RU  UA  EN

Вівторок, 24 вересня
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.00
Досьє

Сибіга Андрій Іванович

Міністр закордонних справ України

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга Фото: facebook

Андрій Сибіга народився 1 січня 1975 року в місті Зборів Тернопільської області.

1997 року майбутній дипломат закінчив Львівський державний університет ім. І. Франка.

Андрій Сибіга в Facebook .

Доходи

Згідно з електронною декларацією про доходи за 2023 рік Сибіга володіє квартирою (96 кв.м) та гаражем (33,6 кв.м) у Києві. Він має також земельну ділянку (1200 кв.м) у селі Литвинівка на Київщині.

Дружина дипломата також є власницею квартири у Києві (60 кв.м), двох земельних ділянок (664 та 769 кв.м та двох садових будиночків (23,3 та 12,8 кв.м).

(Швидше за все у декларації міністра помилка. У 2020 році Сибіга декларував квартиру своєї дружини площею 60 кв.м, яка була куплена 29 листопада 1999 року у Тернополі. А з наступного року ця ж квартира вже опинилася у Києві).

У тій же Литвинівці вона має ще дві ділянки землі (по 1200 кв.м). У столиці Тетяна Сибіга орендує дачу 119 кв.м.

Є у дружини міністра автомобіль Ford Escape 2015 випуску.

Андрій та Тетяна Сибіга (Фото: facebook)

З цінного майна Андрій Сибіга задекларував колекцію українських старожитностей, стародруків, картин, прикрас, християнських (сакральних) елементів документів, фотографій, предметів побуту, листівок, елементів мундирів воїнів УНР УГА та УПА тощо.

За 2023 рік в Офісі Президента Сибіга отримав як зарплату 551 тисячу грн. Ще 88 тисяч дипломат вказав як соціальні виплати. Тетяна Сибіга заробила 45 тисяч в Інституті української книги. Готівкою Сибіга тримав 153 тисячі доларів і 25 тисяч гривень.

Кар'єра

Андрій Сибіга кадровий дипломат. Вся його кар'єра пов'язана із міжнародною діяльністю. На дипломатичну службу він вступив одразу після закінчення університету. Протягом першого року роботи Сибіга був співробітником відділу державно-правових питань договірно-правового управління МЗС.

У 1998 році молодого дипломата відправили в перше довгострокове відрядження. Протягом чотирьох років Андрій представляв Україну в Польщі як другий, а потім перший секретар Посольства.

З 2002 до 2008 року дипломат працював у центральному управлінні МЗС. Дістався до посади заступника директора департаменту.

2008 року він знову направлений до Польщі, де до 2012 року працював радником-посланником Посольства.

У 2012 році Сіибіга очолив департамент консульської служби. Через чотири роки його призначили Послом України у Туреччині. 2021 року Сибіга повернувся в Україну і став одним із заступників глави Офісу Президента Андрія Єрмака. На Банковій він відповідав за питання зовнішньої політики та розвитку стратегічного партнерства.

У квітні 2024 року Андрія Сибігу призначили на посаду першого заступника Міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. За півроку Сибіга очолив зовнішньополітичне відомство.

Сім'я

Батько – Іван Васильович (1945 року) – генерал-лейтенант юстиції, заслужений юрист України.

Брат - Ігор Іванович (1976) - дипломат, працював генеральним консулом у грецьких Салоніках та Нью-Йорку.

Дружина Андрія Сибіги Тетяна у 2023 році працювала у державній установі “Український інститут книги”. У подружжя троє дітей: Софія, Андрій та Іван.

Цитати

Про свою роботу в Туреччині:

"Коли я приїхав працювати послом до Туреччини, то в країні не було жодної формально-юридично згуртованої громади українців. Коли завершив відрядження – їх уже було 17".

Про перший міжнародний візит на посаді міністра:

"У міжнародній дипломатії є негласне правило, що перший візит нового міністра закордонних справ є сигналом про зовнішньополітичні пріоритети країни.

Мій перший візит за межі столиці — до Сумської області, ближче до зони бойових дій, до наших воїнів, зокрема, що беруть участь у Курській операції”.

Про пріоритети кадрової політики МЗС:

"Пам'ятаю, як на першому курсі прийшов на практику до Міністерства закордонних справ. Це був 1993 рік. Потрапити на роботу до МЗС і зробити дипломатичну кар'єру тоді здавалося недосяжною мрією. Система була надзвичайно консервативна та закрита. Це вдалося, але скоріше всупереч обставинам.

Хочу, щоб зараз це була звичайна практика, щоб двері МЗС були відчинені для молодих людей, які бажають стати частиною дипломатичної команди України”.

Читайте також

Вірастюк Василь Ярославович

Василь Вірастюк - стронгмен та нардеп від "Слуги народу"

Ястремська Даяна Олександрівна

Даяна Ястремська – українська тенісистка

Андрухович Юрій Ігоревич

Юрій Андрухович один із засновників постмодерної течії в українській літературі

Новини партнерів