Лайм

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Дізнайтесь, як правильно варити яйця

Яйця - цінний білковий продукт, який ми додаємо в салати з майонезом, перші страви, але найчастіше використовуємо для самостійного вживання. Традиційно на Великдень господині виставляють на стіл великодні яйця, які вважаються однією з головних страв світлого свята. А щоби яйця під час варіння не потріскалися, а потім добре чистилися, потрібно знати один кулінарний лайфхак.

Читайте також: Шоколадні гнізда – оригінальна прикраса для пасок: як зробити солодкий великодній декор.

Перед тим як варити яйця, потрібно оцінити їхній "вік". Чим свіжіше яйце, тим складніше буде зняти шкаралупу. Тож, щоб яйця краще чистилися, їм потрібно дати трохи полежати.

Фото: Getty Images

Якщо ви знаєте, що яйця дуже свіжі, наприклад купуєте їх у фермерів або самі тримаєте курей, то перед тим як і варити, потримайте їх в холодильнику пару тижнів.

Якщо ви купуєте яйця в супермаркеті, то вичікувати особливого сенсу немає. Поки їх розфасують на птахофабриці і розвезуть торговими точками, мине достатньо часу і яйця встигнуть "постаріти".

Як правильно варити яйця

Важливим також є спосіб варіння яєць. Більшість людей звикли дістати яйця з холодильника, помістити в каструлю, залити холодною водою і поставити на вогонь. Саме тому частина білка залишається на шкаралупі.

Фото: Getty Images

Читайте також: Великодні поробки: підставка для яєць у вигляді півника, яку можна зробити з дітьми.

Щоб яйця швидко та легко чистилися, їх потрібно опустити вже у киплячу воду. Однак такий спосіб варіння яєць має і зворотний бік медалі. Коли ви опускаєте яйця в холодну воду і варите на повільному вогні, жовток залишається в центрі. А коли ви кидаєте яйце в окріп, воно крутиться, бовтається і в результаті при розрізанні ви можете побачити, що серединка розміщена не симетрично.

Але якщо вам не важливо, де розташований жовток, то сміливо використовуйте метод з гарячою водою. Спочатку опустіть яйце в киплячу воду, через 30 секунд, коли кипіння відновиться, зменшіть вогонь і варіть ще 10 хвилин.

Якщо вам важливо отримати ідеальне яйце з правильним розміщенням жовтка, тоді варіть яйця на пару. Це можна зробити в електричній яйцеварці або в каструлі на спеціальній решітці.

Фото: Getty Images

Як варити яйця на пару

Налийте в каструлю воду до півтора сантиметра, на дно поставте спеціальну решітку. Коли вода закипить, викладіть яйця та увімкніть таймер на 11 хвилин. При варінні яєць на пару білок вийде трохи жорсткішим, ніж при варінні традиційним способом.

Після того як зварили яйця, одразу опустіть їх у крижану воду. Це потрібно зробити для того, щоб яйце було овальної форми, без ямки.

Фото: Getty Images

Дізнайтеся також, що робити, якщо тісто на паски не піднімається: прості способи врятувати випічку.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати

Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято

Як правильно називати свято Великодня - Паска, Пасха та інші варіанти, які використовуються і не використовуються