RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Білодід Дар'я Геннадіївна

Дворазова чемпіонка світу з дзюдо, бронзова призерка Олімпійських ігор-2020

Дворазова чемпіонка світу з дзюдо, бронзова призерка Олімпійських ігор-2020 Дар'я Білодід Фото: Facebook

Дар'я народилася 10 жовтня 2000 року у Києві. Вона закінчила столичний ліцей № 157. 2021 року у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка спортсменка отримала диплом бакалавра в галузі журналістики.

Дар'я Білодід у соцмережах

Профіль в Instagram.

Сторінка в Facebook.

Сторінка у Twitter.

Кар'єра

Батьки Дарії були дзюдоїстами і категорично виступали проти того, щоб їхня дочка займалася цим видом єдиноборства. Мама бачила доньку у художній гімнастиці, тому віддала її до школи Ірини Дерюгіної до тренера Оксани Гутцайт.

Через деякий час Оксана вирішила стати ведучою на телебаченні та залишила тренерську роботу. В іншого фахівця Білодід займатися відмовилася.

Коли Дар'ї виповнилося шість років, мама-тренер почала приводити її в зал дзюдо. Незабаром дівчинка захопилася єдиноборством і прийшла до секції. Цей вид спорту Дар'ї підійшов, і вона почала досягати високих результатів.

На своїх перших змаганнях Білодід здобула срібло, що дуже її засмутило.

У віці 15 років Даша досягла перших значних успіхів. Спочатку вона перемогла на національних чемпіонатах серед кадетів та юніорів. Потім здобула перемогу серед однолітків на європейській та світовій першостях. Окрім того, вона стала переможницею трьох етапів European Cup у ваговій категорії до 44 кг.

У 2016 році Білодід захистила титули чемпіонки України серед кадетів та юніорів, а також була найкращою на континентальних першостях серед кадетів та юніорів. На двох етапах European Cup українка взяла золото у кадетських турнірах та срібло на двох етапах серед юніорів.

Дар'я Білодід. Фото: Facebook

У 2017 році успіхи Білодід у спорті продовжились. Спочатку вона перемогла на турнірі European Judo Open Women у Катовиці у ваговій категорії до 48 кг, а згодом на відкритому Континентальному Кубку, який проходив у столиці Чехії. Цього ж року Дар'я взяла участь у дорослому чемпіонаті Європи у ваговій категорії до 48 кг та дійшла до фіналу.

У вирішальній сутичці Дар'я зійшлася з представницею Росії та бронзовою призеркою Європейських Ігор-2015 Іриною Долговою.

У фіналі українка виявилася сильнішою і вирвала перемогу на 17-й секунді golden score, і здобула золото чемпіонату. На той момент Дар'ї було неповних 17 років.

Після цього українка перемогла на трьох комерційних турнірах Grand Slam у Парижі, Тунісі та німецькому Дюссельдорфі.

2018 року Дар'я представляла Україну на чемпіонаті світу в Баку. Перемігши в завзятих сутичках, вона дійшла до фіналу.

У фінальній сутичці прийомом іпон Білодід здолала чемпіонку світу-2017 Фуну Танакі з Японії. Таким чином, у віці 17 років українська дзюдоїстка стала наймолодшою чемпіонкою світу в історії. Причому не лише серед жінок, а й серед чоловіків.

Того ж року успіхи Дарі продовжились. Вона стала переможницею чотирьох етапів Grand Prix: у Тунісі, Парижі, Дюссельдорфі та Загребі, а також виграла Continental Cup у словенському місті Підчетртек.

Дар'я Білодід. Фото: Facebook

На світову першість у 2019 році Дар'я приїхала вже як фаворитка змагань. Українка зуміла відстояти титул та здобути другу поспіль перемогу на чемпіонаті світу.

Наприкінці 2019 року українка виграла турнір Grand Slam в Абу-Дабі. У тому ж році Білодід стала найсильнішою на Європейських іграх.

У сезоні 2020 року, який через пандемію виявився коротшим за звичайні, Дар'я взяла золото на Grand Slam у Парижі і була третьою на етапі в Будапешті. На турнірі у столиці Угорщини спортсменка з України виступила у ваговій категорії до 52 кг.

У 2021 році Білодід була третьою на турнірі Masters і другою на Grand Slam у Тель-Авіві. Також Дар'я була другою на континентальній першості у Лісабоні.

На Олімпіаді в Токіо, яку через пандемію COVID-19 перенесли на липень-серпень 2021 року, дворазовій чемпіонці світу золото виграти не вдалося. Дівчина здобула лише бронзову медаль у своїй улюбленій ваговій категорії до 48 кг.

Дар'я Білодід. Фото: Facebook

Після поєдинку спортсменка розплакалася та сказала, що все життя мріяла про золото на Олімпійських іграх. Але й бронзі все одно рада.

Батько спортсменки тоді заявив, що Даша хоче на якийсь час відпочити від спорту.

Після невеликого відпочинку спортсменка знову вийшла на борцівський килим. Щоправда, таких високих результатів уже не показувала. Вона виграла чемпіонати Європи у 2022 та 2024 роках у ваговій категорії 57 кг. На ЧЄ-2021 виборола "срібло". На турнірах Grand Slam, Grand Prix і Masters у 2023 році вона виступала в категорії 57 кг і була бронзовим призером.

Сім'я

Батько - Геннадій Білодід (1977 р.н.) - дворазовий чемпіон Європи (2001 і 2003), бронзовий призер чемпіонату світу (2005) з дзюдо, а також призер двох чемпіонатів світу з самбо.

Мати – Світлана Кузнєцова (1975 р.н.) – переможниця української першості та чемпіонату збройних сил з дзюдо.

Цікаві факти

2020 року вийшов документальний фільм, заснований на біографії Дар'ї Білодід, "Анаконда". Так називають Дар'ю у спортивних колах.

У вільний час Дар любить користуватися косметикою, носити підбори та модно одягатися. Серед її улюблених брендів одягу – Hugo Boss, Tommy Hilfiger, Guess та Michael Kors.

Читайте також

Ляшко Віктор Кирилович

Віктор Ляшко набув популярності під час пандемії коронавірусу

Синєгубов Олег Васильович

Олег Синегубов – досьє на голову Харківської обласної військової адміністрації

Руденко Євген Вікторович

Фінансовий аналітик Євген Руденко входить до ТОП-100 провідних українських підприємців

Новини партнерів