Восени як ніколи слід приділяти більше уваги своєму організму, займатися спортом та зміцнювати імунітет. Для цього необов'язково купувати вітамінні комплекси в аптеці, а краще звернути увагу на натуральні продукти, які містять ті чи інші вітаміни. Наприклад, можна заготовити на зиму шипшину або калину з цукром. theLime ділиться двома простими способами, як це зробити, а також розповідає, в чому користь цієї ягоди.
Читайте також: Вітамінний чай і не тільки: 3 корисні рецепти з калиною в сезон простудних захворювань.
Калина, перетерта з цукром
Інгредієнти на 4 банки по 0,5 л: калина (2 кг), цукор (1,3 л).
Приготування:
Заздалегідь стерилізуємо банки будь-яким зручним способом: у мікрохвильовій печі, духовці або на пару.
Збирати ягоди калини необхідно після перших заморозків, щоб уже зникла властива їм гіркота. Промиваємо їх під проточною водою, залишаємо, щоб витікла зайва рідина, а потім руками очищаємо від гілочок у глибоку миску.
За допомогою картоплем'ялки, блендера або комбайна перетираємо ягоди в пюре. Потім викладаємо на сито, щоб видалити кісточки та шкірку.
В отримане пюре з калини додаємо цукор і ретельно перемішуємо, щоб розчинилися всі кристали.
Потім розливаємо перетерту калину з цукром у чисті та сухі банки. Закриваємо кришками та відправляємо на зберігання у прохолодне місце, можна в холодильник.
Читайте також: Як закрити вітамінний малиновий компот: топ-3 рецепти на зиму.
Цілі ягоди
Інгредієнти для банки 3 л: калина (2,2 кг), цукор (0,5 л).
Приготування:
Промиваємо ягоди калини під проточною водою, залишаємо, щоб витікла зайва рідина, а потім руками очищаємо від гілочок у глибоку миску.
На дно чистої 3-літрової банки висипаємо 1 ст. л. цукру, викладаємо трохи ягід і струшуємо банку, щоб цукор рівномірно розподілився поміж ягодами. Повторюємо те саме доти, доки банка не буде заповнена доверху. В самому кінці має бути шар цукру. Накриваємо ягоди в банці капроновою кришкою і відправляємо на зберігання.
Читайте також: З меду та сухофруктів. Рецепт вітамінної пасти Амосова на зиму.
Докладніше про користь цього продукту також розповіла дієтолог Оксана Скиталінська на своїй сторінці у соцмережі Facebook.
Калина – це:
1. Символ незламності.
Не просто так. Дуже багата на природний, легкозасвоюваний вітамін С, при стресах різного роду допомагає організму адаптуватися і не "зламатися".
2. Джерело кверцитину, цинку, селену та деяких амінокислот, які впливають на синтез гормонів, зокрема гормонів щитовидної залози та надниркових залоз, зменшують пошкодження кори надниркових залоз, що виникає при тривалому стресі. Нормалізує роботу серця, має протинабрякову та противірусну дію.
3. За рахунок дубильних речовин, гіркоти, органічних кислот – покращує травлення та засвоєння їжі.
4. Багата пектинами та фітостеринами.
Пектини – це природний "детокс", що поглинає все шкідливе та токсичне.
Фітостерини запобігають утворенню атеросклеротичних "бляшок" та налипання їх на судини.
- Читайте також на theLime, як приготувати густий малиновий джем без кісточок і загусників.
Цікаві новини для вас:
- Яблучний оцет - корисна та популярна приправа: як його приготувати і вживати.
- Що приготувати з айви на зиму: рецепт смачного та ароматного варення.
- Рецепт варення з гіркого перцю набирає популярності: його їдять як соус до м'яса.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.