Лайм

Грубі помилки під час консервації, через які квашені огірки стають м'якими

Не повторюйте їх

Кожна досвідчена господиня має свій улюблений рецепт заготовки на зиму з огірків: хтось консервує без стерилізації, хтось маринує їх по-польськи, а треті квасять огірки з борошном холодним способом. theLime вирішив докладніше розповісти, через які поширені помилки квашені огірки стають м'якими в банках.

Читайте також: Солоні огірки пліснявіють у банці: як цього уникнути та врятувати консервацію.

Перша причина – неякісні огірки

Закривати на зиму можна лише абсолютно здорові, міцні плоди, зірвані з грядки не пізніше ніж за добу до обробки. Для маринування та соління підходять овочі невеликого розміру, з твердими бульбашками на шкірці та щільною м'якоттю.

У жодному разі не можна закривати на зиму в банках такі огірки:

- погано вимиті плоди, на яких залишився бруд та бактерії;

- огірки невідповідного салатного сорту: такі овочі швидко стають м'якими, оскільки закривати на зиму можна лише універсальні сорти або особливі огірки для засолювання;

- огірки зі слідами плісняви, жовтими плямами та іншими ушкодженнями.

Фото: pixabay.com

Друга причина – порушення технології стерилізації

Стерилізувати заготовку необхідно за всіма правилами, дотримуючись усіх кроків. Не можна скорочувати час стерилізації, краще трохи перевищити його, ніж закінчити обробку раніше. Разом із банкою обов'язково потрібно обробити кришки, оскільки їхня чистота при консервації огірків теж має велике значення.

Огірки можуть стати м'якими, якщо:

- банку було погано промито, і на її стінках залишилися забруднення чи залишки миючого засобу;

- процес стерилізації був швидким;

- шийку банки, на якій часто накопичується бруд та мікроби, не було простерилізовано;

- не було проведено стерилізацію кришок.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Чому вибухають банки із огірками: топ-5 помилок під час консервації на зиму.

Третя причина – відсутність герметичності

Квашені огірки можуть стати м'якими через те, що банки були закриті нещільно і не вдалося досягти повної герметичності. Якщо повітря потрапляє всередину банки хоча б через невеликий отвір, у розсолі розпочнуться процеси бродіння, і овочі стануть м'якими.

Герметичність у заготовках найчастіше порушується через такі моменти:

- неякісні кришки, які нещільно прилягають до шийки банки;

- дефекти на шийці банки, сколи та тріщини;

- несправну машинку для закочування банок;

- вже в процесі зберігання, якщо необережно впустити або вдарити банку - тоді кришка збивається або утворюються мікротріщини, що пропускають повітря.

Фото: pinterest.com

Четверта причина – цвіль у консервації

Квашені овочі можуть стати м'якими через утворення в розсолі цвілевих грибів. Вони виникають з багатьох причин: наприклад, через погано помиті огірки, неякісну сіль, погану стерилізацію тари тощо.

П'ята причина – неправильно приготовлений розсіл

Господині часто припускаються таких помилок під час приготування розсолу:

- мало солі (на 1 л води має бути не менше 1 ст. л. солі);

- недостатньо оцту (не менше 70 мл оцту на 1 л води);

- не можна брати замість оцту лимонну кислоту;

- невідповідна сіль («Екстра», йодована або морська сіль не підходять, через них розсіл починає бродити);

- погана якість води (рекомендується брати очищену воду або колодязну, джерельну, середньої жорсткості).

Фото: pinterest.com

Читайте також: Навіщо огірки замочують перед консервацією і чи треба це робити.

Причина шоста – порушено співвідношення плодів та розсолу в процесі консервації

Якщо огірки в банці набиті дуже щільно, а розсолу при цьому мало, і сама банка велика, то верхні шари плодів будуть сильно тиснути на нижні. В результаті, овочі на дні банки стануть м'якими.

І навпаки - якщо огірків у банці дуже мало, а рідини багато, то овочі можуть надмірно просочитися розсолом і будуть м'якими.

Фото: pinterest.com

Причина сьома – неправильні умови зберігання

Зберігати соління потрібно в прохолодних умовах при температурі до +3-5°С. Найкраще ставити банку в холодильник чи льох на дачі.

Як правило, плоди стають м'якими внаслідок надто високої температури, оскільки в розсолі розпадається молочна кислота, яка при засолюванні і виступає основним консервантом.

Також м'якими можуть стати квашені огірки, у яких просто минув термін придатності. Навіть найякісніша заготовка не зберігається довше 3-х років, а найчастіше солоні огірки зберігають свої властивості протягом 8-10 місяців.

Фото: pixabay.com

Читайте також на theLime, через які помилки під час консервації огірки стають порожніми всередині.

Цікаві новини для вас:

  1. Що робити із перезрілими огірками великого розміру: прості рецепти на зиму.
  2. 6 овочів, які псуються через неправильне зберігання: як зберегти їх свіжість.
  3. Чим відрізняються яйця С0, С1, С2 і що означають позначки на шкаралупі.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також