RU  UA  EN

Вівторок, 19 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Енергетичний переворот в США знайшли величезні поклади нафти

Це може стати новим ударом по економіці Росії

Це може стати новим ударом по економіці Росії Знахідка найбільшого родовища нафти в Техасі може привести до серйозного підйому нафтової і газової промисловості в цьому штаті Фото: EPA/UPG

У Техасі знайшли найбільше невикористане родовище газу і нафти в історії США. Запаси нафти досягають 20 мільярдів барелів. За нинішніми цінами, вартість покладів палива оцінюють 900 мільярдів доларів. Губернатор штату Грег Еббот вже встиг порадіти, що Техас став на трильйон доларів багатшим. На відкриття родовища, яке загрожує переворотом в енергетичній галузі, не забарилися відреагувати і в Росії.

Американська геологічна служба повідомляє про мільярди барелів нафти, нещодавно знайдених на заході Техасу. Відкриття, яке було підтверджено в середу, "говорить нам про те, що навіть у тих районах, які вже дали мільярди барелів нафти, ще є потенціал, щоб знайти ще мільярди", - заявив Уолтер Гідрош, директор програми енергетичних ресурсів Геологічної служби Сполучених Штатів.

Його команда знайшла 20 мільярдів барелів нафти, 16 трильйонів кубічних футів природного газу і 1,6 мільярда барелів газових ліквідів в геологічній формації Вулфкамп в районі Мідленда, в Західному Техасі. Знахідка є найбільшим нафтовим родовищем сланцевої нафти, в три рази більшою ніж знайдене в 2013 в Північній і Південній Дакоті і Монтані, як заявляють офіційні джерела. Гідрош передрікає "величезні зміни в технологіях і практиці індустрії", які роблять технічно можливим отримання значно більшої кількості ресурсів.

Губернатор Техасу Грег Еббот у своєму офіційному Twitter написав: "Техас тільки що став на трильйон доларів багатшим. Нафтове скарб вартістю 900 мільярдів доларів заховано під Західним Техасом".

Texas just got about a trillion dollars richer: A $900 Billion Oil Treasure Lies Beneath West Texas. #txlege https://t.co/CwJlY0oGW5 — Greg Abbott (@GregAbbott_TX) November 17, 2016

Геологи кажуть, що нафта з сланцевих порід класифікується як нетрадиційна порівняно з іншими її видами, оскільки її видобуток вимагає специфічних методів, наприклад, гідророзриву пласта.

Кен Мендлок, директор програми енергетичних досліджень в Університеті Райса в Х'юстоні заявив, що "ймовірно, ми спостерігаємо зараз народження нового Пермського басейну", порівнюючи нові родовища з багатими енергоносіями районами Західного Техасу і Південній частині Нью-Мексико, які є найбільш продуктивними серед нафтових і газових родовищ в США.

Використання технології горизонтального буріння, гідророзриву пласта та інших інноваційних підходів дозволить зробити новий нафтоносний район "домінуючою платформою з видобутку нафти на суші" — стверджує Кен Мендлок.

Кріс Шенк, дослідник Геологічної служби Сполучених Штатів з Денвера заявив, що регіон може дати величезну кількість нафти, однак Геологічній службі знадобиться час, щоб точніше оцінити родовище Вольфкамп і потенційні обсяги видобутку нафти: "Ми вважаємо, що є величезний потенціал для майбутнього, однак він точно не буде реалізований за одну ніч".

Деякі аналітики вважають, що знахідка може привести до серйозного підйому нафтової і газової промисловості в Техасі, яка пережила значний спад з тих пір, як ціни на енергоносії в 2014 році впали, а десятки тисяч робочих місць у добувній промисловості були втрачені.

Компанія Diamondback Energy Inc. повідомила, що вже проводила буріння на глибину 10 000 в районі родовища Вулфкамп. Продуктивність цих свердловин виявилася надзвичайно високою і сягала до 85%.

Відкриття подібного родовище укупі з заявами новообраного президента Трампа про необхідність зняти обмеження з видобутку енергоресурсів в Сполучених Штатах і відмову від імпорту нафти з Саудівської Аравії загрожує справжнім переворотом на ринку енергоносіїв.

Економічні наслідки розробки нафтових та газових родовищ Вулфкампа може бути просто колосальним, вважає експерт National Public Radio Ребекка Хершер. У Північній Дакоті бум розвитку індустрії сланцевої нафти за останні кілька років уже значно змінив місцевий ландшафт, залучаючи тисячі робітників і сприяючи падіння цін на нафту.

Завдяки розвитку сланцевої індустрії США вже зараз щороку видобувають більше нафти і газу, ніж будь-яка інша країна, починаючи з 2012 року, про що свідчать офіційні дані американського міністерства енергетики.

Звістки про відкриття родовища Вулфкамп вже сприяли невеликого падіння вартості нафти на світовому ринку, а також викликали занепокоєння в Росії. Міністр природних ресурсів Російської Федерації Сергій Донськой на своїй сторінці в Facebook поспішив назвати повідомлення про відкриття нового родовища "лукавством". Він заявив, що дасть доручення зробити Всеросійському нафтовому науково-дослідного геологорозвідувального інституту зробити свій висновок.

"Очевидне лукавство. Про яке родовищі може йти мова, якщо це лише ресурси? З 2014 Геологічна служба США на основі нової методики щедро оцінює ресурси регіонів на нелокалізовану "тривалу" нафта - вперше виконали оцінку Балтійської депресії і т. п. Дам доручення ВНИГРИ зробити аналітичний висновок. І було б цікаво послухати оцінку і інших російських експертів на цей рахунок. Колеги!?" - написав російський міністр на своїй сторінці.

Занепокоєння російської посадової особи з приводу знову відкритого родовища є більш ніж виправданим. У комбінації з новою політикою уряду Сполучених Штатів це загрожує значним обвалом цін на нафту, що не може болісно не відгукнутися на економіці Російської Федерації. На ринку може виявитися занадто багато нафти — як американської, так і арабської, не більше затребуваної на американському ринку. Враховуючи частку наповнення бюджету РФ прибутками від продажу енергоресурсів, Кремлю є про що турбуватися. Чи стане це новим ударом по економіці Росії в майбутньому — залежить від того, наскільки правильно американські експерти зуміли оцінити перспективи родовища Вулфкамп.

За матеріалами іноземних ЗМІ

Читайте також

Знахідка для ворога: для чого «енергоексперт» Куртєв злив в мережу дані про захист підстанцій

Експерт з енергетики Віктор Куртєв поставив під удар енергооб'єкти України, опублікувавши у мережі креслення їх захисту