Лайм

Що приготувати на Водохреще: традиційні страви, які мають бути на святковому столі

Здивуйте своїх рідних чи гостей

Після переходу ПЦУ на новоюліанський календар дати більшості релігійних свят змінилися, і багато українських родин цього року відсвяткували Різдво 25 грудня, Щедрий вечір, також відомий як свято Маланки, 31 грудня, а Водохреще – 6 січня. У той же час деякі люди за своїми власними переконаннями залишаються вірними старому календарю – для них другий Святвечір чи "Голодна кутя" настане 18 січня, а саме Водохреще 19 січня. theLime вирішив поділитися рецептами традиційних страв, які повинні бути на столі цього дня.

Читайте також: Коли святити воду на Водохреще і що з нею робити після цього: народні та церковні традиції.

Вареники з капустою

Інгредієнти для тіста: яйце (1 шт.), вода (1 склянка), борошно (на око), оливкова олія (2 ст. л.), сіль (щіпка).

Інгредієнти для начинки: квашена капуста (300 г), сушені гриби або свіжі печериці (50 г), сіль, перець, цибуля (1 шт.).

Приготування:

Сушені гриби залишаємо на ніч у воді, потім відварюємо 20 хвилин у підсоленій воді, відкидаємо на друшляк, потім нарізаємо. Також можна використовувати свіжі печериці – їх потрібно заздалегідь обсмажити.

Цибулю очищаємо від лушпиння, розігріваємо сковороду, обсмажуємо її, потім додаємо квашену капусту, нарізані гриби і тушкуємо 10-15 хвилин, солимо, перчимо. Поки начинка буде охолоджуватися, необхідно замісити тісто.

Змішуємо всі інгредієнти та замішуємо еластичне тісто, розкочуємо та склянкою вирізаємо кружечки. Викладаємо на кожен трохи начинки, зліплюємо.

Відварюємо вареники з капустою у підсоленій воді 5-7 хвилин. Подавати найкраще із підсмаженою цибулею.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Голодна кутя та пісні страви: що готують на Другий Святвечір перед Водохрещем.

Гречані млинці

Інгредієнти: зелена гречка (100 г), вода (400 г), олія виноградної кісточки або будь-яка інша олія (4 г), сіль (5 г).

Приготування:

Гречку перебираємо від сміття, заливаємо 200 г води. Залишаємо як мінімум на 4 години за кімнатної температури. Можна і набагато більше – до 12 години.

Через зазначений проміжок часу подрібнюємо її в блендері прямо з водою, в якій вона стояла. Потім доливаємо ще 200 г води, додаємо сіль, спеції та трохи рослинної олії, подрібнюємо ще раз.

Розігріваємо антипригарну сковороду з олією. Смажимо як звичайні млинці: спочатку чекаємо, поки тісто схопиться з одного боку, потім перевертаємо на інший.

Фото: pinterest.com

Читайте також: Як приготувати пісні голубці: рецепт і значення традиційної страви.

Смажена риба у клярі

Інгредієнти: філе товстолобика (1 кг), кукурудзяне борошно (3 ст. л.), паприка (1 ч. л.), яйця (3 шт.), сіль, перець, мелений коріандр, сушений лимонний базилік, олія для смаження.

Приготування:

Філе риби нарізаємо на порційні шматочки, промиваємо у проточній воді. Викладаємо на паперові рушники. Потім солимо, перчимо, посипаємо коріандром та лимонним базиліком.

У першій мисці змішуємо борошно та паприку. В іншій – збиваємо яйця з невеликою кількістю солі.

Кожен шматочок риби обвалюємо спочатку у борошні, потім – у збитих яйцях.

Сковороду розігріваємо з олією. Обсмажуємо рибу в клярі на середньому вогні з усіх боків до золотистого кольору.

Готову рибу викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва олія.

Фото: instagram.com/cookingwithlove_18

Цікаві новини для вас:

  1. На долю і кохання: як ворожити в Хрещенський Святвечір і захиститись від злих сил.
  2. Водохреща 2024: значення свята, головні традиції та заборони.
  3. З Водохрещем 2024! Найкращі привітання з великим святом.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

12 страв на Святвечір: добірка простих і смачних рецептів

Розповідаємо, які 12 традиційних українських страв треба приготувати на Святвечір - прості рецепти

Геніальний лайфхак допоможе зібрати дрібні предмети за хвилину

Експерт з прибирання показала лайфхак зі шкарпеткою, який допоможе зібрати дрібні предмети з підлоги

Часниковий хліб, на запах якого прибіжать сусіди: простий рецепт до вечері

Фудблогерка розповіла, як приготувати ніжний і ароматний часниковий хліб з сиром і травами