RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Досьє

Чернишов Олексій Михайлович

Голова правління Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України"

Голова правління Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" Олексій Чернишов Фото: Facebook

Олексій Чернишов уродженець Харкова. Він народився 4 вересня 1977 року. У Харкові Олексій провів дитинство, закінчив школу та здобув дві вищі освіти.

З 1994 до 1999 року він навчався у Харківському гуманітарному університеті “Народна українська академія” за спеціальністю “економіка підприємства”.

Водночас із 1996 по 2002 рік проходив навчання у Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого за спеціальністю “правознавство”.

У 1999 році Чернишов пройшов професійний курс зі стандартів міжнародного Інституту управління проектами - Project Management Institute, програма "Управління проектами" на базі компанії Westinghouse, штат Пенсільванія, США.

Сторінка Олексія Чернишова у Facebook .

Доходи

Згідно з декларацією за 2023 рік, родина Чернишових володіла квартирою площею 208.7 кв.м у Києві. У дружини Чернишова Світлани є квартира у Нікополі (площею 45,9 кв. м.), а також три квартири у Києві (2 по 42 кв. та 47 кв.м). Також дружина голови "Нафтогазу" орендує будинок площею 325,8 кв. м у с. Козин Київської області

Олексій Чернишов задекларував кілька дорогих годинників, колекцію ювелірних виробів та рідкісних книг.

Глава "Нафтогазу" їздить автомобілем LAND ROVER, а його дружина пересувається на TOYOTA LAND CRUISER 200.

Чернишов також задекларував за 2023 рік заробітну плату у сумі 21,372 млн. гривень. Також у 2023 році він отримав 1,678 млн. гривень відсотків від ОТП Банку і 2,268 млн. гривень відсотків від "Ощадбанку". Сім'я Чернишових зберігала на банківських рахунках суттєві суми як у валюті, так і у гривнях.

Кар'єра

Свою кар'єру Чернишов розпочав у студентські роки. У 1998 році Олексій влаштувався працювати в інноваційну IT-компанію “Telesens” (дочірня структура німецького “Telesens AG”, Кельн, Німеччина), яка розробляла системні програмні продукти для телекомунікаційного бізнесу. 2002 року молода людина разом із партнерами викупила українську частину групи, яка стала самостійною компанією.

Відразу після закінчення університету Чернишов став керівником фінансово-економічної групи концерну Вестрон. Цікаво, що це підприємство досі очолює отець Олексія – Михайло Анатолійович.

(Підприємство створено у 1994 році Хартроном та Westinghouse Electric Company (США), виконує повний комплекс робіт з АСУ техпроцесами промпідприємств, в основному АЕС та теплових електростанцій).

На початку 2000 року Олексій Чернишов успішно реалізував кілька девелоперських проектів у Харкові.

У 2004 році Олексій почав працювати віце-президентом з розвитку у ПрАТ “Концерн АВЕК та Ко”. З листопада 2005 року – президентом Концерну.

Олексій Чернишов. Фото з відкритих джерел '.

З 2008 до 2013 року – Чернишов голова наглядової ради концерну та групи “АВЕК”.

У 2012 році Олексій започаткував інвестиційно-девелоперську компанію “Eastgate Development”, основним завданням якої став розвиток масштабних проектів з комерційною нерухомістю, а також залучення зарубіжних інвестицій в Україну.

Масштабним інфраструктурним проектом 2013 року, в якому Олексій Чернишов виступив ініціатором та партнером, стала “Київська Бізнес Гавань”. Суть проекту – створити на київському масиві Троєщина індустріальний виробничий кластер, який займатиме територію 330 гектарів.

У 2014 році Чернишов заснував інвестиційну компанію “VI2 Partners” з офісами у Києві та Відні. Основні напрями діяльності – прямі інвестиції, формування та управління портфелем активів, інвестиційний банкінг – злиття та поглинання, залучення капіталу, реструктуризація заборгованості.

