталей зустрічі президента Зеленського з його американським колегою Джо Байденом.

З огляду на, що НАБУ позаочі називають "дітищем Байдена" (Бюро створювалося під час перебування Джо Байдена віце-президентом), у Вашингтоні уважно стежили за гонками спецназу Бюро і оперативників СБУ, які фактично відбили підозрюваного Чауса у поліції.

У Володимира Зеленського і Джо Байдена і так вистачає складних тем для розмови. На Банковій явно не були зацікавлені, щоб їх стало ще більше.

"Версія про те, що допуск співробітників НАБУ до Миколи Чауса пов'язаний з підготовкою візиту президента Зеленського в Вашингтон, має право на існування. Водночас, два процеси просто могли збігтися за часом. Йде підготовка до візиту, а паралельно з цим керівництву ОП і СБУ довелося шукати законний вихід із ситуації (конфлікту НАБУ з СБУ - "Апостроф"). Судячи з ситуації, вихід був знайдений. В будь-якому разі, це - позитивне рішення в контексті відносин української влади з США", - сказав в коментарі "Апострофу" експерт-американист Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександра Краєв.

Простір для компромісів

У справі Миколи Чауса дуже багато гучних імен. "Бідолашного" екс-суддю, як стверджується в ЗМІ, в Молдову в 2016 році перевозили люди з оточення Петра Порошенка. Нібито брав участь в цій спецоперації на той момент чинний нардеп від БПП Олександр Грановський. За словами його колеги по фракції Сергія Лещенка, нині близького до Офісу Зеленського, суддя Чаус був слухняним виконавцем політичної волі, яку транслювала влада часів Петра Порошенка. І може чимало розповісти про дії колишнього президента і його оточення.

З Молдови навесні 2021 року злощасного суддю везли, ймовірно, співробітники військової розвідки, на яку має прямий вплив Офіс президента Зеленського. Ідеологом операції називають тепер уже колишнього голову Служби зовн ній розвідки Валерія Кондратюка.

Шефу СБУ Івану Баканова зараз доведеться виправдовуватися (в тому числі і в судах), на якій підставі його "орли" відбили Чауса у поліції, а потім приховували від НАБУ. Керівнику військової розвідки Міноборони Кирилу Буданову доведеться якось реагувати на претензії молдавських правоохоронців, які стверджують, що Чаус був викрадений з Кишинева саме українськими спецслужбами.

У цілому найбільш болючим публічним питанням для Зеленського є якраз момент з викраденням Чауса з Молдови, і про це в Києві воліли б промовчати.

"Буде вкрай смішно, якщо слідство буде розглядати виключно факт викрадення Чауса і відправки його в Молдову. А назад він типу сам прийшов. Або навіть попросив Посольство України в Молдові посприяти його поверненню. А ті зробили це трохи ніяково. Аж надто швидко НАБУ умовив СБУ віддати їм Чауса", - іронізує журналіст-розслідувач, експерт з діяльності спецслужб Станіслав Речинський.

НАБУ в справі Миколи Чауса також виглядає "блідо". Адвокат підозрюваного Ростислав Кравець наполягає, щоб Офіс генпрокурора змінив підслідність у справі про хабарі, по якому проходить його підзахисний. За словами адвоката, НАБУ не може розслідувати цю справу, так як заявником і потерпілим у справі значиться особа, яке згодом стала співробітником Бюро.

У всьому цьому галасі українці досі не почули Чауса, якому за великим рахунком треба чесно відповісти лише на два простих питання - хто вивозив його в Молдову і хто його завозив в Україну? Після цих відповідей клінічна картина буде зрозуміла. Але поки, схоже, ніхто не зацікавлений в тому, щоб екс-суддя Дніпровського райсуду Києва заговорив...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів