Лайм

Почніть з маленького: як створити новорічний настрій перед святом

Змініть свій стан та відчуйте полегшення

Вже другий рік поспіль українці зустрічають Різдво та Новий рік в умовах повномасштабної війни. На тлі тривалого стресу, трагічних подій та постійного моніторингу новин новорічного настрою у більшості людей практично немає. Проте ситуацію все ще можна виправити.

З чого варто почати, щоб відшукати всередині себе маленьке свято, розповіла керівниця психологічного напрямку "Фонду Маша" Катерина Тімакіна. Зокрема, експертка наголосила, що не варто чекати настання дива - його можна зробити власними руками, або хоча б трішки приблизити.

Читайте також: Астрологи назвали три знаки Зодіаку, яким 2024 рік принесе найбільше щастя.

Фото: unsplash.com

"Наша психіка працює наступним чином: спочатку пробуджується бажання, воно породжує намір, той у свою чергу – дію, дія викликає радість, а радість дає енергію вже на нові бажання, наміри та дії, – пояснює експертка. – Але якщо бажання не виникає, а без нього немає й енергії на дію та наступну радість, ми можемо оминути етап "бажань". І одразу почати робити те, що завжди приносило задоволення".

"Наш мозок пам’ятає, що ялинкові вогники в дитинстві приносили щастя. Тому розбір іграшок та прикрашання навіть маленької хвойної гілочки повертає нас у часи, коли світ був певним і надійним, туди, де жила радість", - також зазначає фахівець.

Кілька дієвих ритуалів

Спеціалістка радить згадати ритуали, які раніше дарували вам святковий новорічний настрій, і спробувати їх повторити. Достатньо буде почати з маленького: дістати улюблені іграшки, гірлянди чи свічки - і такі прості дії вже сприятимуть покращенню настрою.

Після зробіть наступний крок – наприклад, прикрасьте кімнату, увімкніть новорічні різдвяні пісні, і далі спостерігайте, як буде змінюватися ваш стан. Прислухайтеся до того, що відчуваєте всередині, і шукайте той формат дій, який дозволить вам почуватися гармонійно та покращити ситуацію навколо себе.

Якщо ж перелічені вище поради вашому випадку не спрацювали, і ви відчуваєте, що єдине, чого хочеться - це залишитися наодинці з собою - так і зробіть.

Читайте на тему: Як розпізнати, що людина бреше: ознаки мови тіла, на які варто звертати увагу.

Фото: unsplash.com

"Святкування не має бути примусом, а небажання святкувати не робить вас якоюсь не такою людиною. Відчувати, що зараз час сумувати та горювати, а не пити шампанське – сміливо й чесно по відношенню до себе та своєї історії. Це нормально. І нехай уміння чути свої потреби і бути доброю з собою стане звичкою, яку ви заберете в новий рік", - підсумовує Тімакіна.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! ідписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Полуниця в шоколаді – улюблений десерт: як приготувати в домашніх умовах

Як у домашніх умовах приготувати полуницю в білому або молочному шоколаді, щоб порадувати себе та своїх близьких оригінальним десертом

Що посіяти у травні і яке насіння краще використовувати: пам'ятка для городників

Які пряно-ароматичні культури можна посадити на городі в травні, а також яке насіння краще використовувати і як його правильно сіяти  

Чим підживити полуницю під час і після цвітіння: поради досвідчених дачників

Якими мінеральними та органічними добривами можна підгодувати полуницю під час цвітіння та після нього, а також як їх застосовувати