RU  UA

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Транспорт та зв'язок

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Розумна страховка" для авто: як сплачувати менше

Як заощадити до 60% від загального платежу по КАСКО

Як заощадити до 60% від загального платежу по КАСКО

Інновації неухильно захоплюють буквально всі галузі життя. Виникають сервіси та послуги, які раніше важко було навіть уявити, тільки встигай відстежувати. Наприклад, що ви скажете про "розумну страховку", яка враховує індивідуальний стиль водіння? Тепер кожен автолюбитель має шанс зменшити витрати на страхування, за умови грамотної поведінки за кермом: обережні водії сплачують менше. Як це працює, нам допомагає розібратися Перший заступник голови правління компанії "AXA Страхування" Максим Межебицький.

- У чому головний секрет здешевлення страховки для авто?

- Почну з того, що всі страхові компанії люблять клієнтів, які нечасто потрапляють в аварійні ситуації на дорогах, і, відповідно, приносять компаніям менше збитків. За статистикою, рідше потрапляють в ДТП водії, які обережно керують своїми авто, не здійснюють різкі маневри під час руху, не перевищують дозволену швидкість, не використовують машини в нічний час, годину пік тощо. Чому б не зробити страхування вигідним для обох сторін, запропонувавши додаткові знижки таким водіям? Здійснити це можна за допомогою телематичного пристрою.

- Інновації на службі водіїв і страховиків?

- Складного тут нічого немає. Телематичний пристрій - спеціальний прилад, який підключається до автомобіля. Він оснащений акселерометром і гіроскопом. Цей прилад підключається до OBD-роз'єму автомобіля, що дозволяє йому зчитувати показники водіння з приладів транспортного засобу, а саме:

- дані про час поїздок,

- наявність небезпечних маневрів (різких прискорень і гальмувань),

- середню швидкість.

Зазначу відразу, випереджаючи можливі побоювання: цей пристрій не збирає відомості про місцезнаходження клієнтів, не стежить за ними, не передає нікуди ніякі особисті дані.

Далі відбувається наступне: показники водіння, отримані за допомогою телематичного пристрою, в режимі online передаються в єдину базу компанії Raxel Telematics, де вони обробляються. За допомогою скорингової системи отримані дані перетворюються в бали за безпечний рух, які надаються в страхову компанію і страхувальнику в мобільному додатку CASCO SMART. "Каско Смарт" - це і назва самого страхового продукту.

Залежно від набраної кількості балів можна отримати знижку при оплаті останньої (четвертої) частини страхового платежу, або взагалі не оплачувати четвертий платіж.

Крім того, в мобільному додатку страхувальник отримує рекомендації щодо підвищення безпеки водіння, завдяки яким ймовірність аварій знижується на 30%.

Дані від телематичного пристрою надходять відразу після його установки. Тобто, вже в перший день використання водій зможе отримати інформацію про власний стиль водіння, пробігу та кожен день аналізувати показники, звертати увагу на те, що може погіршити рейтинг.

- Чи потрібно водієві щось доплачувати за установку пристрою і його використання?

- Ні, і пристрій, і додаток CASCO SMART - абсолютно безкоштовні. Додаток доступний для скачування на Apple Store і Google Play.

- Де і коли вперше почали застосовувати телематику?

Масове застосування страхової телематики почалося в США ще в минулому столітті. Страховики США з 1998 року почали пропонувати продукти, які давали (і дають) можливість оплачувати КАСКО за милі, які проїхав автомобіль. З вересня 2014 року в США телематичні пристрої рекомендують до установки на всі нові автомобілі.

В Європі ця технологія теж поширена, але не у всіх країнах. У червні 2012 року запрацював закон Маріо Монті (Італія): телематичні пристрої встановлюються на всі нові автомобілі. Їх дані приймаються судами у Великобританії та Італії.

Для України використання технологій страхової телематики знаходиться на початковому етапі. Першою, і на сьогоднішній день єдиною страховою компанією, яка запустила страховий продукт з телематикою, є СК "АХА Страхування". Вперше "КАСКО Smart" стартував в 2016 році, і інтерес до нього постійно зростає.

- Чи існує якась світова статистика, яка говорить, що за допомогою телематики, наприклад, знизилося кількість ДТП?

- Безумовно, і дуже показова. Наприклад, за 7 років в Британії кількість ДТП, в яких травмовано або загинули люди, знизилася на 16%. А для водіїв, чий вік становить від 17 до 19 років, такий показник становить вже 35% Таке зменшення пов'язують з тим, що в Британії в 10 разів зросла кількість договорів КАСКО з використанням телематики саме серед молоді. У США, в залежності від продукту і умов страхування, зниження збитковості становить від 10% до 61%.

Крім цього, варто звернути увагу і на інші показники, на які позитивно впливає страхова Телематика:

- екологічний ефект - зниження пробігу (пробіг є одним з показників, який впливає на рейтинг водія) призводить до зменшення викидів шкідливих речовин в атмосферу;

- соціальний ефект - зменшення кількості аварій з важкими наслідками, зменшення часу, проведеного в пробках (в залежності від того, чи використовується автомобіль в години пік, водій отримує той чи інший бал);

- економічний ефект - крім зазначеного вище зменшення збитковості Телематика дозволяє швидко реагувати на ДТП і врегулювати страхові випадки, реконструювати ДТП і запобігати шахрайству.

- На які автомобілі не можна встановити телематику і чому?

- На сьогоднішній день більша частина автомобілів обладнані діагностичною портом, що дозволяє підключити телематичне пристрій. Виняток становлять деякі автомобілі до 2008 року випуску (діагностичного порту в них може просто не бути), і автомобілі, в яких з різних причин може бути заблокований доступ до діагностичного порту - через сигналізацію, яка блокує контакт телематичного пристрою з автомобілем, або пошкодження самого порту. Але це скоріше виключення.

- Найголовніше: скільки ж все-таки можна заощадити?

- Як тільки клієнт укладає договір "КАСКО Smart", він відразу отримує гарантовану знижку 5% на сплату страхового платежу плюс можливість отримання додаткової знижки при оплаті четвертої частини страхового внеску (загальний розмір знижки може досягти 30% від загального платежу).

Протягом 1-го року страхування знижка може становити 30% від загального платежу (5% при укладанні договору + 25% при отриманні понад 75 балів).

При відсутності збитків протягом 1-го року на другий рік страхування знижка може досягати 45% від загального платежу (5% при укладанні договору + 25% при отриманні понад 75 балів + 15% за беззбитковість).

При відсутності збитків протягом 2-х років страхування знижка на 3-й рік може скласти 55% від загального платежу (5% при укладанні договору + 25% при отриманні понад 75 балів + 25% за беззбитковість).

При відсутності збитків протягом 3-х років страхування знижка на 4-й рік може скласти 60% від загального платежу (5% при укладанні договору + 25% при отриманні понад 75 балів + 30% за беззбитковість).

Так що, як бачимо, їздити акуратно не тільки безпечно, але й вигідно!

Детально про продукт дивіться на сайті AXA Страхування

Читайте також

Польоти уві сні та наяву: чи можна відновити авіасполучення в Україні

В Україні виникла ідея відновити авіасполучення ще до закінчення війни - чи це можливо

Поза зоною досяжності: хто погасив "Київстар" і коли він запрацює

Компанія Київстар зазнала масштабної хакерської атаки, коли відновиться зв'язок та чи є загроза для інших мобільних операторів України

Поляки нахабніють: між Києвом і Варшавою розгорається новий конфлікт

Польські перевізники погрожують перекрити пункти пропуску на кордоні з Україною - що відбувається