RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Сырский Александр Станиславович

Главнокомандующий Вооруженными силами Украины, Герой Украины

Главнокомандующий Вооруженными силами Украины, Герой Украины Олександр Сирський Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA)

Олександр Сирський народився 26 липня 1965 р. в селі Новинки Кіржацького району Володимирської області (РРФСР) у сім'ї військовослужбовця.

У 1970-х його батька перевели служити до УРСР. Середню школу майбутній головком ЗСУ закінчував у Харкові. Однак після школи Олександр вступив до Московського вищого загальновійськового командного училища, яке закінчив у 1986 році.

1996 року Сирський здобув освіту в Академії ЗСУ (оперативно-тактичний рівень), яку закінчив з відзнакою.

У 2005 році закінчив із золотою медаллю Національну академію оборони України (оперативно-стратегічний рівень).

Доходи

Декларацій Сирського за останні 2 роки у відкритому доступі немає. Відомо, що у 2016 році Сирський придбав 1000 квадратних метрів землі поблизу Білої Церкви. У жовтні 2018 року генерал-лейтенант отримав службову квартиру у Києві площею 105,6 квадратних метрів від Міноборони. Дружина Сирського володіє присадибним будинком площею 159,2 квадратних метрів та двома земельними ділянками – одна площею 2015 квадратних метрів, інша – 467 квадратних метрів – у селі Шамраївці Київської області. Крім того, Сирський має місце для автомобіля в гаражі (13 квадратних метрів) і автомобіль Renault Megane.

Кар'єра

Олександр Сирський пройшов кар'єрні сходи кадрового військового.

Після закінчення училища у 1986 році він розпочав службу командиром мотострілецького взводу 426-го мотострілецького полку 25-ї мотострілецької дивізії, що базувалася у м. Лубни Полтавської області.

З 1993 року командував мотострілковим батальйоном 6-ї дивізії Національної гвардії України у м. Чугуєві, Харківській області, потім був командиром полку цієї дивізії.

На початку 2000-х років Олександр Сирський став командиром 72-ї окремої механізованої бригади, що базувалася у Білій Церкві. Здобув звання генерал-майора.

У 2007 році призначений начальником штабу - першим заступником командувача Об'єднаного оперативного командування ЗСУ.

У листопаді 2013 року Сирський від імені Міністерства оборони у штаб-квартирі НАТО обговорював зміни в українській армії відповідно до стандартів НАТО.

На початку 2014 року був першим заступником начальника Головного командного центру Збройних Сил України. Там він відповідав, зокрема, за співпрацю з НАТО.
З початком російської збройної агресії на Донбасі у 2014 році Олександра Сирського було призначено начальником штабу АТО.
На початку 2015 р. Сирський обіймав посаду начальника штабу – першого заступника керівника Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

Олександр Сирський. Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA)

У лютому 2015 року Сирський брав участь у боях за Дебальцеве, Вуглегірськ, Логвинове. Під час боїв у Дебальцевому він командував штабом сектора С. Зокрема генерал командував тактичною групою "Барс", на яку було покладено завдання забезпечення та проведення конвоїв з боєприпасами. Згодом ця група забезпечувала вихід військ з Дебальцевого.
У 2016 році – начальник Об'єднаного оперативного штабу Збройних сил України.
З 2017 року - керівник Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей поки що її не було завершено і натомість не було розпочато Операцію об'єднаних сил.
6 травня 2019 року президент України Петро Порошенко призначив Олександра Сирського головою Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ.
5 серпня 2019 року президент Володимир Зеленський звільнив Олександра Сирського з посади командувача операції об'єднаних сил і призначив командувачем Сухопутних військ ЗСУ.

З 8 лютого 2024 року – указом президента України Володимира Зеленського Олександра Сирського призначено Головнокомандувача Збройних сил України.

Сім'я

Олександр Сирський одружений. Дружина Харченка Тамара працює у Державній фіскальній службі України головним інспектором. У Сирських два сини Антон та Олександр.

Цікаві факти

Із початком вторгнення Росії до України Олександр Сирський командував успішною обороною Києва.

У вересні 2022 року командував успішним наступом ЗСУ у Харківській області.

З осені 2022 року по весну 2023 року генерал керував обороною Бахмута. Деякі американські військові аналітики ставлять під сумнів розумність витрат зусиль та коштів на оборону міста, незначного з погляду стратегії.

Однак, існує й інша думка, згідно з якою залучення значних сил російської армії у тривалі позиційні бої за незначну мету було тактично виправданим, оскільки співвідношення втрат під час наступу Росії на Бахмут було на користь України.

Нагороди

Олександр Сирський повний кавалер ордена Богдана Хмельницького І, ІІ та ІІІ ступеня. Нагороджений Хрестом бойових нагород.

5 квітня 2022 року за успішне проведення київської оборонної операції Указом президента України Володимира Зеленського удостоєний звання Герой України (за особисту мужність, вагомий внесок у захист державного суверенітету та територіальної цілісності України).

Читайте також

Притула Сергій Дмитрович

Сергій Притула створив фонд, який допомагає збирати кошти на потреби ЗСУ

Литвиненко Олександр Валерійович

Олександр Литвиненко змінив на посаді голови РНБО Олексія Данилова

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Новини партнерів