Лайм

Що треба знати про фіналістів Нацвідбору на "Євробачення-2024": факти з біографії та пісні

Хто виступить у фіналі

В суботу, 3 лютого, Україна дізнається ім'я свого представника на "Євробаченні-2024". Національний відбір відбудеться у Києві, у форматі телевізійного концерту. На сцену вийдуть 11 артистів і гуртів, які позмагаються за можливість поїхати на конкурс у Мальме. Розповідаємо, що відомо про учасників українського відбору та з якими піснями вони виступатимуть у фіналі.

Читайте також: Букмекери спрогнозували, хто може представити Україну на "Євробаченні-2024".

YAKTAK

YAKTAK (справжнє ім'я – Ярослав Карпенко) – наймолодший учасник Нацвідбору на "Євробачення-2024". У свої 18 років він став найпопулярнішим українським виконавцем 2023 року за версією Spotify – пісні музиканта прослуховували на сервісі найчастіше. Найвідоміші його треки - "Наречена", "Погляд", "Чекає вдома", "Порічка", "Не мовчи", "Уночі".

Фото: instagram.com/yaktak_official

Ярослав почав захоплюватися музикою ще у дитинстві. Закінчив гімназію у рідному смт Стара Вижівка (Волинська область). Нині навчається у Київській муніципальній академії естрадного та циркового мистецтва, де здобуває спеціальність артиста-вокаліста.

Брав участь у п'ятому сезоні вокального шоу "Голос. Діти" (у команді DZIDZIO), де пройшов у фінал та посів друге місце. З 2021 року почав писати власні пісні, а також музику до них. У лютому 2022-го запустив сольний проект YAKTAK. Випустив спільні треки з такими виконавцями як Jerry Heil, MamaRika, SOBOL, DOVI, Kola, Golubenko та іншими. Багато з цих пісень стали справжніми народними хітами та набрали не один мільйон прослуховувань на стрімінгових платформах. У 2023 році Карпук здобув перемогу у категорії "Найкращі нові імена поп-музики" на музичній премії MUZVAR. Більше про співака YAKTAK можна дізнатися з інтерв'ю theLime.

У фіналі Нацтбору YAKTAK виступить з піснею Lalala, яку раніше запідозрили у плагіаті. Деталі скандалу читайте у нашому матеріалі.

INGRET

INGRET (справжнє ім'я – Інгрет Костенко) – співачка, представниця української альтернативної та інді-сцени. Учасниця вокальних шоу "Х-фактор" та "Голос країни". У 2018 році виконавиця вже боролася за право представляти Україну на "Євробаченні", проте у суперфінал Нацвідбору не пройшла.

Фото: instagram.com/ingret_kostenko

Після початку повномасштабного вторгнення INGRET виїхала до Німеччини. Співачка їздила Європою з благодійними концертами та зустрічалася з українськими біженцями. Виручені від концертів кошти передавала до волонтерського центру у Києві. За кордоном Інгрет "співпрацювала" із росіянкою, що стало приводом для критики в соцмережах. Артистка відповіла на закиди українців.

Конкурсна пісня INGRET Keeper про силу жінок - матерів, доньок і дружин. У ній є виконаний у народному стилі куплет українською, але більша частина композиції – англомовна.

NAZVA

Гурт NAZVA утворився у Львові у 2019 році. Її засновники та учасники – Павло Гоц і Ярослав Яровенко. Свій музичний стиль виконавці описують як альтернативний етноарт-хаос. Для його створення вони використовують контрабас, альт, клавіші та флор-том.

Фото: instagram.com/nazva.band

У 2022 році дует випустив свій дебютний альбом, до складу якого увійшов відомий українцям хіт Сіґеле-міґеле. У жовтні 2023 року вийшла друга платівка NAZVA під назвою ГУРМА. Це великий альбом співпраці з яскравими представниками сучасної української музики: гуртами DakhaBrakha і Go_A, співачками Юлією Юріною і KRUTЬ та іншими виконавцями.

Для Нацвідбору на "Євробачення-2024" гурт NAZVA вибрав іронічну пісню Slavic English, присвячену "слов'янській англійській" та характерному акценту, з яким розмовляють багато українців.

ANKA

Анна Корченова, більш відома під сценічним ім'ям ANKA, – артистка, сонграйтер, вокальний коуч. Співачка родом з Києва, але останні півтора роки жила в Нідерландах. Є автором своїх треків, пише пісні іншим артистам.

Фото: instagram.com/anka.korchenova

Анна з 3-річного віку грає на сопілці, у дитинстві співала у фольклорних колективах. Декілька років тому запустила свій проект KORCHENOVA, за 2022-2023 роки випустила 13 пісень, у тому числі сольні, дует зі Славою Камінською та фіти з українськими діджеями.

ANKA брала участь у 13-му сезоні "Голосу країни", який знімали в Польщі. Зараз разом з Іваном Клименком, який був наставником на проекті, і Романом NERO Анна запускає новий проект, у якому поєднуватимуть фолькові мотиви, сопілку і танцювальну музику.

3 лютого співачка виступить із запальною піснею "Палала", яка набрала найбільше голосів у "Дії". Що ANKA говорить про конкуренцію в Нацвідборі і про свої шанси перемогти - читайте в інтерв'ю theLime.

DREVO

DREVO (Максим Дерев'янчук) – український співак, автор і виконавець власних пісень. Максим народився у місті Вараш Рівненської області, навчається у Національному технічному університеті "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського".