20 жовтня 2019 Чернишов перейшов на роботу на держслужбу. Кабінет Міністрів України погодив його кандидатуру на посаду голови Київської облдержадміністрації. Указ про призначення підписав Президент України 28 жовтня 2019 року.

Під керівництвом Чернишова Київська облдержадміністрація розробила стратегічний план розвитку регіону, до пріоритетів якого увійшли децентралізація, розвиток інфраструктури Київщини, покращення залізничного сполучення, будівництво шкіл, дитячих садків та стадіонів, підвищення інвестиційної привабливості регіону. Окрім цього, на посаді голови облдержадміністрації Чернишов відновив роботу Агентства регіонального розвитку.

Олексій Чернишов та Володимир Зеленський

Щоправда, очолював Київщину Олексій Чернишов недовго. Указом президента Володимира Зеленського від 11 березня 2020 року його було звільнено з посади голови КОДА та призначено міністром розвитку громад та територій в уряді Дениса Шмигаля.

Окрім цього він увійшов до складу Національної ради з питань антикорупційної політики.

Указом президента Зеленського від 23 червня 2020 року Чернишов було запроваджено до складу Національної ради реформ.

Наступним указом президента від 23 червня 2020 року Олексія Чернишова запроваджено до складу новоствореної Координаційної ради з реалізації програми “Велике будівництво”.

Під час роботи на посаді міністра Чернишов проводив реформу децентралізації.

Під час повномасштабного російського вторгнення, 3 листопада 2022 року, Олексій Чернишов пішов з посади Міністра розвитку громад та територій України.

Того ж дня Кабінет Міністрів призначив Олексія Чернишова головою правління НАК "Нафтогаз України".

Скандали

Олексію Чернишову в ЗМІ дорікали за зв'язок із підприємцем, засновником та співвласником “АВЕК” Олександром Фельдманом. Він депутат Верховної Ради шести скликань. Був членом Партії регіонів. У парламент IX скликання у 2019 році Фельдмана обрано за мажоритарним округом №174 у Харківській області. У парламенті він увійшов до фракції нині забороненої ОПЗЖ.

У Раді V (2006-2007 роки), VI (2007-2012 роки) та VII (2012-2014 роки) скликань Олексій Чернишов був помічником-консультантом народного депутата Олександра Фельдмана на громадських засадах.

Сім'я

Дружина – Світлана Олександрівна Чернишова, доцент Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. У подружжя троє дітей: два сини та дочка.

Цікаві факти:

Кумом Олексія Чернишова є колишній настоятель Києво-Печерської Лаври митрополит Павло (Лебідь), який звинувачується в розпалюванні релігійної ворожнечі, виправданні та запереченні збройної агресії РФ проти України.

Кум Олексія Чернишова – Павло Лебідь у суді.

"Ми з ним куми, він хрестив мого молодшого сина", - заявив Чернишов в інтерв'ю виданню lb.ua.

Цитати:

Про Державну архітектурно-будівельну інспекцію:

"Корупційність ДАБІ очевидна навіть дев'ятикласнику".

Про реформу територіального управління:

"Коли нас запитують, як же їздити зі свого колишнього району до нового райцентру, ми логічно відповідаємо: а навіщо вам туди їздити?" .

"Я вважаю, що заїжджена фраза української політики "це людина Іванова, це людина Петрова, це людина Сидорова" категорично не відповідає дійсності".

Про зарплату в "Нафтогазі":

"Я отримую 40 000 грн як голову правління НАК "Нафтогаз України". Ця зарплата відображає існуючий стан речей".

Читайте також

Сибіга Андрій Іванович

Андрія Сибігу призначено главою МЗС України

Вірастюк Василь Ярославович

Василь Вірастюк - стронгмен та нардеп від "Слуги народу"

Ястремська Даяна Олександрівна

Даяна Ястремська – українська тенісистка

Новини партнерів