Лайм

Скільки можна зберігати соняшникову олію і в якій тарі вона не втратить смак та аромат

Дізнайтеся, який продукт слід використовувати одразу, а який підійде для запасів

Питання зберігання продуктів цікавить кожну господиню, особливо на тлі новин про те, що взимку українці можуть мати справу з дефіцитом продуктових товарів. Раніше ми розповідали, як захистити запаси крупи від жучків та молі, як правильно зберігати мед у домашніх умовах, а тепер поділимося лайфхаками для зберігання соняшникової олії.

Фото: pixabay.com

Як зберігати олію

Багато хто з нас звик ставити олію на столі поруч із плитою, але так категорично робити не можна. Світло, яке потрапляє на пляшку, перетворює вміст на окис, який при попаданні всередину може викликати у людини різні хвороби й навіть пухлини. Отже, зберігати олію потрібно тільки в місці, куди не потрапляють ультрафіолетові промені.

Фахівці рекомендують ставити пляшки з олією у темне прохолодне місце, подалі від вогню. Це може бути комора або нижня полиця кухонної шафки. Нерафіновану олію можна зберігати в холодильнику в нижньому відсіку дверей. Оптимальний температурний режим – від +5 до +20 градусів.

Щодо тари, то найкраще для зберігання підходить заводська пляшка або скло. Магазинну нерафіновану олію чи домашній продукт бажано одразу перелити у пляшку з темного скла.

Продукт першого віджиму має темний колір та характерний запах. Термін його придатності досить короткий - 4 місяці. Після відкриття пляшки її вміст бажано використати протягом 2-3 тижнів. Якщо застосовувався метод гарячого пресування, життя продукту продовжується до 10 місяців.

Рафінована рослинна олія частіше зустрічається на кухні і в невідкоркованому вигляді може зберігатися від 10 місяців до року.

Фото: pixabay.com

Як продовжити термін придатності олії

Якщо ви не використовували відкриту пляшку протягом місяця, можна продовжити придатність продукту, скориставшись народним методом. У літрову пляшку з олією закиньте кілька сухих чистих плодів квасолі або одну чайну ложку солі.

Яку олію не можна вживати

Прогірклий смак соняшникової олії сигналізує про те, що такий продукт не можна вживати.

Категорично не рекомендується використовувати олію повторно. Якщо після приготування страви на сковороді залишилася "хороша" олія - смажити на ній шкідливо. Такий спосіб економії може сильно зашкодити здоров'ю.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати