Лайм

Не можна сваритися і вживати алкоголь: головні заборони Прощеної неділі

Цей день має низку своїх традицій

Прощена неділя відзначається віруючими в останній день Масляної, і цього року вона випадає на 26 лютого. Після Прощеного дня починається Великий піст, який триває до Великодня. Інші назви цього церковного свята – Сиропусна неділя, Прощенський день, Сиропуст. Далі theLime розповість, що не можна робити в останню неділю зими і як правильно просити пробачення.

Фото: unsplash.com

Прощена неділя: головні заборони

  • Не можна вживати алкогольні напої та м’ясні страви.
  • В цей день заборонено шити, вишивати, прати, ткати, прибирати, займатися важкою фізичною працею.
  • Категорично заборонено лаятися, ображати, обзиватися, засуджувати, кричати на дітей.

Читайте також: Чи буде в Україні реформа церковного календаря: озвучено відповідь.

  • Якщо хтось просить у вас вибачення, ви не можете сказати "ні".
  • Не можна прибирати зі столу після їжі, це вважається поганою ознакою. Весь посуд слід накрити після трапези рушниками - так ви принесете в свій дім достаток і щастя.
  • За народними переказами, на Прощену день стався Страшний суд. Тому в цей день забороняється згадувати та робити гріхи, а також не можна виходити на вулицю після заходу сонця.

Фото: unsplash.com

Прощена неділя: як правильно просити пробачення

З самого ранку людина просить вибачення у всіх близьких. Згідно традицій, спочатку старший член сім'ї вибачається перед молодшим.

Коли у вас просять вибачення, ви повинні промовити: "Бог простить і я прощаю". Якщо з якоїсь причини ви все ще не можете пробачити того, хто просить вибачення, тоді можна сказати: "Я поки не можу тебе пробачити, але я щиро бажаю, щоб Бог пробачив тебе".

Людина, яка просить пробачення, не просить осуду з боку інших, а просто розуміє, що те, що вона сказала чи зробила, завдало болю, і шкодує про це.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як зробити густу і красиву помадку для паски: рецепт із маршмелоу

Як у домашніх умовах приготувати смачну глазур із зефіру маршмелоу, щоб швидко прикрасити домашні паски перед світлою неділею

Тренди весни 2024: які кольори і дизайни манікюру набирають популярності серед модниць

Які варіанти актуальних відтінків манікюру доглянути на весну та літо 2024 року, а також якими трендовими дизайнами їх доповнити 

Великдень 2024: давні українські звичаї і традиції, про які ви можете не знати

Що необхідно робити на Великдень, коли відбувається святкове богослужіння, а також чому цей день необхідно провести у колі близьких