Лайм

Чи потрібно обривати листя на капусті: як роблять досвідчені городники

Візьміть на замітку кілька порад

Капуста потребує правильного та якісного догляду - лише за дотримання такої умови вдасться отримати щедрий урожай та насолодитися ним. Раніше ми розповідали про те, як захистити рослину від шкідників, а цього разу поділимося, чи потрібно обрізати на ній листя у осінній період.

Фото: unsplash.com

Читайте також: Чим засіяти овочеві грядки восени: корисний злак допоможе значно покращити стан ґрунту.

Існує припущення, що якщо на пізніх сортах капусти прибрати зовнішні листки, то тоді головки швидше наберуть вагу. Проте у такому випадку важливо пам'ятати, що сік, який буде сочитися з ран, стане наживкою для шкідників та збудників хвороб, і вони легко проникнуть всередину качана. Виходить, що обривання чи обрізання листя сприятиме тому, що капуста буде більш уразливою до шкідників та хвороб.

Окрім того, варто пам'ятати, що листя за рахунок фотосинтезу накопичує масу головки та насичує її потрібними мікроелементами та вітамінами. Для цієї рослини важливим є кожен листок, адже під час достигання у ньому виробляються речовини, які добре позначаються на стані овоча та сприяють його довгому зберіганню. Тому досвідчені городники рекомендують не видаляти листя. Робити це можна лише у разі крайньої необхідності.

Це саме стосується і цвітної капусти, оскільки видалення хоча б одного листка знижує урожай близько на 30%. Вирізати листки треба лише тоді, коли вони починають гнити. У такому випадку видалення непотрібних частин врятує рослину від повного ураження гниллю.

Читайте на тему: Починати можна у вересні: сприятливі дати для посадки озимого часнику у 2023 році.

Фото: unsplash.com

Також не слід забувати про те, що у період посухи та активних сонячних променів капуста захищається за допомогою двох-трьох листків. І якщо аномальна погода пробуде надто довго, покривне листя починає сохнути. Проте видаляти його слід лише після того, як ви зріжете качан, тобто, перед тим, як закладати овоч на довготривале зберігання. Пояснюється це тим, що засохле листя є своєрідною перепоною для шкідників та збудників захворювань. Виходить, що поки капуста росте на городі, обрізати її зовнішнє соковите листя не слід.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Захищають свій внутрішній світ: які знаки Зодіаку маскують вразливість за допомогою гумору

Які знаки Зодіаку використовують гумор, щоб не показувати свою вразливість перед іншими - це Близнюки, Стрільці, Водолії

Як виростити пишний і запашний кріп: поради досвідчених господарів

Як правильно підготувати ґрунт перед тим, як сіяти кріп, а також яким добривам віддати перевагу, щоб отримати добрий урожай

Смачний салат нашвидкуруч із доступних інгредієнтів: як його приготувати

Як у домашніх умовах приготувати на Великдень салат з картоплею, оселедцем та консервованим горошком за рецептом Ектора Хіменес-Браво