RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Стефанчук Руслан Олексійович

Голова Верховної Ради України ІХ скликання

Голова Верховної Ради України ІХ скликання Руслан Стефанчук Фото: facebook

Руслан Стефанчук народився 29 жовтня 1975 року в Тернополі в сім'ї медиків. 1992 року він з відзнакою закінчив загальноосвітню середню школу №18 у м. Хмельницький.

1997 року знову з відзнакою закінчив Хмельницький інститут регіонального управління та права за спеціальністю "Правознавство".

1999 року Стефанчук отримав диплом Технологічного університету Поділля (нині — Хмельницький національний університет) за спеціальністю "Менеджмент виробничої сфери".

Стефанчук у соцмережах

Офіційна сторінка Стефанчука у Фейсбук .

Декларація

Згідно з декларацією за 2022 рік, спікер Ради Руслан Стефанчук за основним місцем роботи за рік отримав 718 333 грн. Ще 51 523 грн. він отримав, як академік Національної академії правових наук України. Дружина спікера Марина заробила за основним місцем роботи в університеті ім. Т.Г. Шевченка 526 955 грн.

Подружжю Стефанчуків належить ділянка 1008 м кв у Бучанському районі Київської області. Там вони мають недобудований будинок площею 270 м кв.

Крім цього, на Руслана Стефанчука зареєстровано квартиру у Хмельницькому площею 93,4 кв. Її нардеп отримав у серпні 2004 року.

Марина Стефанчук володіє половиною квартири площею 49,8 м кв у селищі Ярмолинці Хмельницької області. Крім того, вона з червня 2020 року є власницею квартири у Києві площею 101,8 кв. Для свого авто дружина спікера орендує гараж, що належить Лесі Кузьмук.

У гаражі сім'ї є Mitsubishi Outlander 2018, зареєстрований на Руслана Стефанчука.

Його дружині належить Renault Captur 2015 випуску. Право власності на цю машину було зареєстроване у лютому 2016 року.

Також дружина спікера має комплект ювелірних виробів невідомого виробника, що складається із золотого кільця, сережок, кулона та браслета, прикрашених дорогоцінним камінням. Руслан Стефанчук має старовинну ікону, а у спільній власності подружжя – бібліотеку наукової літератури, що вміщує близько 5000 екземплярів книг.

На Марину Стефанчук зареєстровано 25% статутного капіталу " РАТІО ДЕЦИДЕНДІ" . За інформацією аналітичної платформи YouControl, ця компанія входить до сфери впливу сім'ї Святецьких, які працюють у юридичній сфері.

Кар'єра

Після закінчення аспірантури Руслан Стефанчук працював у Хмельницькому університеті управління та права на посадах старшого викладача, завідувача кафедри, доцента, професора кафедри цивільно-правових дисциплін.

У 2005-2011 роках він був проректором університету з наукової роботи.

2006 року брав участь у виборах до Хмельницької міськради від партії “Собор”.

З 2006 по 2007 рік був помічником депутата ВР VI скликання від блоку “Наша Україна – Народна самооборона”, члена однойменної фракції Анатолія Матвієнка (з 2002 по 2011 рік – голова партії “Собор”, до того працював головою Вінницької облдержадміністрації, а у 2006 році 2006 був заступником глави Секретаріату президента Віктора Ющенка – Віктора Балоги).

У 2011-2013 роках Руслан Стефанчук керував відділом проблем розвитку національного законодавства в Інституті законодавства ВР.

У 2013-2014 роках – завкафедрою цивільно-правових дисциплін, а з 2014 до 2016 року – проректор з наукової роботи Національної академії прокуратури України.

З 2016 року – проректор із наукової роботи вищої школи адвокатури Національної асоціації адвокатів України.

З 2016 року Стефанчук був радником першого віце-прем'єра – міністра економічного розвитку та торгівлі Степана Кубіва з питань інтелектуальної власності.

2017 року він претендував на посаду судді Верховного суду України, проте не пройшов за конкурсом.

Стефанчук викладає у кількох вишах Києва та Харкова, а також працює у державній організації “Національний офіс інтелектуальної власності” при Мінекономіки.

2019 року Руслан Стефанчук став головним ідеологом у передвиборчому штабі кандидата на пост президента Володимира Зеленського. Із Зеленським Стефанчук познайомився ще у студентські роки, завдяки грі КВК. Стефанчук грав у команді з Хмельницького "Три товстуни".

Указом президента Зеленського від 21 травня 2019 року №312/2019 Стефанчука призначено радником президента – представником президента у ВР VIII скликання.

29 серпня 2019 року Стефанчука обрано народним депутатом України за списком партії “Слуга народу” (№ 2).

На першому пленарному засіданні Верховної Ради IX скликання Руслана Стефанчука було обрано першим заступником голови парламенту.

8 жовтня 2021 року Руслана Стефанчука обрано головою Верховної Ради України, замість зміщеного з цієї посади Дмитра Разумкова.

