RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Гутцайт Вадим Маркович

Президент національного Олімпійського комітету України, Олімпійський чемпіон

Президент національного Олімпійського комітету України, Олімпійський чемпіон Вадим Гутцайт Фото: Facebook

Вадим Гутцайт народився 6 жовтня 1971 року у Києві.

1993 року закінчив Київський державний інститут фізичної культури за спеціальністю "фізична культура", отримав кваліфікацію викладача-тренера з фехтування.

1980 року почав займатися фехтуванням. Досяг успіхів на юнацьких змаганнях.

Сторінка Гутцайта У Facebook.

Спортивна кар'єра

Вадим Гутцайт досить швидко досяг успіхів у спорті.

1991 року на чемпіонаті світу з фехтування посів третє місце в індивідуальному заліку. А вже 1992 року на Олімпійських іграх у Барселоні став Олімпійським чемпіоном. Гутцайт виступав у складі Об'єднаної команди СНД, яка й виборола "золото" у командному заліку.

Вадим Гутцайт на Олімпіаді-92

Надалі подібного успіху фехтувальнику повторити не вдалося і спортивні досягнення пішли на спад.

На Олімпіаді 1996 року в Атланті збірна України виступала окремою командою. Вадим Гутцайт тоді посів 6 місце в особистому заліку.

На чемпіонаті світу з фехтування 1999-го він посів лише 11 місце в особистому заліку.

2000 року на Олімпійських іграх у Сіднеї Гутцайт опустився на 13-те місце в особистому заліку.

Після цього фехтувальник залишив виступи, але з великого спорту не пішов.

З 2002 по 2010 роки – Вадим Гутцайт працює головним тренером збірної України з фехтування. І тут він теж досяг успіху. 2008 року на Олімпіаді в Пекіні українська команда шаблісток під керівництвом Гутцайта здобула "золото".

Окрім Олімпіад та чемпіонатів світу, Вадим Гутцайт брав участь у двох Маккабіадах (міжнародні єврейські спортивні змагання на зразок Олімпійських ігор, що проводяться в Ізраїлі та залучають до десяти тисяч спортсменів із понад 50 країн світу).

2001 рік – на 16-й Маккабіаді Гутцайт посідає друге місце.

2005 рік – на 17-й Маккабіаді отримує золото у своїй дисципліні. Ця золота медаль стала його останнім здобутком на міжнародних змаганнях як спортсмена.

Колекціонер посад

У 2010 році Вадим Гутцайт стає чиновником, його призначили генеральним директором державного підприємства "Олімпійський навчально-спортивний центр "Конча-Заспа". З цього моменту у нього проявляється потяг до різних посад. У 2017 році колишній фехтувальник переходить на роботу до Київської міської державної адміністрації , де очолив управління молоді та спорту. А у 2018 році Гутцайт очолив ще й департамент молоді та спорту виконавчого органу Київської міської ради.

До цього варто додати, що у 2006 – 2012 роках Гутцайт був помічником нардепа від Партії регіонів Ельбруса Тадєєва.

2017 року Вадим Гутцайт став президентом Федерації фехтування України. А 4 березня 2020 року, залишаючись на посаді голови федерації, він став ще й міністром молоді та спорту. Але від президентського крісла у Федерації фехтування не відмовився – у грудні 2021 року він навіть був переобраний на цю посаду.

У листопаді 2022 року голова Федерації фехтування, міністр молоді та спорту Вадим Гутцайт вирішив ще стати президентом Національного олімпійського комітету. При балотуванні він заявляв, що не поєднуватиме роботу у НОК та міністерстві. Гутцайта обрали головою НОК України більшістю голосів. Однак, після цього, з посад глави Федерації фехтування та міністра він не відмовився. Тільки після скандалів 1 березня 2023 року Гутцайт склав із себе повноваження президента Федерації. Але дві інші посади він продовжував поєднувати

.

Скандали

Вадим Гутцайт, працюючи чиновником, потрапляв у скандали. Як з'ясувалося, він був співвласником бізнесу у Росії. Його партнерами з бізнесу були президент олімпійського комітету Росії, полковник російської армії та колишній товариш по команді Станіслав Поздняков та багаторічний головний тренер збірної Росії з фехтування, полковник Ільгар Мамедов. Однак про цей бізнес у своїх деклараціях Гутцайт не згадував.

2019 року Вадима Гутцайта підозрювали в розкраданні 2,2 мільйона гривень, виділених на закупівлю човнів для дитячо-юнацької спортивної школи. А також у розкраданні грошей у департаменті молоді та спорту КМДА. Але до звинувачень так і не дійшло.

