RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Досьє

Линів Оксана Ярославівна

Українська диригентка

Українська диригентка Оксана Линів Фото:

Оксана Линів народилась 6 січня 1978 року в м. Броди на Львівщині. В цьому ж місті вона закінчила середнью та музичну школи. Музичне навчання Оксана продовжилау Дрогобицькому музучилищі імені Василя Барвінського. Однак після першого курсу дівчина перевелася до Львова і у 1996 році вже закінчила Львівське музучилище імені Станіслава Людкевича. Там же навчалася грати на сопілці.

На цьому музична освіта Оксани Линів не закінчилась. З 1996 по 2003 рік, вона навчалася в Львівській державній музичній академії імені Миколи Лисенка у класі оперно-симфонічного диригування Богдана Дашака, який був тоді головним диригентом Львівської опери. Під час навчання в академії Оксана стала асистенткою Дашака.

Та навіть на цьому музична освіта не завершилась. У 2005 році Оксана Линів приїхала до німецького Дрездена, навчатися в аспірантурі у Вищій школі музики імені Карла Марії фон Вебера. А з 2007 року українка відвідує майстер-класи у Еккегарда Клемма.

Сторінка Оксани Линів у Facebook.

Кар'єра

У 2004 році Линів взяла участь у першому конкурсі диригентів імені Густава Малера в Бамберзькій філармонії. Це була перша подорож Линів за кордон, де вона здобула третє місце. Після цього у 2005 році стала асистенткою диригента Джонатана Нота при Бамберзькій філармонії.

З 2008 по 2013 рік Линів працює заступницею головного диригента в Одеській національній опері.

Диригувала в операх «Богема», «Сільська честь», «Ріголетто» та «Мадам Баттерфляй». Здійснила постановки опер Руджеро Леонкавалло «Паяци», Дмитра Бортнянського «Алкід», балетів на музику Густава Малера, Йоганна Штрауса «Таємниця Віденського лісу» та Людвіґа Мінкуса «Дон Кіхот».

З 2013 по 2017 рік Оксана Линів працювала музичною асистенткою музичного директора Кирила Петренко в Баварській державній опері в Мюнхені.

У 2014 році українка зробила важливий дебют на європейській сцені як диригентка. Це відбулося в Баварській державній опері у постановці "Милосердя Тита" В. А. Моцарта.

Далі вона очолювала поновлення таких творів, як "Лючія ді Ламмермур" Г. Доніцетті, "Аріадна на Наксосі" Р. Штрауса та "Леді Макбет Мценського повіту" Д. Шостаковича.

Оксана Линів за диригентським пультом. Фото: Facebook

Не цуралась українська диригентка також і нових постановок, серед яких "Альберт Геррінг" Б. Бріттена та "Приплив" Б. Блахера, "Граф Орі" Дж. Россіні, "Сельма Єжкова" П. Рудера.

У 2015 році Оксану Линів визнали найкращим диригентом Баварської державної опери у номінації «Класична музика».

З 2017 по 2020 роки Линів очолювала як головна диригентка Оперу та Філармонійний оркестр м. Грац (Австрія).

6 листопада 2020 року в Золотому залі Віденської філармонії відбулася прем'єра однойменного твору Софії Губайдуліної «Гнів Божий» під диригуванням Оксани Линів.

Досягнення

Паралельно із розвитком своєї кар'єри Оксана Линів присвячує себе просуванню класичної музики на міжнародному рівні та в Україні.

У 2016 році за ініціативою Оксани Линів був створений Молодіжний симфонічний оркестр України (YsOU), перший молодіжний оркестр в Україні. Оркестр став платформою для розвитку молодих музикантів з усіх регіонів України. Колектив регулярно виступає на великих міжнародних сценах.

У 2021 році Молодіжному оркестру України була присуджена Саксонська премія Моцарта та був присвоєний титул "Молодих посланців Європейських шляхів Моцарта".

У 2022 році YsOU було відзначено Музичною премією міста Дуйсбург.

Також у 2016 році Оксана Линів стала спізасновницею Міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt у Львові. Крім того, вона ініціювала масштабне міжнародне дослідження особистості Франца Ксавера Моцарта в співпраці з Фундацією Моцартеум Зальцбург.

У 2022 році, після початку повномаштабної російської війни в Україні, Оксана Линів стала співініціатором спільного проекту "Музика для майбутнього" - евакуаційного музичного табору для молодих українських музикантів у Любляні, Словенія.

Сезон 2023-2024 року став для Оксани Линів багатим на яскраві дебюти.

Оксана Линів. Фото: Facebook

В неї відбувся дебют опери "Турандот" Дж.Пуччіні в Метрополітен-опері.

Також відбувся симфонічний дебют в Сеулі з Корейським національним оркестром та канадський дебют з Торонтським симфонічним Оркестром.

Крім того, українська диригентка вперше виступила з Лондонським філармонічним оркестром, Гетеборзьким симфонічним оркестром, Симфонічним оркестром міста Бірмінгем, Страсбурзьким філармонічним оркестром та Ізраїльським філармонічним оркестром.

У листопаді 2023 року Линів диригувала ансамблем Булез в Берліні та продиригувала успішним туром по Японії з постановкою "Тоска" з Муніципальним театром Болоньї.

У серпні 2024 року вона повернеться на її четвертий сезон Байройтського оперного фестивалю з "Летючим голландцем".

