RU  UA  EN

Понеділок, 3 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Блаженнійший Святослав (Шевчук)

Глава Української греко-католицької церкви

Глава Української греко-католицької церкви Глава УГКЦ Святослав Фото: Прес-служба УГКЦ

Святослав Шевчук народився в християнській родині 5 травня 1970 року у м. Стрий (Львівська область).

"Я народився в місті Стрий на Львівщині. Це своєрідне і цікаве місто, — цікаве своєю історією, а зокрема людьми, яких Господь Бог поставив біля мене в той час", - згадує Блаженніший Святослав.

Після закінчення середньої школи № 10 навчався у Бориславському медичному училищі. Водночас у 1983–1989 роках — в підпільній греко-католицькій духовній семінарії. Відбув військову строкову службу в Радянській армії. Як випускник медичного училища, відслужив два роки строкової служби фельдшером в окремому батальйоні аеродромного забезпечення Луганського вищого військового авіаційного училища.

Священниче служіння

У 1991–1992 роках Святослав Шевчук навчався в Центрі філософсько-богословських студій "Дон Боско" у м. Буенос-Айресі (Аргентина).

У 1992–1994 роках повернувся до навчання в Україні, а саме у Львівській духовній семінарії Святого Духа.

Піддияконське поставлення Святослав отримав із рук владики Юліана Вороновського. Дияконські свячення отримав 21 травня 1994 року з рук владики Филимона Курчаби, а Таїнство Священства — 26 червня 1994 року з рук кардинала Мирослава Івана Любачівського.

У 1994–1999 роках навчався в Папському університеті святого Томи Аквінського (Рим, Італія), де здобув докторат з відзнакою Summa cum laude в галузі богословської антропології та основ морального богослов’я візантійської богословської традиції. Під час навчання в Римі надавав душпастирську опіку українцям-греко-католикам в Афінах.

Як зазначає архиєрей, після захисту в Римі докторату він домігся через Східну Конгрегацію загальної аудієнції в папи Івана Павла II, на якій попросив благословення на свою місію в Україні. Отримав таку відповідь: "Їдь, брате, ти там матимеш дуже багато роботи".

У 1999–2000 роках — префект Львівської духовної семінарії Святого Духа.

У 2000–2007 роках — віцеректор Львівської духовної семінарії Святого Духа.

З 2001 року — віцедекан богословського факультету Львівської богословської академії.

У 2002–2005 роках — голова Секретаріату та особистий секретар Блаженнішого Любомира Гузара, керівник Патріаршої курії у Львові.

З червня 2007 року — ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа.

Блаженнійший Святослав. Фото Львівська Єпархія УГКЦ

Єпископська діяльність

14 січня 2009 року папа Венедикт XVI поблагословив рішення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви про призначення отця Святослава Шевчука, ректора Львівської духовної семінарії Святого Духа, єпископом-помічником єпархії Покрову Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі (Аргентина). Новому єпископу було уділено титулярний престол Castra di Galba.

Архиєрейська хіротонія відбулася 7 квітня 2009 року, у свято Благовіщення Пресвятої Богородиці, в архикатедральному соборі Святого Юра у Львові.

10 квітня 2010 року був призначений апостольським адміністратором єпархії Покрову Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі, яка стала вакантною після зречення з уряду попереднього єпархіального єпископа Михайла Микицея. У той період познайомився із кардиналом Хорхе Бергольйо — теперішнім Папою Римським Франциском.

"Коли я був скерований на єпископське служіння до Аргентини, то навіть не припускав, що колись Аргентину покину. Я справді намагався ввійти в ту культуру, у її спосіб життя, мислення, пройти процес інкультурації. Я намагався стати частиною аргентинського суспільства і бути всім для людей, які були повірені моїй пастирській опіці. Я підтримую контакти з тими людьми і досі, переживаю, що відбувається в тій чи тій парафії", — пригадує свій досвід служіння владика Святослав.

У вересні 2010 року Синод створив спеціальну комісію, переважно з молодих єпископів, до складу якої був включений і владика Святослав. На цю комісію було покладене завдання сформулювати десятирічний план розвитку діяльності УГКЦ. Ця робота була виконана, а пізніше архиєрей вже працював в іншій групі, яка розробляла конкретні механізми, як можна втілити в життя положення, визначені попередньою комісією.

