RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Закон про реінтеграцію Донбасу: ЗМІ дізналися важливі подробиці

В Адміністрації президента завершили узгодження з партнерами законопроекту "Про особливості державної політики щодо відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей України".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на джерело в АП.

Відзначається, що незабаром законопроект буде зареєстрований у Верховній Раді. Висока ймовірність того, що проект статус невідкладного подасть Петро Порошенко.

Також вказується, що після консультацій з іноземними партнерами, у тому числі з державами "Нормандської четвірки" і США, в законопроект внесли зміни.

Зокрема, документ повинен законодавчо закріпити статус Росії як держави-агресора. Правовий режим АТО буде замінений новим режимом, який на даний момент відсутня в законодавстві.

"Ми вводимо термін "російська окупаційна влада". Ми також констатуємо, що Україна не несе жодної відповідальності за дії окупаційної влади і визнає нікчемними всі документи, прийняті окупаційною владою", - говорить джерело.

Він додав, що ухвалення закону посилить позиції України в Міжнародному суді ООН, а також допоможе в узгодженні потрібного Києву формату миротворчої місії ООН на Донбасі.

"Базовий принцип миротворчих операцій ООН - неупередженість. І ми зможемо вимагати, відсутності росіян у складі миротворчої місії, якщо вони будуть визнані країною-агресором", - вказало джерело.

У той же час розробники законопроекту наполягають, що його необхідно прийняти протягом одного пленарного тижня, оскільки 18 жовтня закінчується термін дії закону про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО.

Докладніше про законопроект про інтеграцію Донбасу читайте в матеріалі "Апостроф": "Україна готує Росії новий статус: чи допоможе це повернути Донбас".