RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новорічний стіл-2022: скільки коштує та як заощадити

Мінімальний стіл на Новий рік коштуватиме дві тисячі гривень

Мінімальний стіл на Новий рік коштуватиме дві тисячі гривень Фото: Getty images

Новий 2022 рік вже на порозі, і українці потроху скуповують продукти для святкового столу. Цього року експерти підрахували, що вартість новорічного столу на сім'ю з чотирьох осіб коштуватиме на 8,1% дорожче за новорічний стіл-2021. Загалом, не так і багато. Проте все залежить від ваших смакових уподобань та суми, яку ви готові віддати.

Традиційний економ-варіант

Стандартний набір страв та продуктів до новорічного столу, а також актуальні ціни розрахували експерти Інституту аграрної економіки. За їх даними, в середньому по Україні вартість продуктів зросла на 8,1% - до 1844 грн, а в Києві ще дорожче - на 10,8% (2123 грн).

Почнемо із традиційного салату "Олів'є", його вартість цього року зросла на 24,6%. За 3 кг страви доведеться віддати майже 200 грн.

  • 0,5 кг ковбаси – 100 грн;
  • 0,5 кг зеленого горошку – 35 грн;
  • 6 яєць – 20 грн;
  • 200 г солоних огірків – 17 грн;
  • 180 г майонезу – 13,50 грн.

Ще в 13 грн обійдуться 2 моркви, 5 картоплин та 2 цибулини.

"Якщо до кінця 2021 року, порівняно з минулим роком, ціна на моркву та картоплю зменшилася на 5,6% та 10% відповідно, то на цибулю зросла на 39%", – повідомляє Інститут аграрної економіки.

Читайте: Чим заправити салати на Новий рік: 6 оригінальних рецептів без майонезу

Салат "Оселедець під шубою" коштуватиме десь на рівні минулого року – 121,57 грн за 1,5 кг.

  • 0,5 кг філе оселедця – 100 грн;
  • 180 г майонезу – 13,50 грн;
  • 1 морква, 1 буряк, 1 цибулина та 2 картоплини – 8 грн.

М'ясні продукти для новорічного столу в Україні подорожчали на 10–26%.

  • 0,5 кг сирокопченої ковбаси – 98,50 грн.
  • 0,5 кг балика копченого – 110 грн;
  • 0,5 кг битку зі свинини – 115 грн;
  • 1 кг філе курячого – 120 грн.

    Фото: Getty images

"М'ясо птиці (тушки) до кінця 2021 року залишається найдешевшим серед видів м'яса, тоді як куряче філе майже зрівнялося із ціною свинини. Загалом вартість 2,5 кг м'ясних продуктів на новорічному столі становитиме 443,50 грн", – підрахували експерти.

Овочі: картопля, гриби, солодкий перець, свіжі огірки та свіжі помідори коштуватимуть близько 185 грн.

Фрукти: мандарини, апельсини, банани та яблука коштуватимуть 170 грн.

Алкоголь: пляшка шампанського та півлітра коньяку 5-річної витримки коштуватимуть 290 грн.

Безалкогольні напої: два літри соку, два літри солодкої газованки та півтора літри мінералки – 81 грн.

Додамо делікатесів та алкоголю

З делікатесів на новорічному столі традиційно присутні червона ікра та риба. Цього року баночка ікри 120 г коштуватиме близько 260 грн, за нарізку сьомги чи форелі 180 гр – 200 грн.

Якщо ж ви захочете приготувати оригінальне олів'є з креветками, то заморожене м'ясо креветок вам коштуватиме 200 грн за 250 гр. Можна ще здивувати гостей салатом з морепродуктів та авокадо, тоді доведеться викласти ще близько 100 грн за 250 гр "морського коктейлю" і 20 грн за штуку авокадо.

До вже згаданої м'ясної нарізки можна додати і сирну. Так за півкіло сиру "Російський" ви заплатите 125 грн, а дорожчими будуть сири "Маасдам", "Радомір" або "Гауда" - 170 грн за 0,5 кг.

Можемо додати до столу соління: баночка огірків 500 г – 50 грн, баночка помідорів 850 г – 50 грн, квашена капуста 500 г – 32 грн.

До алкоголю ще порахувати пляшечку 0,7 рому або віскі – 250-300 грн, та 0,5 вермута за 120 грн. А до солодкого столу – тортик за 120 грн та коробку цукерок за 100 грн.

Отже, якщо ви оберете один вид бутербродів, салату, візьмете сир дешевше, додасте соління, алкоголь і щось на солодке, то новорічний стіл вам обійдеться як мінімум на 1000 грн дорожче.

Читайте: Чим задобрити Тигра: 3 м'ясні страви на Новий рік, які принесуть удачу в дім

Фото: Getty images

Як заощадити

Складіть список та розрахуйте порції

Насамперед варто визначитися з кількістю гостей та скласти меню. Виходячи з цього, скласти список необхідних продуктів і чітко дотримуватися його магазинах. Не готуйте дуже багато, краще розраховуйте порції за кількістю людей, а не за вільним місцем на столі.

Слідкуйте за акціями

Економісти кажуть, що магазини можуть демпінгувати ціни перед новорічними святами, тому по можливості починайте закуповувати продукти, що довго зберігаються, заздалегідь: консервацію, заморожені продукти та інше. Проте варто враховувати, що також у цей період магазини влаштовують великі акції на товари для новорічного столу. Сюди входить алкоголь, делікатеси, та ж ікра та червона риба, шоколадні набори та інше.

Найзручніше акційні пропозиції відстежуватиме на сайтах магазинів онлайн. А за наявності хороших цін, можна замовити доставку додому.

Виключайте зайве

Як уже говорилося, намагайтеся готувати чітко на ту кількість людей, яку очікуєте запросити. Один із лайфхаків, які рекомендують фахівці, вибирайте один продукт, який можна використовувати у різних стравах. Наприклад, куряче філе можна приготувати як м'ясне до гарніру, а також додати в салат олів'є замість ковбаси.

Якщо у вас скромний бюджет, не треба купувати на нарізку п'ять видів м'яса і три сири, достатньо по одному виду кожного. А ось сервірувати можна по-різному: частину нарізати на тарілку, а з іншої частини зробити канапе. Те саме стосується і ікри з червоною рибою, не обов'язково купувати два продукти, якщо у вас в меню є салат з червоною рибою, тоді і на бутерброди можна взяти її. Також треба визначитись з овочами - брати свіжі або поставити на стіл соління. А якщо у вас є домашні закрутки, то вибір є очевидним.

Купувати фрукти, торти та цукерки на солодкий стіл не поспішайте, тим паче, якщо серед гостей не буде дітей. У такому разі можна обійтися одними мандаринами для святкового запаху та настрою.

Новини партнерів

Читайте також

В Україні обвал цін на продукти: чому люди цього не відчувають

Ціни на продукти харчування в Україні в 2024 році мають здивувати українців - проте багато залежатиме від політичних рішень

Гектари за безцінь: чи збережуть українці землю від іноземних посягань

Допуск на ринок землі в Україні юридичних осіб спричинив велике зростання цін на земельні ділянки, фермери бояться залишитися безземельними