Лайм

Як зберегти щавель на зиму, щоб був як свіжий: найпростіші способи

Зелень можна заморозити або заготовити у банках

Зараз важливо заготовити на зиму якнайбільше овочів, фруктів та інших продуктів довгого зберігання. Щавель зимою знадобиться для приготування смачного борщу, зелених супів та пирогів. Заготовити його можна кількома способами, найпростіший із яких – заморожування.

Читайте також: Класичний рецепт квашених помідорів в банці, який ніколи не підводить господинь.

Фото: Getty Images

Як заморозити щавель

Спосіб 1. Листя щавлю промийте, дайте стекти воді і, якщо потрібно, просушіть паперовими рушниками. Наріжте його смужками і покладіть у щільні пакети для заморожування із зіп-замком. Перед тим, як закрити пакет, випустіть із нього повітря: так він займатиме в морозилці менше місця.

Такий щавель потрібно класти в борщ за 5 хвилин до закінчення варіння - попереднього розморожування він не потребує.

Спосіб 2. Промийте листя щавлю, дайте стекти воді протягом 30-60 хвилин. У пакет із зіп-застібкою покладіть листя, не нарізуючи його. Якщо листя щавлю занадто велике - складіть його навпіл. Щільно заповніть пакет і видаліть зайве повітря перед тим, як його закрити.

Взимку перед приготуванням зеленого борщу просто розімніть пакет руками, і щавель не доведеться різати: він сам розламається на дрібні шматочки.

Читайте також: Лечо з помідорів і перцю – улюблений салат на зиму: як його приготувати.

Спосіб 3. Заморозьте щавель на зиму з цибулею та морквою: у майбутньому такий набір скоротить час приготування борщу або супу. Чисте листя щавлю наріжте, цибулю і моркву нашаткуйте і запакуйте все в зіп-пакети. Кладіть заготовку в борщ за 20 хвилин до закінчення варіння.

Фото: Getty Images

Щавель на зиму як свіжий

Заготовити щавель на зиму можна в банках – без солі та оцту. Вимийте та підсушіть зелене листя. Закип'ятіть воду у чайнику. Півлітрові банки добре вимийте з содою і, за бажання, простерилізуйте. Щавель наріжте і щільно покладіть у банки. Залийте банки окропом, притримуючи щавель ложкою. Щоб рідина поступово просочила всі шари, візьміть ніж і проткніть щільно утрамбований щавель. Кришки прокип'ятіть і закатайте банки. Такий щавель взимку буде дуже схожий на свіжий – зелений, запашний, із насиченим смаком.

Щавель на зиму в банках під капронову кришку

Щавель переберіть та промийте, видаліть ніжки. Наріжте і щільно утрамбуйте в півлітрові банки. Додайте в кожну банку по столовій ложці солі і залийте холодною чистою водою під верх. Банки закрийте капроновими кришками та поставте на зберігання в холодне місце – холодильник, підвал, льох.

Читайте також: Можна заморозити або перебити з рослинним маслом: найкращі способи зберігання базиліка на зиму.

Фото: Getty Images

Щавель на зиму з оцтом

На одну півлітрову банку візьміть пучок свіжого щавлю (близько 350 г), 1 столову ложку солі, 50 мл оцту 9%, 700 мл води.

Промийте щавель, наріжте дрібними смужками. Покладіть у чисту простерилізовану банку. В окремій ємності змішайте воду з сіллю та оцтом, перемішайте і залийте банку до верху. Накрийте кришкою та ще раз простерилізуйте в каструлі. Закатайте кришкою та використовуйте взимку для приготування супів, борщів, випічки.

Найцікавіші історії та новини тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як врятувати білі шкарпетки, які стали сірими: допоможуть прості й доступні засоби

Як у домашніх умовах за допомогою перекису водню, солі, нашатирного спирту відіпрати брудні білі шкарпетки, щоб повернути їм колишній вигляд

Як приготувати ідеальні сирники, які подають в ресторані: рецепт Лілії Цвіт

Як у домашніх умовах зробити апетитні сирники з манною крупою та крохмалем на сніданок, щоб побалувати свою родину та дітей

В них важко не закохатися: з якими знаками Зодіаку буде найкраще перше побачення

Які знаки Зодіаку зроблять перше побачення незабутнім - Стрільці, Овни, Близнюки