RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Кличко Віталій Володимирович

Голова Київської міської державної адміністрації, спортсмен, політик

Голова Київської міської державної адміністрації, спортсмен, політик Віталій Кличко Фото: facebook

Народився 19 липня 1971 року в селищі Біловодське Московського району Киргизької РСР в сім’ї військового.

Закінчив Переяслав-Хмельницький педагогічний інститут ім. Драгоманова, а згодом Національну академію державного управління при президенті України.

Кличко в соцмережах:

Фейсбук

Телеграм-канал

Доходи

Мер Києва Віталій Кличко є найбагатшим серед усіх українських мерів та очільників областей. Згідно з текстом декларації за 2023 рік, єдиним доходом Кличка була його заробітна плата отримана за основним місцем роботи в Київській міськоїій державній адміністрації в сумі 1 003 636 гривень. На його банківських рахунках зберігається 338 500 гривень, 35 800 доларів та 3 євро.

Готівкові заощадження складають 209 400 гривень, 52 000 доларів та 68 300 євро, а 150 тисяч доларів та 2 200 000 євро він позичив своєму братові Володимиру Кличку.

Згідно з декларацією Віталій Кличко володіє квартирою загальною прощею 251,8 м² у Києві, але зареєстрований у квартирі брата загальною прощею 43,6 м² теж у Києві.

Також міський голова володіє будинком відпочинку загальною прощею 785,5 м² та користується земельною ділянкою - 2500 м² - у селі Лютіж Київської області.

Є у Віталія Кличка і транспортні засоби: мотоцикл Fine custom Puncher 2009 року випуску, причеп Ironhorse Widebody 2013 року випуску та автомобіль Land Rover Discovery 2013 року випуску.

Віталій Кличко під час служби в радянській армії. Фото: facebook

Крім того, мер безплатно користується трьома автомобілями, які орендує його брат: два Toyota Sequoia 2021 року випуску та Toyota Sequoia 2014 року випуску.

Серед дорогоцінностей Кличко задекларував: антикварний камінний годинник другої половини ХІХ століття (Jacques Murray & Co), сім наручних чоловічих годинників (два IWC, три Frank Muller, два Mont Blanc) та рояль (Yamaha).

Кличко також володіє корпоративними правами двох благодійних організацій: "Благодійний фонд Майбутній Київ" та Благодійний фонд "Фонд Кличка".

Спортивна кар'єра

У 1981 році батько віддав 10-річного Віталія на кікбоксинг. Шість разів він ставав чемпіоном світу з кікбоксингу (чотири рази серед професіоналів та двічі серед любителів). На кікбоксерському рингу провів 35 поєдинків, 34 із яких виграв, 22 достроково. Потім Віталій зайнявся боксом.

З 1996 року Віталій Кличко у професійному боксі. Тоді братам запропонували переїхати до Гамбургу, щоб займатися з професійним німецьким тренером.

У 1998 році майбутній мер Києва завоював титул інтерконтинентального чемпіона світу за версією WBO — нокаутував американця Діккі Райана.

Всього Віталій Кличко провів 43 поєдинки, з них 41 перемога та 2 поразки.

У 2005 році після травми Кличко оголосив про закінчення кар'єри. Але потім подумав та знову повернувся.

У 2013 році Віталій пішов з боксу остаточно.

Політична кар'єра

У 2002 році Віталій Кличко зі своїм молодшим братом Володимиром брали участь у передвиборчій програмі тодішнього мера Києва Олександра Омельченка — на парламентських виборах закликали з плакатів голосувати за його партію "Єдність".

Брати Клички. Фото: facebook

На президентських виборах у 2004 році Віталій Кличко підтримав кандидата в президенти Віктора Ющенка. Після перемоги в поєдинку з боксером Денні Вільямсом, який проходив в Лас-Вегасі, він розгорнув помаранчевий прапор.

У березні 2005 року Кличко став позаштатним радником президента Віктора Ющенка. Через рік отримав посаду вже штатного радника.

У 2006 році очолив партію "ПОРА-ПРП", яка балотувалася до Верховної ради та Київради. Але пройшла тільки до Київради.

Того ж року на виборах мера Києва Віталій зайняв друге місце. Переможцем став тоді Леонід Черновецький.

У 2008 році на позачергових виборах до Київради Віталія знову обійшов Леонід Черновецький. Правда, "Блок Віталія Кличка" набрав більше 10% голосів.

В 2011 році Кличко провів ребрендінг своєї політсили. "Блок Віталія Кличка" перейменували на "УДАР Віталія Кличка", а через рік партія пройшла до Верховної Ради - за списками отримала 34 мандати, ще 6 - за мажоритаркою.

У листопаді 2013-го Віталій Кличко став одним з лідерів Євромайдану.

У січні 2014 року Віктор Янукович запропонував Віталію посаду віцепрем'єра, але він відмовився.

В тому ж році Кличка обрали мером Києва. За нього проголосувало 57% киян.

Віталій Кличко на трибуні в Київраді. Фото: facebook

У 2015-му Віталій Кличко вдруге переміг на виборах мера столиці.

У червні 2020 колишній боксер обраний мером Києва втретє.

Віталія Кличка опоненти часто критикують за роботу на посаді градоначальника столиці. Періодично спалахують конфлікти між Кличком та Офісом президента України Володимира Зеленського.

Сім'я

Дружина - Єгорова Наталія Валеріївна. У Кличків троє дітей. Син - Єгор Даніель, 2000 р. н. , Дочка - Єлизавета Вікторія, 2002 р. н. та син Максим Олександр, 2005 р. н.

В 2023 році Віталій та Наталія оформили розлучення. Колишня дружина мера Києва та діти живуть у Німеччині.

Цитати

У листопаді 2020 року ексбоксер і політик видав збірник власних цитат під назвою "Хто не чув, той побачить". Ось деякі з них:

"А сьогодні в завтрашній день не всі можуть дивитися. Точніше дивитися можуть не тільки лиш усі, мало хто може це робити".

"Я зустрічався з багатьма міліціонерами, які загинули, з людьми-демонстрантами, які загинули, - і всі мені ставлять питання…"

"Щоб холодна вода перетворилася на гарячу, її потрібно підігріти".

"Олександре, скажіть, будь ласка, як вас звати?"

Мер Києва Віталій Кличко під час потопу. Фото: facebook

"У мене два заступники, чотири з яких уже місяць лежать у кабміні".

"Нові дороги я перевіряю на двох колесах".

"Не в кілометрах відстань вимірюється. Дві години… 50 кілометрів потрібно їхати дві години".

"Депутатські пільги — це… Не можу підібрати слово… Я не знаю жодної країни у світі, де є пільги. І взагалі пільги — це атавізм. Згадав".

"Нам потрібен не тільки час, нам потрібні гроші, тому що ми розуміємо, що нам не потрібні гроші".

"Та система, яка сьогодні працює, не працює".

"У Кличка стоїть, а в Путіна ні".

Читайте також

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Гутцайт Вадим Маркович

Вадим Гутцайт – досьє голови НОК України

Устінова Олександра Юріївна

Олександра Устінова - народний депутат від партії "Голос"

Новини партнерів