RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Маркарова Оксана Сергіївна

Надзвичайний та повноважний посол України у США

Надзвичайний та повноважний посол України у США Оксана Маркарова Фото: Facebook

Оксана Маркарова народилася 28 жовтня 1976 року в м. Рівне.

У 1993-1998 роках навчалася у Національному університеті "Києво-Могилянська Академія", де здобула ступеня бакалавра та магістра з екології.

У 1999-2001 роках навчалася в Індіанському Університеті в Блумінгтоні (штат Індіана), де отримала ступінь магістра в галузі міжнародних публічних фінансів та торгівлі (MPA). Входила до спільноти Pi Alpha Alpha.

Офіційна сторінка Маркарової у Facebook .

Доходи

Оксана Маркарова має квартиру площею 95,3 кв. м у Києві та офісним приміщенням площею 189,3 кв. м, взятим у найм під Музей преси з 2015 року.

У власності чоловіка Маркарова квартира площею 98,6 кв. м у Львові та площею 278 кв. м у США, 2 житлові будинки 218,8 кв. м та 2,131 тис. кв. м у Київській області, 11 земельних ділянок у Київській та 1 ділянка у Львівській області, по гаражу у Києві та Львівській області, лазня.

Маркарова з 2004 року володіє племінним конем, вона також володіє кільцем Тіффані з дорогоцінним камінням, годинником Patek Philippe. У її чоловіка є колекція живопису та графіки українських художників 19-21 століть у загальній кількості 983 одиниці, 2 тис. книг (18-21 сторіччя), а також 52 золоті монети та 293 срібні монети.

У посла США немає у власності автомобіля, її чоловік володіє автомобілями Mercedes CL500 2007 року випуску та Toyota Highlander 2015 року випуску.

Маркарова з липня 2020 року володіє компанією Архідату (надає інформаційні послуги, послуги з розміщення та переробки даних) зі статутним капіталом 2 млн. гривень у Києві на вул. Воздвиженська, вона також з 2006 року володіє акціями будівельного майданчика у Києві.

Володимир Зеленський та Оксана Маркарова. Фото: Офіс президента України

Кар'єра

У 1996-1997 роки - помічник проекту в Міжнародній фундації виборчих систем (IFES).

З січня 1997-го по жовтень 1998-го – менеджер з питань законодавства консалтингової компанії Chemonics International Inc у рамках проекту "Українська аграрна товарна біржа".

З 1998 по 1999 і з 2001 по 2003 роки Маркарова обіймала посади радника з економічної політики та менеджера із зовнішніх і корпоративних зв'язків в американському фонді прямих інвестицій Western NIS Enterprise Fund (тепер в управлінні Horizon Capital), а в 2000 році в США Світовий банк.

Після закінчення навчання повертається до України, де з вересня 2001 року до жовтня 2003 року продовжує працювати у WNISEF, але вже на позиції менеджера із зовнішніх зв'язків та корпоративних відносин.

З жовтня 2003 року до грудня 2014 року – голова правління – президент ІТТ-Інвест (ITT Investments Group), головним фокусом якої були прямі інвестиції в українські підприємства виробничого сектору. За цей час очолювала наглядові ради Дарницького заводу ЗБК, Обухівського заводу пористих виробів, Готелі Голосіївська, Конференц-центру Ірпінь, ІТТ-Плаза та інших портфельних компаній. Також входила до ради Української Асоціації фондового ринку.

З 20 квітня 2012 року по 10 квітня 2013 року була членом наглядової ради Актив-банку, а з 10 квітня 2013-го по 16 квітня 2014-го - очолювала його спостережну раду (зараз Актив-банк ліквідується).

З 2015 року перейшла до державного сектору. З березня 2015 року по квітень 2016 року обіймала посаду заступника міністра - керівника апарату Міністерства фінансів України.

29 квітня 2016 року, з приходом нового уряду, було призначено на посаду першого заступника міністра фінансів України.

8 червня 2018 року призначено виконувачем обов'язків міністра фінансів України. .

Входить до Консультативної Ради НаУКМА, Міжнародної організації молодих президентів (YPO), "Кола Друзі" Українського католицького університету.

