RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Досьє

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Ляшко Віктор Кирилович

Міністр охорони здоров'я України

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко Фото:

Віктор Ляшко народився 24 квітня 1980 року у с. Осова Дубровицького району Рівненської області.

2003 року закінчив Національний медичний університет імені Богомольця.

2015 року закінчив заочну форму навчання Національної академії державного управління при Президентові України (факультет Державне управління в галузі охорони здоров'я). Здобув кваліфікацію магістра державного управління у сфері охорони здоров'я.

2016 - слухач курсу тематичного вдосконалення "Сучасні аспекти громадського здоров'я", який організував Національний медичний університет ім. А. А. Богомольця у співпраці з Каліфорнійським університетом (м. Сан-Франциско).

2017 - Барселонський курс ВООЗ щодо посилення систем охорони здоров'я для покращення контролю та лікування туберкульозу.

Офіційна сторінка Ляшко в Фейсбук

Доходи

Міністр охорони здоров'я оприлюднив декларацію про майно та доходи за 2023 рік. Віктор Ляшко задекларував суму 1 млн 169 тис. 562 грн. Його заробітна плата у 2023 році склала 1 млн 115 тис. 006 грн. Він також зазначив у декларації зарплату, отриману за сумісництвом, яка становила 18 тис. 546 грн. Ще міністр отримав 36 тис. 010 грн, зазначених як "інше джерело прибутку".

Ляшко також вказав 33 тис. 257 доларів, 54 євро та 947 тис. 194 грн на банківських рахунках.

Згідно з декларацією, глава МОЗ спільно з членами сім'ї володіє квартирою (110,9 кв м) та двома земельними ділянками по 1200 кв м. у Київській області.

Крім того, міністр має автомобіль Skoda Octavia A7 2018 року випуску.

Віктор Ляшко. Фото: Facebook

Кар'єра

З 2003 по 2010 рік працював у санітарно-епідеміологічній службі у Київській області. Пізніше перейшов на роботу до МОЗ. Пройшов кар'єрними сходами від головного спеціаліста до міністра охорони здоров'я.

З 2014 року до лютого 2018 року — голова ГО "Інфекційний контроль в Україні".

З 2014 по 2016 рік Віктор Ляшко був одним із експертів Реанімаційного пакету реформ.

З 2015 до 2018 рр. виступав консультантом з питань громадського здоров'я у "Реформі ВІЛ-послуг у дії" - проект USAID.

2018 року Ляшко був членом громадської організації "Платформа здоров'я".

11 березня 2020 року був призначений головним санітарним лікарем України.

20 травня 2021 року Верховна Рада призначила Віктора Ляшка міністром охорони здоров'я України.

На цій посаді Ляшко набув популярності під час пандемії COVID-19. Він став наймедійнішою особистістю в країні, оскільки по кілька разів на день з'являвся в ефірах телеканалів та проводив щоденні брифінги.

Віктор Ляшко під час пандемії Фото: Facebook

Після повномасштабного російського вторгнення медійність Віктора Ляшка впала до 0. Міністр сконцентрував свою діяльність на відновленні медичних установ, зруйнованих окупантами та впровадженні програм реабілітації для військовослужбовців, які отримали поранення на фронті.

Скандали:

3 червня 2020 року, коли в Україні діяв жорсткий карантин і відвідування закладів громадського харчування було дозволено лише на літніх терасах, президент Зеленський та кілька чиновників сиділи усередині закладу у Хмельницькому та пили каву. Відповідне фото опублікували у мережі. На ньому був присутній тодішній головний санлікар країни Віктор Ляшко. Згодом він заплатив штраф за порушення карантинних обмежень і назвав цю каву "найдорожчою в житті".

2020 року українці були обурені визнанням Ляшка, що частину обмежень в Україні, таких як відвідування парків, запроваджували скоріше для психологічного ефекту, ніж епідеміологічного.

2 березня 2021 року Ляшко вакцинувався від коронавірусу першою дозою препарату Covishield, а потім захворів на COVID-19.

Сім'я

Віктор Ляшко одружений із Іриною Ляшко. Подружжя виховує дочку Дар'ю.

Про знайомство з майбутньою дружиною Ляшко розповів таке: " Ми навчалися в медичному університеті. Вона 5 років, я – шість. І ми познайомилися у гуртожитку, де проживали разом. Це було 1999 року у грудні".

Цікаві факти:

У півтора року Віктор Ляшко, який відпочивав улітку у бабусі, вступив у цебро з окропом. Опік був настільки сильним, що лікарі навіть допускали ампутацію ноги. Однак зрештою шкіру на стопу пересадили з стегна, а на стегно — від мами, і Віктор знову вчився ходити.

"Десь півроку, поки я вчився заново ходити, провів у лікарні. І я мав досить гарного лікаря, розповідала мама. Лікарня була радянського зразка, на стінах висіли фотографії різних лікарів. Коли мене носили на руках і проходили повз фотографії мого лікаря. я завжди тягнувся і цілував її. І хоча я після цього лікарень дуже боявся, мама говорила: "Напевно, буде лікарем".

Віктор у дитинстві захоплювався футболом. Зі шкільних предметів найбільше любив історію України та зарубіжну літературу. Проте мама викладала у сільській школі біологію та хімію, і ці предмети вимушено стали для нього пріоритетними.

"Завжди на столі була хімія та біологія, а читав я, наприклад, Фенімора Купера! Коли мама заходила, ми – хопа, вчили хімію, біологію, коли мами не було – відкладали та читали художню книгу".

Документи до Національного медичного університету імені Богомольця у Києві 17-річний Ляшко привозив понад 10 разів за літо — щоразу не вистачало документів чи печаток у потрібному місці. Але зрештою, після співбесіди, Віктора все ж таки у ВНЗ прийняли.
За словами Ляшка, свої перші гроші він заробив у студентські роки, на виборах, роздаючи листівки за президента футбольного клубу "Динамо" Григорія Суркіса, який у 1999 році балотувався в мери Києва від СДПУ(о) і програв Олександру Омельченку.

Ляшко навіть подумував кинути університет заради роботи у сфері громадського харчування. Він згадує, що працюючи бариста у кафе "Два гусака", що відкрилося, на Богдана Хмельницького в Києві, а потім в аналогічному закладі на Хрещатику мав нормальну зарплату і перспективи. Але, подумавши, вирішив все ж таки продовжити навчання, щоб не засмучувати маму, і пішов підробляти медбратом.

Цитати:

Про заборону купувати презервативи у супермаркетах:

"Презервативи продаються в аптеках. Покажіть мені цього супергіганта, будь ласка, який три тижні карантину ходить щодня купувати презервативи"

Про отримання вакцини Pfizer:

"Точність – це точність, а ще інсайдерська інформація".

Про заборону на продаж шкарпеток:

"Я зараз скажу таку потаємну річ: ці обмеження – прохання бізнесу".

Про інтелектуальний локдаун:

"Під час розробки обмежувальних заходів використовувалася інтелектуальна праця певних людей".

Про кулінарні переваги:

Люблю холодець у тещі. У мами млинці з сиром.

Читайте також

Синєгубов Олег Васильович

Олег Синегубов – досьє на голову Харківської обласної військової адміністрації

Руденко Євген Вікторович

Фінансовий аналітик Євген Руденко входить до ТОП-100 провідних українських підприємців

Свириденко Юлія Анатоліївна

Юлія Свириденко обіймає посади першого-віце-прем'єра та міністра економіки України

Новини партнерів