Питання зберігання продуктів цікавить кожну господиню, особливо на тлі новин про те, що взимку українці можуть мати справу з дефіцитом продуктових товарів. Раніше ми розповідали, як захистити запаси крупи від жучків та молі, як правильно зберігати мед у домашніх умовах, а тепер поділимося лайфхаками для зберігання соняшникової олії.
Як зберігати олію
Багато хто з нас звик ставити олію на столі поруч із плитою, але так категорично робити не можна. Світло, яке потрапляє на пляшку, перетворює вміст на окис, який при попаданні всередину може викликати у людини різні хвороби й навіть пухлини. Отже, зберігати олію потрібно тільки в місці, куди не потрапляють ультрафіолетові промені.
Фахівці рекомендують ставити пляшки з олією у темне прохолодне місце, подалі від вогню. Це може бути комора або нижня полиця кухонної шафки. Нерафіновану олію можна зберігати в холодильнику в нижньому відсіку дверей. Оптимальний температурний режим – від +5 до +20 градусів.
Щодо тари, то найкраще для зберігання підходить заводська пляшка або скло. Магазинну нерафіновану олію чи домашній продукт бажано одразу перелити у пляшку з темного скла.
Продукт першого віджиму має темний колір та характерний запах. Термін його придатності досить короткий - 4 місяці. Після відкриття пляшки її вміст бажано використати протягом 2-3 тижнів. Якщо застосовувався метод гарячого пресування, життя продукту продовжується до 10 місяців.
Рафінована рослинна олія частіше зустрічається на кухні і в невідкоркованому вигляді може зберігатися від 10 місяців до року.
Як продовжити термін придатності олії
Якщо ви не використовували відкриту пляшку протягом місяця, можна продовжити придатність продукту, скориставшись народним методом. У літрову пляшку з олією закиньте кілька сухих чистих плодів квасолі або одну чайну ложку солі.
Яку олію не можна вживати
Прогірклий смак соняшникової олії сигналізує про те, що такий продукт не можна вживати.
Категорично не рекомендується використовувати олію повторно. Якщо після приготування страви на сковороді залишилася "хороша" олія - смажити на ній шкідливо. Такий спосіб економії може сильно зашкодити здоров'ю.
- Раніше ми розповідали, як зробити сушку з яблук та груш.
- Дізнайтеся також, яка найбільша помилка у зберіганні часнику, через яку він швидко псується.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.