Ставши головою Національного олімпійського комітету, Гутцайт запросив на роботу до цієї організації нардепів від ОПЗЖ Нестора Шуфрича, який підозрюється у державній зраді й Григорія Суркіса.

Але найгучніший скандал із міністром стався після того, як він заборонив українським спортсменам брати участь у змаганнях, де виступають росіяни та білоруси. Це викликало обурення всіх українських спортсменів, які не шкодували висловлювань на адресу Гутцайта.

"Гутцайт – це популістичний клоун. Замість боротьби за усунення "нейтральних" російських/білоруських спортсменів, які розповсюджують російську пропаганду, Гутцайт та команда обирають "не звертати на них увагу". Водночас ця російська пропаганда продовжує нас вбивати", - сказав тоді скелетоніст Владислав Гераскевич.

"У наших спортсменів росіяни відібрали право нормально тренуватися через руйнування інфраструктури. Понад 350 спортивних об'єктів лежать у руїнах. І виходить так, що наш Олімпійський Комітет ще й пропонує бойкотувати змагання. По суті караючи таким чином спортсменів невідомо за що", – заявила народний депутат України та триразова чемпіонка Європи з легкої атлетики Ольга Саладуха.

Саладуха також додала, що з боку президента НОК Вадима Гутцайта цинічно – давати росіянам право змагатися під нейтральним прапором та водночас змушувати українських спортсменів нерухомо сидіти.

"У результаті вийшло так, що Україна, по суті, вистрілила собі в ногу, відмовившись брати участь у змаганнях, де дозволили брати участь росіянам. Хоча питання можна було вирішити якось інакше, не караючи вітчизняний спорт", - зазначив політолог Ігор Рейтерович. 26 липня 2023 року міністр молоді та спорту змушений був скасувати бойкот турнірів за участю росіян та білорусів, якщо вони виступатимуть у нейтральному статусі. Але наступного дня вибухнув новий скандал. Українську фехтувальницю Ольгу Харлан дискваліфікували з Чемпіонату світу з фехтування через відмову потиснути руку суперниці, росіянці Ганні Смирновій. Міністр Вадим Гутцайт на цей скандал ніяк не відреагував, що загострило питання щодо його відставки.

9 листопада 2023 року, більшістю голосів Верховна Рада звільнила Гутцайта з посади міністра спорту.

Звання та нагороди:

1992 рік – заслужений майстер спорту СРСР.

1997 рік - нагороджений орденом "За заслуги" III ступеня.

2003 рік - присвоєно звання "Заслужений тренер України".

2004 рік – заслужений працівник фізичної культури та спорту України.

2008 рік - нагороджений орденом "За заслуги" ІІ ступеня.

2012 рік – нагороджений орденом "За заслуги" І ступеня.

Сім'я

Вадим Гутцайт із дружиною Оксаною Фото: facebook

Дружина - Оксана Гутцайт (1977 р.н.), відома журналістка та телеведуча.

Діти – дочка Еліна (2002 р.н.), син Марк (2010 р.н.).

Цитати

Про журналістів:

"Мені просто цікаво, наскільки ви знаєте. Я багато спілкуюся, ви розумієте. Є професійні журналісти, які не виконують замовлення. А є такі, які виконують замовлення".

Про свою роботу міністра:

"Такого не було зроблено за 30 років, скільки зробив Гутцайт на посаді міністра за останні два роки".

Про президента федерації велоспорту:

"З першого дня війни він сидить у Монако, не з'являється в Україні взагалі, а розповідає, що всі винні. Що всі не працюють, тільки він працює один. Ну дай боже йому здоров'я, всіх перемог, удачі".

Про претензії до себе з боку спортсменів:

"Я не дівчина, щоб мене кохати".

Якість підготовки легкоатлетів:

"Ось на федерацію легкої атлетики за п'ять років підготовки до Олімпійських ігор у Токіо було витрачено близько 300 млн гривень. А скільки було медалей? Одна бронзова. Тобто ціна однієї медалі – 300 млн гривень".

Читайте також

Притула Сергій Дмитрович

Сергій Притула створив фонд, який допомагає збирати кошти на потреби ЗСУ

Литвиненко Олександр Валерійович

Олександр Литвиненко змінив на посаді голови РНБО Олексія Данилова

Кубраков Олександр Миколайович

Олександр Кубраков – міністр інфраструктури України потрапив у скандал

Новини партнерів