Після переходу ПЦУ на новоюліанський календар дати більшості релігійних свят змінилися, і багато українських родин цього року відсвяткували Різдво 25 грудня, Щедрий вечір, також відомий як свято Маланки, 31 грудня, а Водохреще – 6 січня. У той же час деякі люди за своїми власними переконаннями залишаються вірними старому календарю – для них другий Святвечір чи "Голодна кутя" настане 18 січня, а саме Водохреще – 19 січня. theLime вирішив поділитися рецептами традиційних страв, які повинні бути на столі цього дня.
Читайте також: Коли святити воду на Водохреще і що з нею робити після цього: народні та церковні традиції.
Вареники з капустою
Інгредієнти для тіста: яйце (1 шт.), вода (1 склянка), борошно (на око), оливкова олія (2 ст. л.), сіль (щіпка).
Інгредієнти для начинки: квашена капуста (300 г), сушені гриби або свіжі печериці (50 г), сіль, перець, цибуля (1 шт.).
Приготування:
Сушені гриби залишаємо на ніч у воді, потім відварюємо 20 хвилин у підсоленій воді, відкидаємо на друшляк, потім нарізаємо. Також можна використовувати свіжі печериці – їх потрібно заздалегідь обсмажити.
Цибулю очищаємо від лушпиння, розігріваємо сковороду, обсмажуємо її, потім додаємо квашену капусту, нарізані гриби і тушкуємо 10-15 хвилин, солимо, перчимо. Поки начинка буде охолоджуватися, необхідно замісити тісто.
Змішуємо всі інгредієнти та замішуємо еластичне тісто, розкочуємо та склянкою вирізаємо кружечки. Викладаємо на кожен трохи начинки, зліплюємо.
Відварюємо вареники з капустою у підсоленій воді 5-7 хвилин. Подавати найкраще із підсмаженою цибулею.
Читайте також: Голодна кутя та пісні страви: що готують на Другий Святвечір перед Водохрещем.
Гречані млинці
Інгредієнти: зелена гречка (100 г), вода (400 г), олія виноградної кісточки або будь-яка інша олія (4 г), сіль (5 г).
Приготування:
Гречку перебираємо від сміття, заливаємо 200 г води. Залишаємо як мінімум на 4 години за кімнатної температури. Можна і набагато більше – до 12 години.
Через зазначений проміжок часу подрібнюємо її в блендері прямо з водою, в якій вона стояла. Потім доливаємо ще 200 г води, додаємо сіль, спеції та трохи рослинної олії, подрібнюємо ще раз.
Розігріваємо антипригарну сковороду з олією. Смажимо як звичайні млинці: спочатку чекаємо, поки тісто схопиться з одного боку, потім перевертаємо на інший.
Читайте також: Як приготувати пісні голубці: рецепт і значення традиційної страви.
Смажена риба у клярі
Інгредієнти: філе товстолобика (1 кг), кукурудзяне борошно (3 ст. л.), паприка (1 ч. л.), яйця (3 шт.), сіль, перець, мелений коріандр, сушений лимонний базилік, олія для смаження.
Приготування:
Філе риби нарізаємо на порційні шматочки, промиваємо у проточній воді. Викладаємо на паперові рушники. Потім солимо, перчимо, посипаємо коріандром та лимонним базиліком.
У першій мисці змішуємо борошно та паприку. В іншій – збиваємо яйця з невеликою кількістю солі.
Кожен шматочок риби обвалюємо спочатку у борошні, потім – у збитих яйцях.
Сковороду розігріваємо з олією. Обсмажуємо рибу в клярі на середньому вогні з усіх боків до золотистого кольору.
Готову рибу викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва олія.
- Раніше ми розповіли, як приготувати традиційний узвар із сухофруктів, який є головним напоєм зимових свят.
- Читайте також на theLime рецепт квасолі в томатному соусі від Тоні Матвієнко.
Цікаві новини для вас:
- На долю і кохання: як ворожити в Хрещенський Святвечір і захиститись від злих сил.
- Водохреща 2024: значення свята, головні традиції та заборони.
- З Водохрещем 2024! Найкращі привітання з великим святом.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.