Лайм

Як зігрітися в холодній квартирі, не вмикаючи опалення: 12 простих порад

Варто повторити навіть очевидні способи

Через війну в Україні опалювальний сезон 2022-23 обіцяє бути складним, тому багато людей перейнялися питаннями утеплення, економії газу та електроенергії. Розповідаємо, як нагріти кімнату без опалення та зігрітися, якщо у приміщенні холодно. Для цього зовсім не обов'язково включати електричний обігрівач.

Фото: Getty Images

1. Закрийте всі щілини у віконній рамі

Навіть із найменшого вікна на вулицю може вийти багато тепла, а всередину будинку потрапить холод. Саме тому закласти щілини та утеплити вікна важливо до початку опалювального сезону. Використовуйте для цього папір, поролон, вату, пінопласт, силіконові герметики та інші доступні засоби.

2. Повісьте щільні штори та розумно їх використовуйте

Коли світить сонце, тримайте штори відкритими, щоб тепло могло відбиватися на склі та створювати легкий зігріваючий ефект. На ніч закривайте їх, щоб додати додаткову ізоляцію від холоду. Ви також можете використовувати затемнюючі штори з термопідкладкою, щоб заощадити на опаленні.

3. Зробіть бар'єри для протягу

Якщо в приміщенні гуляють протяги, тримайте двері зачиненими і не дозволяйте холодному повітрю проникнути в щілину під нею. Для цього підійде будь-яка щільна тканина, згорнута в рулон або саморобні подушечки.

4. Постеліть килими

Останніми роками за килимами закріпилася репутація "пилозбірників", але за холодної погоди вони стануть додатковим захистом від втрати тепла. Найкраще використовувати товсті килими із матеріалів, які забезпечують хорошу ізоляцію. Крім того, ходити по м'яких килимках приємніше, ніж по холодній підлозі.

Фото: Getty Images

5. Закрийте кімнати, якими ви рідко користуєтесь

Чим менше приміщення, тим простіше підтримувати тепло в ньому. Саме тому за холодної погоди і відсутності опалення порожні або "другорядні" кімнати в будинку краще закрити і не опалювати.

6. Відсуньте ліжко від вікна

Якщо ваше ліжко розташоване прямо під вікном, перемістіть його на інший бік кімнати. Скло остигає у холодну погоду, тим самим охолоджуючи повітря біля вікна усередині приміщення. Те саме можна сказати і про зовнішні стіни з поганою ізоляцією.

7. Тримайте поруч грілку або пляшку з гарячою водою

Стара гумова грілка або пляшка з гарячою водою, загорнута в м'яку тканину, – чудовий варіант для підтримання тепла. Ви можете покласти її під ноги, коли працюєте за комп'ютером або нагріти з її допомогою постіль перед відходом до сну.

8. Одягніться шарами

Грамотне поєднання речей допоможе вам залишатися в теплі в холодну погоду. Шари речей із певних матеріалів (флісу, бавовни, вовни, байки) ізолюють тепло вашого тіла та полегшують регулювання його температури. Ви можете додавати або видаляти шари при необхідності, щоб почуватися комфортно.

Більшість тепла наші тіла втрачають через голову і ноги, тому в холодному приміщенні не зайвим буде одягнути другу пару шкарпеток і шапочку.

Фото: Getty Images

9. Використовуйте духовку для приготування їжі

Духовка та плита генерують тепло на вашій кухні, тому в холодну пору року частіше користуйтеся ними для приготування та розігріву їжі. Вимкнувши духовку, тримайте дверцята відчиненими, щоб приміщення швидше нагрілося.

10. Пийте теплі напої

Крім обігріву приміщення, ви можете зігріти себе зсередини. У холодні дні частіше їжте гарячі перші страви, пийте чай, какао та інші напої, що зігрівають. Крім того, кипляча каструля на плиті виділяє додаткове тепло на кухні.

11. Не вмикайте витяжку у ванній після душу

Після купання в душі відчиняйте двері у ванну, щоб волога тепла пара трохи нагрівала повітря в приміщенні. Якщо у ванні є витяжка, в холодній квартирі без опалення їй краще не користуватися.

12. Займіться чимось активним

Рух генерує тепло, тому в холодному приміщенні частіше робіть зарядку, грайтеся з тваринами чи дітьми, займіться прибиранням. Крім того, коли працює пилосос (як і будь-який інший електроприлад), він нагрівається і виділяє тепло.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати

Чи є в українській мові слово Пасха, як правильно називати велике християнське свято

Як правильно називати свято Великодня - Паска, Пасха та інші варіанти, які використовуються і не використовуються

Як прати джинси у пральній машині, щоб вони не втратили колір: дієві поради

Поради, які допоможуть зберегти життя джинсам якомога довше - як правильно прати річ ы як часто потрібно це робити