Фiнанси

Гроші будуть, але в пакеті: чи отримає Україна доходи від заморожених активів РФ

Більшість заморожених коштів країни-агресора знаходиться на території ЄС

Будівля Європейської комісії у Брюсселі Фото: Wikipedia

Європейський Союз ухвалив важливе рішення щодо передачі Україні доходів, отриманих від використання активів РФ, які були заморожені на території ЄС після російського вторгнення в нашу країну. 12 лютого Рада Євросоюзу визначила правовий статус доходів від знерухомлених у ЄС активів Центробанку Росії, що відкриває шлях для передачі цих коштів Україні. "Апостроф" розбирався, коли і скільки грошей ми отримаємо в рамках цієї програми.

Рада Європейського Союзу затвердила правові підстави використання на користь України доходів, що отримуються від заморожених в ЄС російських активів. Відповідне рішення було ухвалено 12 лютого.

Нагадаємо, у січні посли країн Євросоюзу дали принципову згоду на план Європейської комісії використати прибуток від заморожених активів РФ для відновлення України.

Цьогорічне рішення визначає правовий статус заморожених на території ЄС активів Росії.

Читайте: В Європарламенті проводять масштабне розслідування через російських шпигунів - деталі

"Рада, зокрема, вирішила, що центральні депозитарії, які володіють активами Центробанку РФ на суму понад 1 мільйон євро, повинні окремо враховувати надзвичайні грошові залишки, що накопичуються в результаті обмежувальних заходів ЄС, а також окремо зберігати відповідні доходи, - йдеться у повідомленні Ради ЄС. - Це рішення відкриває шлях до ухвалення Радою рішення про можливе створення фінансового внеску до бюджету ЄС із цих чистих доходів для підтримки України та її відновлення та реконструкції на пізнішому етапі".

Фінансовий внесок, про який йдеться вище, може бути скеровано через бюджет ЄС до спеціального фонду підтримки України.

Потрібен конкретний план

Таким чином, можна говорити про те, що на шляху передачі нашій країні доходів від заморожених російських активів зроблено перший, дуже важливий крок. Але скільки ще мине часу до того моменту, як Україна отримає фінансування у рамках цієї програми?

"Ухвалено політичне рішення і до його практичного втілення ще буде кілька кроків, - сказав у коментарі "Апострофу" український дипломат, експерт-міжнародник Руслан Осипенко. За його словами, тепер Єврокомісія, як виконавчий орган влади ЄС, має розробити конкретний план, як фізично передавати ці гроші Україні.

У європейських структурах, як, втім, і в будь-яких інших, є бюрократія, а тому очікувати, що вже завтра ми отримаємо такі необхідні нам кошти, не варто.

"Якщо все проходитиме без затримок, місяць піде на розробку технічного плану. Після цього план має бути затверджений, і почнеться передача (ціх коштів). На це піде ще півмісяця. Таким чином, півтора-два місяці, і гроші мають надходити", – вважає Руслан Осипенко.

Тобто, якщо відштовхуватися від дати рішення Ради ЄС, яке було ухвалено 12 лютого, наприкінці березня або, що ймовірніше, у першій половині квітня ми зможемо отримати принаймні якусь частину грошей, які набігли у вигляді відсотків від використання заморожених російських активів.

Але це, за словами Осипенка, все ж таки виглядає як ідеальний варіант, оскільки на кожному етапі реалізації програми можуть виникати різні ситуації, які загалом відтягнуть час надання нам цих коштів.

З іншого боку, надто довгим цей процес також навряд чи буде. Справа в тому, що нинішнього року в ЄС оновляться органи управління – буде обрано новий Європарламент та сформовано новий склад Єврокомісії. І якими будуть Європарламент та Єврокомісія, починаючи з другого півріччя 2024 року, зараз сказати складно з огляду на те, що частка лівих та правих популістів у керівних органах ЄС може суттєво збільшитися.

"Я думаю, що до літа вони мають почати передавати нам ці кошти", – резюмував Руслан Осипенко.

Все одним пакетом

Нинішнього року Україна зіткнулася з проблемою дефіциту коштів у зв'язку з тим, що наші західні партнери – насамперед США та ЄС – затримують надання нам обіцяної раніше фінансової допомоги.

Американський Конгрес все ніяк не може схвалити виділення пакету на 60 мільярдів доларів (з яких понад 50 мільярдів доларів – це військова допомога, а решта – фінансова). Щодо Євросоюзу, то тут ситуація виглядає краще – лідери ЄС погодили пакет допомоги у розмірі 50 мільярдів євро на 2024-2027 роки, і в українському уряді розраховують, що перший транш цього пакету у розмірі 4,5 мільярда євро надійде до країни вже у березні цього року.

Очевидно, що за таких умов будь-які додаткові кошти для нас зайвими не будуть.

На сьогодні відомо, що внаслідок санкцій проти Росії за вторгнення в Україну на території країн "великої сімки", ЄС та Австралії було заморожено активи Центробанку РФ приблизно на 260 мільярдів євро. Більшість цих коштів – близько 190 мільярдів євро – знаходиться в європейському депозитарії цінних паперів Euroclear.

Поки що про передачу Україні власне заморожених активів РФ не йдеться (хоча робота в цьому напрямі ведеться нашим Мін'юстом), а тому до фонду підтримки нашої країни передаватимуться кошти, отримані як відсотки від використання цих активів (наприклад, від їх інвестування).

У 2023 році Euroclear, за даними самого депозитарію, заробив на заморожених російських активах 4,4 мільярда євро (за 2022 рік доходи склали набагато менше - близько півмільярда євро, що пов'язано з нижчими відсотковими ставками за європейськими облігаціями).

Чи зможе Україна претендувати на всі гроші, одержані у вигляді доходів від заморожених коштів РФ? Далеко не факт. По-перше, понад 1 мільярд євро із зазначеної суми Euroclear повинен буде виплатити у вигляді податків до бюджету Бельгії, де розміщується депозитарій. Хоча не виключено, що на рівні керівництва ЄС ухвалять рішення про звільнення цих коштів від оподаткування. Також можливі інші відрахування, пов'язані, зокрема, з роботою фондового ринку, на якому здійснюється торгівля облігаціями.

Але головне навіть не в цьому. Швидше за все, прибутки від російських заморожених активів просто стануть одним із джерел поповнення фонду допомоги нашій країні.

"У тому пакеті допомоги на 50 мільярдів євро, який нам затвердили, джерелом для наповнення на 17 мільярдів євро є прибуток від російських активів. Тобто російські доходи вилучатимуться та передаватимуться до цього фонду, - сказав у коментарі "Апострофу" експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ. - Йдеться про те, що понад ці 50 мільярдів євро у найближчі чотири роки ми нічого (від ЄС) не отримаємо".

Читайте: Сенат проголосував: Україна стала на крок ближче до $60 мільярдів

Читайте також

Україна отримає заморожені російські мільярди: на що підуть гроші

На доходы от замороженных активов России в ЕС можно купить миллион снарядов либо три системы Patriot

Україна має рекордні борги: скільки тепер винен кожен українець

Долг каждого украинца, исходя из общего размера долга страны, составляет 4000 долларов

Створення електронної гривні. Чи запрацює український біткоін

Цифровая гривна, использование которой протестирует Нацбанк Украины, мало чем отличается от обычной, но у нее есть свои преимущества