Лайм

Щедра кутя – головна страва на свято Маланки: топ-4 рецепти солодкої каші

Варіанти приготування традиційної страви

Після переходу ПЦУ на новоюліанський календар дати більшості релігійних свят змінилися, і багато українських родин цього року відсвяткували Щедрий вечір, також відомий як свято Маланки, 31 грудня. Водночас, деякі люди за своїми власними переконаннями залишаються вірними старому календарю – для них Щедрий вечір настане 13 січня. theLime вирішив поділитися рецептами щедрої куті від шеф-кухаря Ектора Хіменеса-Браво.

Читайте також: Що приготувати на Щедрий вечір: 7 традиційних страв, які принесуть удачу.

Фото: instagram.com/hectorjimenezbravo/

"Сьогодні хочу поділитися трьома перевіреними методами приготування куті, а також ще одним секретним бонусним рецептом до Щедрого Вечора. Якщо ще не знайшли ідеальний рецепт солодкої куті, скоріше на кухню з моїми рецептами. Гарантую вам сподобається!" - написав кулінар у Instagram.

Читайте також: Топ-5 смачних закусок на Старий Новий рік, які швидко готувати.

Кутя з рисом та маком на Щедрий вечір

Інгредієнти: 1 склянка рису, 50 г маку, 50 г мигдалю, 100 г родзинок, мед за смаком.

Приготування:

Рис промиваємо, пересипаємо в каструлю і заливаємо 1,5 склянками окропу. Каструлю закриваємо кришкою та варимо за такою схемою: 3 хвилини на сильному вогні, 6 хвилин на середньому та 3 хвилини на повільному.

Знімаємо готовий рис із вогню та залишаємо під кришкою ще на 15 хвилин, щоб він настоявся.

Мигдаль подрібнюємо у ступці, родзинки заливаємо окропом на 5 хвилин, після чого відкидаємо на ситечко.

Мак запарюємо в окропі та перетираємо в макітрі чи ступці.

Перемішуємо з рисом усі інгредієнти куті та додаємо мед за смаком.

Фото: Getty Images

Щедра кутя з вершками з перловки

Інгредієнти: 200 г перлової крупи, 100 г маку, 70 г волоських горіхів, 50 родзинок, 100 г кураги, 100 мл вершків, лимонна цедра, 2 ст. л. меду.

Приготування:

Перловку варимо згідно з інструкцією на пачці (є швидкого приготування, а є така, яку потрібно заливати водою на всю ніч).

У готову перловку вливаємо вершки і тримаємо на вогні ще кілька хвилин, щоб каша їх увібрала.

Мак заливаємо окропом, після чого перетираємо у ступці. Родзинки запарюємо, горіхи та курагу подрібнюємо. Всі інгредієнти перемішуємо та додаємо мед за смаком.

Читайте на тему: Якою має бути справжня кутя: з пшениці, рису, перлової крупи або вівса.

Фото: Getty Images

Кутя із пшениці з лікером

Інгредієнти: 400 г пшениці, 100 г очищеного апельсина, 100 г маку, 100 г горіхів, 150 г сухофруктів, 1 ст. л. лікеру, мед за смаком, цедра апельсина.

Приготування:

Пшеницю відварюємо до готовності. Мак заливаємо окропом і розтираємо. Горіхи та сухофрукти подрібнюємо.

Пшеницю з'єднуємо із сухофруктами, горіхами, апельсином, апельсиновою цедрою та маком. Потім додаємо узавар і перемішуємо мед.

У самому кінці в кутю додаємо улюблений лікер, який додасть страві родзинку.

Фото: Getty Images

Сучасна кутя з кокосовим молоком

Інгредієнти: 200 г рису, 100 г кокосового молока, 200 г води, 50 г сушеної журавлини, 100 г фісташок, 100 г манго.

Приготування:

Кокосове молоко змішуємо з водою та відварюємо в них рис до готовності. Очищені фісташки подрібнюємо, нарізаємо манго дрібними кубиками. Всі інгредієнти куті змішуємо та для аромату додаємо ще трохи кокосового молока.

Цікаві новини для вас:

  1. Як святкують Старий Новий рік в Україні: головні заборони.
  2. Як приготувати ліниві голубці на Щедрий вечір: простий рецепт до свята Маланки.
  3. Привітання зі Щедрим вечором 13 січня: побажання у прозі та відео.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні