Лайм

Що можна і чого не слід садити після картоплі: поради для городників-початківців

Запам'ятайте ці прості правила, щоб не занапастити врожай

Досвідчені городники вже з перших днів весни, незважаючи на те, що ще дуже холодно, починають замислюватися про те, що вони саджатимуть на заміській ділянці влітку. Тому багато хто підготавлює грунт і вирощує розсаду в домашніх умовах. theLime вирішив розібратися, що можна садити на грядці, де торік виросла картопля, а що не можна.

Про це йдеться у повідомленні УНІАН.

Читайте також: Посадка картоплі у 2024 році: які терміни та погодні умови сприятимуть кращому врожаю.

Щоб зменшити ризик захворювань, картоплю можна висаджувати на тому самому місці на грядці тільки кожні 4 роки, а краще 2 роки поспіль. Вирощування картоплі на одній грядці протягом декількох років шкодить як культурі, так і родючості грунту. Відсутність сівозміни призводить до зниження кількості та якості плодів, сприяє розвитку характерної патогенної флори.

Фото: pixabay.com

Що можна садити на грядці після картоплі?

По-перше, можна посадити моркву. Це різні види рослин з різними потребами у поживних речовинах та різному розподілі кореневої системи у ґрунті. Крім того, чергування посадок допомагає запобігти розвитку шкідників та хвороб.

По-друге, можна посадити цибулю – це допоможе покращити структуру та врожайність цибулі.

По-третє, на тому місці, де минулого року було зібрано врожай картоплі, можна посадити буряк. Ці рослини не конкурують одна з одною за поживні речовини у ґрунті. Однак рекомендується дотримуватись ротації культур для запобігання захворюванням рослин та поліпшенню складу ґрунту.

Після картоплі на грядці можна посадити шпинат, шавлію, базилік і різні зелені культури.

Хрестоцвіті овочі - редиска, ріпа, бруква, хрін - теж добре ростуть після картоплі. Але вирощування капусти може стати проблематичним, адже вона потребує підвищеного рівня тих самих елементів, що й картопля.

Щоб відновити мінеральний баланс ґрунту, можна висаджувати бобові культури. Вони поглинають наземну частину азоту з повітря для скупчення в бульбах. Листя і стебла містять калій і фосфор, завдяки чому рослини вирощуються як сидерати для закладання восени в ґрунт.

Після картоплі також добре приймуться гарбузові культури – кабачки чи патисони.

Читайте також: Не дасть хорошого врожаю: городниця показала, яку картоплю не слід садити навесні.

Які культури не можна садити після картоплі?

Досвідчені городники не радять садити після картоплі баклажани, помідори, гострий та болгарський перець, полуницю та суницю, а також часник.

Всі ці овочі та ягоди мають тих самих шкідників та хвороби, що й картопля. Тому вони можуть бути уражені фітофторозом та колорадським жуком.

Також не слід вирощувати на ділянці після картоплі полуницю, яка в цьому випадку стає вразливою перед дротяником та капустянкою.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Чому листовий салат виростає гірким: найпоширеніші помилки при вирощуванні.
  2. Огірки садять наприкінці квітня – на початку травня: найкращі дати за місячним календарем.
  3. Чим підживити часник, щоб оживити пожовкле пір'я: врятує популярний аптечний засіб.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Тренди весни 2024: які кольори і дизайни манікюру набирають популярності серед модниць

Які варіанти актуальних відтінків манікюру доглянути на весну та літо 2024 року, а також якими трендовими дизайнами їх доповнити 

Великдень 2024: давні українські звичаї і традиції, про які ви можете не знати

Що необхідно робити на Великдень, коли відбувається святкове богослужіння, а також чому цей день необхідно провести у колі близьких

Як смачно запекти домашню ковбасу на Великдень: фірмовий рецепт Тетяни Літвінової

Як у домашніх умовах приготувати ковбасу з курячого філе, свинини та сала на святковий стіл на Великдень, щоб здивувати свою родину та гостей