Руслан Стефанчук та Дмитро Разумков

Наукова діяльність

Стефанчук входив до складу Науково-консультаційної ради при Вищому спеціалізованому суді з розгляду цивільних та кримінальних справ. Член Навчально-методичної комісії з права Міністерства освіти і науки (МОН). Член робочої групи МОН із розробки Концепції розвитку юридичної освіти в Україні. Член Координаційної ради Західного регіонального центру Національної академії правових наук. Заступник голови Науково-консультативної ради Національної асоціації адвокатів України

Член спеціалізованих вчених рад Д 26.236.02 в Інституті держави та права ім. В. М. Корецького НАН України та Д 26.867.01 в Інституті законодавства ВР.

Стефанчук опублікував понад 500 наукових та навчально-методичних праць. Є головним редактором журналу Law of Ukraine. Займає посади заступника головного редактора чи члена редколегії у багатьох журналах (“Право України”, “Університетські наукові записки”, “Юридична наука”, “Вісник Національної академії прокуратури України”, “Журнал цивільного та кримінального судочинства” та ін.).

Брав участь у розробці законів "Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері особистих немайнових прав фізичних осіб", "Про охорону репродуктивного здоров'я", "Про облік часу в Україні" та ін. Опублікував понад 500 наукових праць з юриспруденції.

Напрями наукової діяльності – проблеми загальної теорії приватного права, особисті немайнові права фізичних осіб, договірні та деліктні зобов'язання, право інтелектуальної власності, європейське цивільне право, діяльність Європейського суду з прав людини, медичне право, юридична освіта та наука.

Скандали

Руслан Стефанчук майже одразу після обрання народним депутатом став фігурантом скандалу.

18 листопада 2019 року громадський рух "Чесно" оприлюднив відомості, за якими Руслан Стефанчук отримував від держави понад 20 тис. грн на оренду житла.

Водночас у "Чесно" встановили, що мешкає Стефанчук у квартирі, що належить його тещі.

Віце-спікер пояснив цей факт так: "Цього року я плачу орендну плату за це житло. За неї орендодавець сплачує податки у порядку, передбаченому законодавством".

Після скандалу голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що Руслан Стефанчук вирішив повернути кошти, одержані від держави на оренду.

"Він міг би зараз жити у готелі "Київ", це було б дорожче. Ви б щось сказали? Не сказали. А зараз його намагаються покарати за те, що він правду написав? Це неправильно з погляду етики", - пояснив тоді журналістам Арахамія.

Сім'я

Батько – Олексій Іванович Стефанчук. Головний ортопед-травматолог Хмельницького. Заслужений лікар України Автор низки наукових статей у авторитетних медичних виданнях, що спеціалізується на політравмах.

Мати – лікар вищої категорії, гастроентеролог Хмельницької поліклініки №1.

Молодшого брата – Миколу Стефанчука – депутата Верховної ради IX скликання, обрано по 187 мажоритарному округу (Хмельницький) від партії “Слуга народу”. Заслужений адвокат України, доцент. З 2016 року працює викладачем у КНУ імені Тараса Шевченка.

Дружина – Стефанчук Марина Миколаївна. Юрист, здобула освіту у Хмельницькому університеті управління та права. Працює викладачем в економічних вишах Києва та Тернополя.

Родина Стефанчуків виховує двох дітей – сина Олеся та дочку Злату.

Цитати:

Про сексистський скандал Арахамії та Корнієнка:

"І, знаєте, хто не без гріха – нехай кине камінь. Але важливо не те, що ти не повинен робити помилок, ти повинен робити висновки зі своїх помилок. Я дуже глибоко переконаний, що і Давид, і Олександр зроблять висновки зі своїх помилок".

Про Верховну Раду:

"У цій Верховній Раді жодного закону не було ухвалено у повній відповідності до Регламенту. Жодного".

Про редагування Разумкова в законі про олігархів.

"Нехай Дмитро Олександрович чи будь-хто інший, спираючись на Регламент, пояснить: як правка може потрапити до закону, якщо за неї не голосували?".

Про політичний устрій України:

"У нас в Україні – парламентсько-президентська республіка. НЕ Спікерсько-президентська. НЕ першоспікерсько-президентська. А саме парламентсько-президентська республіка. Так сталося, що у цьому парламенті 60% – це представництво президента України. Такого ніколи не було".

Про бронювання від мобілізації людей з високими доходами:

"Якщо не помиляюся, у XII чи XIII столітті в Англії, існував такий "податок на боягузтво". Коли платили гроші, щоб не йти в лицарі. І цей податок потім існував у багатьох країнах. Я історично не знаю країни, де це спрацювало".

Читайте також

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Гутцайт Вадим Маркович

Вадим Гутцайт – досьє голови НОК України

Устінова Олександра Юріївна

Олександра Устінова - народний депутат від партії "Голос"

Новини партнерів