Була членом наглядових рад Ощадбанку, Укрексімбанку, Приватбанку та Укргазбанку.

Має професійну ліцензію з торгівлі цінними паперами, управління активами та членом Ради недержавних пенсійних фондів.

22 листопада 2018 року Верховна Рада призначила Оксану Маркарову міністром фінансів.

29 серпня 2019 року Верховна Рада затвердила новий склад Кабінету міністрів, Оксана Маркарова знову призначена міністром фінансів.

25 лютого 2021 року Володимир Зеленський призначив Оксану Маркарову надзвичайним та повноважним послом України у Сполучених Штатах Америки.

Скандали

Оксану Маркарову та її чоловіка неодноразово звинувачували у брудних схемах на фінансових ринках . А також у зв'язках зі знаковою людиною з найближчого оточення Віктора Януковича – екс-секретарем РНБО Андрієм Клюєвим.

2012 року брати Клюєви призначили Оксану Маркарову головою Наглядової ради своєї "АКТИВ-БАНКУ". Вже наступного року її чоловік – Данило Волинець став номінальним власником фінансової установи через компанію "ІТТ-Інвест", якою він володіє. Під управлінням Маркарової банк видавав кредити афілійованим з Клюєвими юридичним особам. Тоді Клюєви, використовуючи службове становище, розвивали ринок сонячної енергетики в Україні.

У державних банків вони взяли кредитів більш ніж на 0,5 мільярда євро. В афері найімовірніше міг бути замішений і Волинець, оскільки на той момент він був членом Наглядової ради державної Ощадбанку, яка також кредитувала Клюєвих.

У 2014 році НБУ ввів до "АКТИВ-БАНКу" тимчасову адміністрацію. Клюєви після того, як втекли з України, через "Схід Солар", намагалася повернути десять мільйонів заборгованості, шляхом зарахування депозитів фізичних осіб. Оксана Маркарова не визнала цю операцію фіктивною, але ФГВФО і тимчасова адміністрація "АКТИВ-БАНКУ" надалі вважали операцію незначною і звернулися до суду.

Тоді ж Національний банк визнав "АКТИВ-БАНК" неплатоспроможним та відправив його на ліквідацію. Незадовго до банкрутства Маркарова та Волинець встигли продати проблемний банк, а також його цінні активи. У тому числі дорогу нерухомість на Подолі в центрі Києва. Покупцем виступила фірма "Синонім", власником якої, за інформацією журналістів програми "Схеми", була Маркарова.

Автори матеріалу стверджують, що нерухомість була продана за заниженою ціною – значно дешевше за її заставну вартість. "Укрексімбанк" оцінював заставну вартість будівлі у 130 млн гривень. Але перед його продажем приватна компанія "Істерн консалтинг груп", якою раніше керувала Маркарова, провела нову оцінку і оцінила об'єкт майже вдові дешевше за його заставну вартість, йдеться в розслідуванні. У результаті "Синонім" заплатив за будинок на Подолі ще менше – лише 16 мільйонів гривень.

Ще одна вкрай брудна історія сталася вже під час роботи Маркарова в Мінфіні. Чоловік міністра фінансів України Оксани Маркарової – Данило Волинець, через "Акордбанк" (йому належить 75% акцій) інвестував 230 млн. гривень у держоблігації. На надзвичайно вигідних умовах: міністерство, яким керує Маркарова, розмістило гривневі ОВДП із номінальною прибутковістю до 18,5% річних.

Лише за перше півріччя 2019 року активи "Акордбанку" зросли на 500 млн. гривень – до 2,3 млрд. гривень. У свою чергу інвестиції банку в цінні папери збільшилися з 60 тисяч гривень до 230 млн грн. Різниця – більш ніж вражає. Проте Маркарова дала доопрацювати в Мінфіні до березня 2020 року і відправила у відставку – без кримінальних наслідків.

Сім'я

Чоловік – відомий банкір та бізнесмен Данило Волинець. У сім'ї четверо дітей.

Читайте також

Притула Сергій Дмитрович

Сергій Притула створив фонд, який допомагає збирати кошти на потреби ЗСУ

Литвиненко Олександр Валерійович

Олександр Литвиненко змінив на посаді голови РНБО Олексія Данилова

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Новини партнерів