RU  UA

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Налоги

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Недоторканна: коротко про схеми Демченко

Експерт про роботу керівниці столичної податкову службу

Експерт про роботу керівниці столичної податкову службу Фото: Апостроф / Колаж

Сім’я головного столичного фіскалу Людмили Демченко замішана в корупційних схемах збагачення за рахунок київських платників податків. Сама Демченко ще запам'яталася скандалом підробленої довідки учасника АТО, пише аналітик громадської організації "Інститут моніторингу ринку інфраструктури" Валерій Щербина в блозі на Цензор.нет.

Спочатку 2019 року в Україні стартувала реформа Державної фіскальної служби. Суть реформи полягала в поділі її на два окремих органи центральної виконавчої влади на Державну податкову службу та Державну митну службу, нагадує експерт.

Уже більше п'яти років Людмила Демченко обіймає посаду начальника Головного управління ДФС в Києві. Однак, за даними автора, займає посаду вона незаконна, так як має 10-річну заборону обіймати посади державної служби відповідно до закону "Про очищення влади".

"Раніше ЗМІ її пов'язували з Клименко, потім з командою чинного президента Порошенко, зокрема через народного депутата від БПП Ніну Южаніна", - пише автор, відзначаючи, що в 2015 році головним фіскалом в Києві її призначив скандальний Роман Насиров.

З того моменту вийшло дуже багато журналістських розслідувань про те, що Демченко і її сім'я і оточення організували кілька схем з виведення коштів.

«Раніше я вже аналізував стан сім'ї Демченко і публікував схему виведення ПДВ на компанії не пов'язані з її чоловіком. Чоловік керівниці Київського ДФС Борис Демченко, має низку компаній за кордоном, які не мають представництва в Україні, проте в Україні діють компанії з співзвучними назвами. Дійсно, згідно з даними декларації про доходи, Борис Демченко володіє акціями польської компанії Rentakran Sp.zOO Згідно з інформацією польського реєстру юридичних осіб, ця компанія займається орендою і лізингом техніки та будівельної техніки », - йдеться в блозі.

За підрахунками аналітика, корупційна діяльність на посаді начальника Головного управління Державної фіскальної служби України в Києві могла приносити Демченко від 5 до 7 Мільйони доларів щомісяця. «Всього ж на своїй посаді їй вдалося" заробити "більше 300 млн. Доларів. Це не тільки сімейні схеми, а також і прикриття бізнесу від сплати податків », - стверджує Щербина.

Автор додатково звертає увагу, що незважаючи на публікації в засобах масової інформації, звернення громадськості до правоохоронних органів, пані Демченко продовжує займати свою посаду, відповідно, і схеми можуть також продовжувати існувати.

«У липні 2019 Державне Бюро розслідування початок кримінальне провадження, яка розслідується за фактами службових зловживань посадовими особами ГУ ДФС в м.Києві. У кримінальній справі йдеться, що Демченко навмисне сприяла в ухиленні від сплати податків шляхом забезпечення реєстрації податкових накладних за результатами сумнівних фінансових операцій », - зазначає експерт, додаючи, що в 2014-2015 роках прокуратура розслідувала справу проти Демченко, де вона підозрювалася у зловживанні службовим становищем. Однак, справа не закінчилася нічим, а Демченко пішла на підвищення. Тоді ЗМІ писали, що допомогла їй закрити кримінальне провадження тодішній народний депутат Ніна Южаніна.

Ще одна не менш цікава кримінальна справа розслідується військовою прокуратурою, йдеться в матеріалі. «Демченко та інші посадові особи підозрюються в отриманні фіктивної довідки учасника АТО. Слідством було встановлено, що вона нібито знаходилася в зоні АТО в статуче медсестри, але фактично перебувала в санаторії, який знаходиться в Конча-Заспі. Дана довідка могла б убезпечити її від люстрації », - стверджує Щербина

В офіційній відповіді на запит, Міністерство оборони України заявляє, що Людмила Демченко не брала участі в бойових діях. Тоді логічне запитання, звідки у неї довідка учасника АТО

сімейний підряд

Замазані в сміх Демченко і родинні зв'язки. Таку за даними Щербини, дочка Демченко Людмили, на прізвище чоловіка Аль-Дурі Олена, була співзасновником фірми ТОВ «Будівельна Рента». Потім вона вийшла з переліку власників, зате з'явилася Демченко Олена Миколаївна, про що свідчать дані по аналітичної системи Youcontrol.

Перший засновник Хобленко Олександр Сергійович. Фірма мала назву «Клайд груп», 24.01.2017 року Хобленко продає фірму. Власником стає Шаповалова Ірина Володимирівна. В цей же час і змінюється назва на нинішнє. 18.08.2017 року процентна частка підприємства ділиться наполовину і ще одним співвласником стає дочка Демченко Людмили - Аль-Дурі Олена. З цього часу дане ТОВ починає тісно співпрацювати з фірмами Демченко Бориса. 20.03.2018 року в даному ТОВ повністю змінюються засновники і директор. Одна з фірма і надалі співпрацює з фірмами Демченко Бориса.

«У декларації про доходи, Демченко Людмила спеціально не вказує своєї дочки Олени, мотивуючи тим, що вона з нею не проживає. Дивний збіг обставин, чи факт спеціального приховування інформації про вищевказаному підприємстві », - звертає увагу аналітик

Цікавий факт, що вищевказана засновниця Демченко Олена є дружиною рідного брата Демченко Бориса, а саме Демченко Віталія Івановича.

«Відомо, що Демченко Віталій є керівником ТОВ« Ані-Маркет. До 21.05.2019 року засновником і бенефіціаром даного ПП була кіпрська офшорна компанія «Діосінда ЛТД». Фактично сім'я Демченко створила схему виведення фіктивного ПДВ з бюджету України прямо в офшори », - говорить аналітик.

Резюмуючи, автор зазначає, що сім'я головного столичного фискала створила схему виведення фіктивного ПДВ за рахунок інших платників податків. Зареєстровано 3 кримінальні виробництва, але вони ніяк не розслідуються. «За попередньої влади Демченко пов'язували з пропрезидентської командою, але зміна влади ніяк не вплинула на його статус. Вона і далі продовжує працювати і покривати свої «насиджені» корупційні схеми без перешкод », - йдеться в публікації.

Читайте також

Рай для обраних: що не так з податковою системою в Україні

В Україні податкова система вимагає кардинальних реформ, але рубати з плеча не можна - і ось чому...

Українці, діліться вашими доходами: що передбачає національна стратегія-2030

Більшість положень Національної стратегії доходів, підготовленої урядом, є шкідливими для української економіки

Примус до хабарів: в Україні розпочинаються податкові перевірки бізнесу

МВФ вимагає від України відновити податкові перевірки підприємців, що це означає