RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На кону доля країни: що вирішить суд по "ПриватБанку"

"ПриватБанк" націоналізували рівно три роки тому, але зараз можуть повернути колишнім власникам

"ПриватБанк" націоналізували рівно три роки тому, але зараз можуть повернути колишнім власникам Фото: Апостоф / Колаж

Три роки тому "ПриватБанк" перейшов у власність держави, яка дофінансувала його більше ніж на 155 мільярдів гривень. Проте 19 грудня 2019 року може бути прийнято судове рішення щодо повернення фінустанови колишнім власникам. "Апостроф" згадував хроніку подій навколо скандального банку.

Шостий апеляційний адміністративний суд на своєму засіданні 19 грудня розгляне апеляцію на рішення суду першої інстанції, який визнав незаконною націоналізацію "ПриватБанку", що відбулася рівно три роки тому.

Нагадаємо, 18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва на підставі позову колишніх власників "Приватбанку" скасував націоналізацію фінустанови. Держава в особі Кабінету міністрів, Національного банку України (НБУ) та самого "ПриватБанку" оскаржили вердикт.

Що було

"ПриватБанк" був створений в 1992 році Геннадієм Боголюбовим та Ігорем Коломойським. На момент націоналізації в кінці 2016 року він був найбільшою фінансовою установою України.

Рішення щодо націоналізації банку було схвалено 18 грудня 2016 року. При цьому 16 грудня за неофіційною інформацією, тодішній президент України Петро Порошенко провів зустріч з акціонерами "Приватбанку", під час якої останні, нібито, визнали наявність у банку серйозних фінансових проблем та попросили перевести його в державну власність. Вони також, нібито, зобов'язалися відшкодувати державі втрати та реструктуризувати портфель банку. Як відомо, для порятунку "ПриватБанку" держава внесла в його капітал загальною сумою більш ніж 155 мільярдів гривень.

Але тодішній директор з інформаційних технологій "ПриватБанку" Дмитро Дубілет, котрий зараз обіймає посаду міністра Кабінету міністрів, заявив, що для власників банку рішення про націоналізацію стало несподіванкою.

Пізніше колишні акціонери заявляли, що ніяких серйозних проблем у "ПриватБанку" не було, а влада просто вирішила відібрати у них найбільший та системоутворюючий банк країни.

Серйозні звинувачення звучать і на адресу екс-власників. В одному з журналістських розслідувань йдеться про те, що перед націоналізацією з "ПриватБанку" вивели 110 мільярдів гривень, а за словами колишнього керівника НБУ Валерії Гонтарєвої, безпосередньо в ніч перед націоналізацією менеджмент банку вивів з нього більше 16 мільярдів гривень.

До речі, "Апостроф", в зв'язку з великою кількістю скандалів навколо "ПриватБанку", ще влітку 2017 року писав про те, що сценарій, за яким колишні власники фінустанови можуть спробувати оскаржити його націоналізацію, є цілком ймовірним.

Що є

Українська держава та колишні власники "ПриватБанку" за той період, який пройшов з часів націоналізації, подали один до одного значну кількість судових позовів, і на даний час процеси ведуться як в Україні, так і за кордоном.

Так, в грудні 2017 року "ПриватБанк" подав до Високого суду Лондона позов про шахрайство, скоєне за попередньою змовою осіб стосовно Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова та шести компаній, які, ймовірно, перебувають в їхній власності або під їхнім контролем. Відповідачі, в свою чергу, заявили, що позов має розглядатися не в Великобританії, а в Україні або Швейцарії (на той час постійному місці проживання Коломойського). Суд постановив, що йому не підсудна ця справа, але визнав, що вимоги "ПриватБанку" до колишніх акціонерів обґрунтовані, в зв'язку з чим, в якості забезпечувального заходу, наклав всесвітній арешт на активи відповідачів на суму більш ніж в 2,5 мільярда доларів. "ПриватБанк" оскаржив вердикт, і 15 жовтня 2019 року апеляційна інстанція повернула розгляд позову до Високого суду Лондона, зберігши при цьому арешт активів відповідачів.

В Україні, крім справи в Окружному адмінсуді Києва, розглядається ще один позов - в Господарському суді Києва, в якому Коломойський та Боголюбов вимагають повернути їм акції "ПриватБанку". Однак судовий процес у цій справі 17 жовтня 2019 року було призупинено - до винесення вердикту Шостим апеляційним адмінсудом, оскільки суть позовних вимог є ідентичною.

Тобто якщо 19 грудня апеляційна інстанція залишить рішення Окружного адмінсуду столиці в силі, то процес в Господарському суді Києва буде розблоковано.

Що далі

Очевидно, що Апеляційний суд може ухвалити рішення на користь, як держави, так і колишніх власників банку. Є і третій варіант - не виключено, що суд відкладе на невизначений термін винесення вердикту, іншими словами, "підвісить" ситуацію.

У разі реалізації останнього сценарію, з'являється можливість прийняти закон, який забороняє повертати націоналізовані банки - і "ПриватБанк" в тому числі - колишнім власникам. Відповідний документ вже поданий до Верховної Ради урядом.

Але негативний сценарій виключати не можна. На цей випадок держава має власний план. "Скасування націоналізації означає скасування всіх дій, які були зроблені після неї, включаючи докапіталізацію "ПриватБанку". Внаслідок цього "ПриватБанк" втратить капітал, і далі НБУ, відповідно до закону, визнає банк неплатоспроможним", - заявила напередодні судового засідання перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

За її словами, в разі рішення про денаціоналізацію, регулятору буде складніше утримувати фінансову стабільність "ПриватБанку". Крім того, це стане негативним сигналом для інвесторів. Як писав "Апостроф", денаціоналізація "ПриватБанку" може не тільки ускладнити відносини з Міжнародним валютним фондом, а й призвести до ізоляції України з боку Заходу.

Читайте також

В Україні збираються розкрити банківську таємницю: чим це загрожує кожному українцю

Заходи щодо протидії відмиванню грошей у рамках реалізації Плану Ukraine Facility можуть поставити під загрозу банківську таємницю в Україні

Буде лише гірше: що готує Нацбанк для власників карткових рахунків

Обмеження на грошові перекази, які планує запровадити Нацбанк України, призведуть до відтоку коштів з банків та тінізації розрахунків

"Союзники" відвертаються від Росії: як працюють вторинні санкції США

Багато країн наслідуватимуть приклад Туреччини та Китаю обмежити співпрацю з РФ, що ще більше погіршить стан російської економіки