В Україні розпочався сезон квашеної капусти - традиційної і улюбленої вже впродовж багатьох століть закуски, яка є справжнім суперфудом. Це джерело вітамінів (С, К, Р, U, вітаміни групи В), амінокислот, пробіотиків і флавоноїдів, що позитивно впливають на здоров'я.
Як розповів український ресторатор Євген Клопотенко, користь квашеної капусти в тому, що це продукт природної ферментації, а ферментовані продукти корисні для здоров’я мозку, флори кишківника та травлення. Його улюблений рецепт квашеної капусти - це білокачанна капуста з морквою і калиною. Саме завдяки калині капуста набуває характерного смаку і неочікуваного приємного аромату.
Читайте також: Лише три інгредієнти: як зробити найсмачнішу квашену капусту.
За його словами, для квашення капусти потрібно вибрати правильний сорт. Вона повинна бути соковитою та досить щільною. Хрумка квашена капуста на зиму не вийде з ранніх сортів, тому її найчастіше й готують восени і беруть пізні сорти.
Як приготувати квашену капусту з морквою і калиною в банках
Інгредієнти
- 2 кг білокачанної капусти
- 2 ст. л. солі
- 1 ст. л. цукру
- 1 ст. л. сухого кропу
- 1 ч. л. кмину
- 2 морквини
- 1 жменя калини
Читайте також: Без оцту і аспірину: як зробити найпростіші квашені помідори.
Готуємо квашену капусту з калиною
Нашаткуйте 2 кг капусти будь-яким зручним способом та розміром і складіть у велику ємність.
Додайте до нашаткованої капусти 2 ст. л. солі, по 1 ст. л. цукру та сухого кропу, 1 ч.л. кмину.
Гарно перемішайте і помніть капусту руками, щоб вона почала пускати сік. На смак капуста повинна бути достатньо солоною, щоб відбувся процес ферментації. Готова вона не буде пересоленою.
Натріть на тертці моркву. Додайте її до капусти разом зі жменею калини та перемішайте, щоб вони рівномірно розподілилися в масі капусти.
Щільно складіть капусту у банку. Накрийте банку марлею, складною у кілька шарів, і зафіксуйте її гумкою. Поставте банку у велику миску, щоб в неї стікала рідина, котра буде виділятися під час квасіння.
Два рази на день «проколюйте» капусту дерев'яною паличкою до дна в кількох місцях, щоб бульбашки повітря могли вільно вийти. Так ваша капуста не гірчитиме.
Кваситися капуста буде 3-4 дні в залежності від температури. Коли процес квашення завершиться, сік посвітлішає та стане прозорим. Готову капусту накрийте чистою кришкою і поставте в холодильник.
- Раніше ми розповіли, як приготувати смачне гарбузове лате як в Starbucks.
- Читайте також на theLime, як приготувати аджику з яблуками без оцту.