Фото: instagram.com/drevo_official

Рок-співак вже брав участь у Нацвідборі на "Євробачення" та потрапив у торішній лонглист. За рік виконавець записав кілька пісень, а його трек "Самолітом" зібрав майже 1,5 млн. переглядів на YouTube.

На суботньому концерті DREVO виступить з англомовною піснею Endless chain - про кохання, яке допомагає долати нескінченний ланцюжок життєвих випробувань.

alyona alyona & Jerry Heil

Ці дві артистки давно зайняли свою нішу в українському шоу-бізнесі, тому представлення не потребують. Для участі в українському відборі на "Євробаченні-2024" співачка і реп-виконавиця вирішили об'єднатися. Для Jerry Heil сцена Нацвідбору вже знайома - артистка пробувала потрапити на "Євробачення" у 2020 і 2022 роках. Для alyona alyona це буде перший досвід.

Фото: instagram.com/thejerryheil

Конкурсна пісня дуету під назвою Teresa & Maria за два тижні зібрала на YouTube понад 5,5 млн. переглядів, а також чимало хейтерських коментарів. Артисток звинувачують у згадці у тексті матері Терези, "святий" образ якої викликає суперечки.

Читайте також: MELOVIN висловився проти того, щоб пісня alyona alyona та Jerry Heil представляла Україну на "Євробаченні".

MELOVIN

MELOVIN (справжнє ім'я – Костянтин Бочаров) також добре знайомий українцям. Для співака це буде вже третій Нацвідбір, один із яких він виграв. Виконавець представляв Україну на "Євробаченні" у 2018 році, де посів 17 місце.

Фото: instagram.com/melovin_official

Цього року MELOVIN спробує перемогти у Національному відборі з піснею-маніфестом Dreamer - про те, як важливо слідувати мрії та не боятися проявляти справжню сутність. Співак каже, що має "незакритий гештальт" і хоче знову виступити на сцені пісенного конкурсу.

SKYLERR

Валерія Кудрявець, більш відома під псевдонімом SKYLERR, - співачка, авторка пісень, виконавиця хіта "Вечорниці (Добрий день Everybody)". Дівчина родом з Білгород-Дністровського Одеської області.

Читайте також: Що стало зі співачкою Мариною Круть, яка ледь не стала представницею України на "Євробаченні-2023".

Фото: instagram.com/skylerr_official

Була учасницею вокального шоу "Х-фактор", стала переможницею проекту "Співай, як зірка". У 2023 році отримала премію МУЗВАР-2023, перемігши в номінації "Найкращі нові імена естради". За 2022-2023 роки SKYLERR провела понад 50 благодійних концертів.

Співачка вже подавала заявку на Нацвідбір. Минулого року їй не вдалося потрапити у шорт-лист, але цього разу вона потрапила у фінал із танцювальною українською піснею Time is running out з англомовним приспівом.

Ziferblat

Київський гурт Ziferblat, до якого входять брати-близнюки Данило (соліст) і Валентин (гітарист), а також Федір (барабанщик), заснований у 2015 році. У 2017-му колектив випустили свій перший EP, а дебютний альбом вийшов лише 2023-го. Того ж року хлопці пробували свої сили у Нацвідборі на "Євробачення-2023".

Фото: instagram.com/ziferblat_band

У 2019 році хлопці брали участь в шоу "Х-фактор", а у 2023-му перемогли у номінації "Кращі нові імена альтернативної музики" від Muzvar Awards. Цьогорічна конкурсна пісня Ziferblat називається Place I Call Home. Англомовна лірична композиція присвячена нерозривному зв'язку людини з його домом.

YAGODY

YAGODY - український театрально-музичний гурт, який виступає в жанрі етно-драма та театрального перформансу. Її засновницею є Зоряна Дибовськаіз Донецька. У 2014 році дівчина переїхала до Львова, де у 2016-му створила YAGODY. Її учасницями стали студентки-акторки, в яких Зоряна викладала сценічну мову. Колектив активно гастролює за кордоном та проводить благодійні концерти.

Фото: instagram.com/yagody_official

У Нацвідборі YAGODY виступить зі своєю першою авторською піснею Tsunamia, яка поєднує у собі українські та балканські мотиви.

NAHABA

NAHABA – молодий дует, який поєднує у своїй музиці чоловічий та жіночий вокал із електронним звучанням. Учасники гцртц – Vakyolia (справжнє ім'я – Ольга Нахаба) і Андрій Науменко. Вокалістка з початку повномасштабного вторгнення подорожує Європою як вуличний музикант, а її колега по дуету служить у ЗСУ в повітряних силах.

Фото: instagram.com/nahaba_band

Пісню гурту Glass для Нацвідбору на "Євробачення-2024" у мережі порівняли з творчістю російського гурту "Тату", зокрема композицією "Нас не догонят". Ось, що на закиди користувачів відповіли Ольга і Андрій.

Дізнайтесь також, в якому півфіналі Україна виступить на "Євробаченні-2024".

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

68-річна Кріс Дженнер повідомила, що у неї виявили онкологічну хворобу: відео

Кріс Дженнер розповіла, що у неї діагностували ракову пухлину - про це зірка повідомила у трейлері до 5 сезону Сімейство Кардаш'ян

Де дивитися другий півфінал "Євробачення-2024": які країни виступатимуть

Коли розпочинається другий півфінал "Євробачення-2024" і де дивитись трансляцію шоу онлайн в Україні

Другий півфінал "Євробачення 2024" у Мальме: онлайн-трансляція масштабного шоу

Другий півфінал Євробачення 2024 9 травня - дивитися онлайн трансляцію конкурсу - хто виступає та як голосувати за виконавців