Упродовж свого єпископату владика Святослав продовжував викладати. Коли приїжджав до України на Синоди, то читав лекції в Українському католицькому університеті та Львівській духовній семінарії. Мав напрацювання щодо читання циклу лекцій із богословської антропології в Аргентині.

23 березня 2011 року Святослав обраний Главою УГКЦ на Виборчому Синоді Єпископів УГКЦ, у якому брали участь 40 єпископів з усього світу.

25 березня цей вибір благословив папа Венедикт XVI.

Уведений на престол 27 березня 2011 року в Києві, у Патріаршому соборі Воскресіння Христового.

Блаженніший Святослав на літургії в Коломиї. Фото: УГКЦ

Сім'я

Батько — Юрій Іванович Шевчук,1945 року народження.Родом із селища Брошнів-Осада на Івано-Франківщині. Був державним службовцем, працював на залізниці. Його родина була дуже активною під час переслідування УГКЦ радянським режимом. Помер 5 грудня 2022 року в лікарні Сумма міста Акрон у США. 20 травня 2023 відбулося перепоховання Юрія Івановича Шевчука в Україні.

Мати — Віра Василівна Шевчук, 1948 року народження. З 1966 року викладала в музичній школі міста Стрий Львівської області. Померла 12 квітня 2021 року.

Молодший брат — Всеволод Юрійович Шевчук (народився в 1981 році) — закінчив Стенфордську духовну семінарію, потім — університет у Вашингтоні. Одружений (дружина Галина). 12 березня 2011 року був висвячений у сан священника.

"Моя мама була вчителькою музики, а батько — державним службовцем і працював на залізниці. Крім того, великий вплив на мене, на мою уяву мали дідусь і бабуся. Моя мама майже все своє життя пропрацювала в музичній школі, викладала гру на фортепіано. Якщо говорити про перші спогади, то вони пов’язані з фортепіано. До нас додому приходили учні і постійно лунала музика. Навіть коли моя мама займалася домашніми справами, наприклад готувала їжу на кухні, то завжди в сусідній кімнаті грали студенти на фортепіано", — говорить про батьків сам Блаженніший Святослав.

Цікаві факти

Окрім української, Блаженніший Святослав вільно володіє англійською, німецькою, італійською, іспанською, польською, російською, латиною, грецькою та старослов’янською мовами.

10 листопада 2022 року митрополит Шевчук зустрівся з Папою Бенедиктом XVI. Під час зустрічі Шевчук заявив, що війна в Україні має ідеологічний і колонічальний характер, порівняв Росію з нацистським режимом.

7 грудня Шевчук зустрівся у Ватикані з Папою Франциском та подарував йому франмент російської міни, після слів Папи про гуманізм Росії. Також, Блаженніший Святослав представив Папі пасторальний план УГКЦ до 2030 року, головним завданням якого є допомога біженцям та зцілення ран війни. Під час інтерв'ю в січні 2023 року назвав 2022 рік у відносинах з Ватиканом роком великих непорозумінь. У той же час, Шевчук сказав, що протягом року він був у постійному контакті з Папою.

Цитати

Про росіян:

"Коли ми сьогодні в Україні чуємо слово "росіяни", перед нашими очима з'являються кадри масових тортур, знищені міста і села. Тому чисто по-людськи сьогодні українці відчувають, що росіяни – це чужинці і вбивці, які прийшли, щоб забрати у нас все те, ким ми є та що ми маємо".

Про заборону РПЦ в Україні:

"Церква – це люди, які теж мають конституційні права. Як довго будуть люди, які орієнтовані на московське православ'я в Україні, так довго та церква буде існувати. Навіть тоді, коли, згідно з державним законодавством, вона буде поза законом.

І якщо їх заборонити, тоді ми дамо цій церкві в руки пальму мучеництва. Ми дамо їм можливість справді перейти в глуху опозицію і стати тими, які потім будуть претендувати на автентичність".

"Не треба переслідувати за приналежність до якоїсь церковної структури, ні. Але за злочини проти своєї держави – тут ми всі рівні".

Читайте також

Кацуба Олександр Володимирович

Олександр Кацуба створив успішну газовидобувну компанію

Білодід Дар'я Геннадіївна

Дарія Білодід є наймолодшою ​​в історії чемпіонкою світу з дзюдо

Ющенко Віктор Андрійович

Віктор Ющенко став президентом України на хвилі "Помаранчевої революції"

Новини партнерів