Лайм

Як зробити закваску для хліба в домашніх умовах: простий спосіб без дріжджів

Такий хліб довго зберігатиметься і не цвістиме

В умовах війни в Україні багатьом доводиться пекти хліб у домашніх умовах, а через дефіцит інгредієнтів його часто роблять без дріжджів. Одним із доступних варіантів є хліб на заквасці. Розповідаємо, як приготувати її вдома.

Для приготування закваски можна використовувати будь-яке борошно, але найкраще змішувати пшеничне та житнє у співвідношенні 80 на 20% або 50 на 50%. У будь-якому випадку, завдяки процесу ферментації молочнокислі бактерії захистять такий хліб від цвілі, і зберігатиметься він довго. Втім, і готується закваска не швидко, від 5 днів до двох тижнів.

Фото: Getty Images

Інгредієнти для простої закваски: борошно та вода.

День 1. Склянку борошна і склянку кип'яченої води кімнатної температури змішайте у скляній банці 2-3 л. Перемішайте, прикрийте кришкою (нещільно) або накрийте подвійним шаром марлі та перетягніть резинкою. Банку залиште на кухні у теплому місці (спеціально не підігрівайте).

День 2 (через 24 години). Підгодуйте закваску ½ склянки борошна та ½ склянки кип'яченої води. Інтенсивно та довго перемішуйте.

День 3 та 4. Повторюйте попередні кроки.

День 5. Ще раз підгодуйте закваску для хліба, і через 3 години її можна використовувати для приготування домашнього хліба. Залишок накрийте кришкою та відправте в холодильник. Там вона може зберігатися 7 днів без підживлення. Щоразу, коли вам потрібно буде спекти хліб, діставайте банку, підгодовуйте як завжди (півсклянки борошна та півсклянки води), залишайте на 3 години в теплому місці, після чого приступайте до приготування.

На заквасці можна готувати хліб, чіабату, булки-плетінки.

Новини партнерів

Читайте також

Боюся найбільше у житті: Костянтин Грубич висловився щодо можливої мобілізації сина

Український телеведучий Костянтин Грубич зізнався, що боїться відпускати на фронт свого 27-річного сина Ярослава

Наталія Могилевська показала теплі обійми з прийомною донечкою: рідкісне фото

Наталія Могилевська показала молодшу доньку Софію з нагоди Дня вишиванки - що відомо про дівчаток, яких удочерила співачка

Молодий Чарльз і Єлизавета II: палац показав небачені раніше портрети королівської родини

Букінгемський палац показав архівні портрети королівської родини - на кадрах позували Чарльз III, Єлизавета II та інші