Як гостьова диригентка Оксана Линів співпрацює з численними провідними оркестрами світу, включаючи Мюнхенську філармонію, Віденський симфонічний оркестр, Симфонічний оркестр Баварського радіо, DSO Берлін, Staatskapelle Берлін, Віденський радіо оркестр, Симфонічний оркестр Балтімор, SWR Симфонічний Оркестр, Люксембурзький філармонічний Оркестр, Брукнер оркестр Лінца, Дюссельдорфський симфонічний оркестр, Оркестр Грацької філармонії, Philharmonia Orchestra London та Симфонічний оркестр Мілана.

Нагороди

Оксана Линів нагороджена численними міжнародними титулами і преміями, включаючи Фестивальну премію Баварської державної опери в 2015 році та престижну Міжнародну премію TREBBIA в категорії "За художню діяльність" (Чеська Республіка) в 2019 році.

У листопаді 2020 року Оксана Линів отримала відзнаку Opera! Awards як краща диригентка року.

У 2021 році вона була відзначена українським Орденом княгині Ольги.

У 2022 році Линів стала лауреатом Європейської нагороди Хелени Ваз да Сільва за підвищення обізнаності громадськості про культурну спадщину.

У 2023 році диригентка отримала спеціальну нагороду Opera! Awards за "Видатний внесок".

У 2024 році Линів було вручено Баварський Конституційний орден, найвищу державну нагороду в землі Баварія (Німеччина).

Скандали

Між тим, видатна українська диригентка часто потрапляє в скандали.

1 липня 2021 Оксана Линів дала інтерв'ю і з'явилася на обкладинці російського журналу "Музыкальная Жизнь" №6/2021. Журнал мониторить питання культурної політики у державах-учасниках СНД.

Оксана Линів брала участь у відкритті пам'ятника К. Моцарту на площі Маланюка у Львові, що був розкритикований спільнотою, і при цьому саму площу, названу на честь українського письменника, поета, публіциста Євгена Маланюка Линів запропонувала перейменувати на площу Музики, що викликало значне обурення патріотичних львівян.

У квітні 2022 року Оксана Линів офіційно заявила, що готова співпрацювати з росіянами, а для цього російським артистам достатньо лише написати заяву про засудження війни.

Вона співпрацює із російським режисером Дмитром Черняковим.

7-9 квітня 2022 року диригентка здійснила постановку опери Чайковського "Іоланта" у якій, за її задумом, мали взяти участь українські та російські виконавці. Однак ряд українських виконавців відмовилось стояти на одній сцені з представниками країни-агресора.

30 серпня 2022 року була зареєстрована петиція щодо позбавлення Оксани Линів звання Почесної амбасадорки міста Львова. Внаслідок публічного тиску диригентка змушена була відмовитись від участі у постановці опери "Іоланта" Петра Чайковського, пояснивши це "погіршенням стану здоров'я".

13 серпня 2023 року на фестивалі музики Ріхарда Ваґнера в Німеччині диригентка з'явилась у футболці з написом "Wagner Power". Через нерозуміння контексту це асоціювали з російським терористичним угрупуванням ПВК "Вагнер" Євгенія Пригожина.

21 березня 2024 з'явилося повідомлення, що Оксана Линів керуватиме постановкою російськомовної опери "Євгеній Онєгін" Петра Чайковського у Саксонській державній опері Дрездена в Німеччині. Цей факт викликав обурення в українському суспільстві. В інтерв'ю "Голосу Америки" диригентка пояснила свою позицію "свободою мистецтва та свободою слова", яка панує у Європі. Вона підкреслила, що там не відхрещуються від усього російського так, як роблять це в Україні. Також диригентка заявила, що якби не прийняла цю пропозицію, іншу таку навряд чи їй вдалось би отримати.

Раніше відзначився і свекор диригентки, одеський музикант Олександр Мурза. 2 квітня 2021 року він став членом журі міжнародного російського конкурсу "Балалайка-душа Росії".

Сім'я

Батько - Ярослав Линів, музикант, брат - Юрий Линів.

Оксана Линів з батьками. Фото: Facebook

6 листопада 2021 року Оксана вийшла заміж за скрипаля, музиканта Дюссельдорфського симфонічного оркестру, співвітчизника Андрія Мурзу, з яким була заручена від лютого 2021 року.

Свекор - відомий музикант-балалаєчник Олександр Анатолійович Мурза.

Цитати:

"Мені казали, що потрібно народитися в штанях, аби стати диригентом".

"Аналізуючи тепер, коли довкола мене чимало молодших диригентів, які мріють про кар’єру, питають поради, то я можу сказати одне – не можна ставити собі круту кар’єру за мету, не можна ставити заробіток за мету, не можна ставити славу за мету".

"Стосунки диригента й оркестру – це тонка річ, свого роду інтимна. Тому дуже важливо володіти харизмою: за короткий час ти повинен завоювати в музикантів повагу. Навіть у тих, кого ти бачиш вперше".

"Мене також запрошували очолити українські оперні театри у Львові, в Одесі, там працюють гарні спеціалісти, але для мене це неможливо наразі. Кар’єра як у мене – це шанс для України в глобальному плані, і на цій ниві, думаю, я більш корисна, тому планую рухатися у цьому напрямку і використовувати усі шанси".

Читайте також

Вірастюк Василь Ярославович

Василь Вірастюк - стронгмен та нардеп від "Слуги народу"

Ястремська Даяна Олександрівна

Даяна Ястремська – українська тенісистка

Андрухович Юрій Ігоревич

Юрій Андрухович один із засновників постмодерної течії в українській літературі

Новини партнерів