Постачання зброї в Україну можуть лише збільшити страждання людей, - представник НАТО

Україні буде важко домогтися від Альянсу організації поставок зброї летальної дії

Голова військового комітету НАТО Петро Павло Фото: NATO

Сьогодні, 19 травня, у Брюсселі розпочинається зустріч міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу. У штаб-квартиру НАТО також прибув начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко, який має намір провести переговори із представниками Альянсу про постачання в Україну зброї. Втім, у розмові з "Апострофом" голова військового комітету НАТО ПЕТРО ПАВЕЛ дав зрозуміти, що начальнику Генштабу ЗСУ буде важко домогтися прогресу в цьому питанні.

- Останнім часом затишшя на Донбасі припинилося, обстріли поновилися. Чи можете Ви спрогнозувати подальший розвиток ситуації? Чи варто чекати наступальних дій з боку бойовиків?

- Я вважаю, що ситуація близька до встановлення замороженого конфлікту в Україні. Але, на мою думку, врешті решт Росія буде змушена визнати, що єдиний шлях для мирного, дипломатичного і політичного врегулювання конфлікту - це неухильне дотримання обома сторонами Мінських угод.

- Ви думаєте, що це буде такий самий заморожений конфлікт, як у Придністров'ї?

- Це вже заморожений конфлікт. Тому що замороженим конфліктом ми називаємо ситуацію, яка може бути використана для висунення різних політичних пропозицій. І я вірю, що мирне вирішення конфлікту на сході України якраз-таки і є головною політичною метою.

- Як Ви вважаєте, чи повинні союзники постачати Україні зброю? Яка Ваша думка?

- У цьому немає необхідності, тому що постачання зброї та бойових систем можуть лише збільшити страждання людей. Я переконаний, що НАТО повинно здійснювати підтримку (української сторони, - "Апостроф"), але не сприяти розпалюванню конфлікту. НАТО проводить тренування (українських військовослужбовців, - "Апостроф"), НАТО постачає обладнання нелетальної дії, НАТО здійснює заходи, здатні збільшити оборонні можливості Збройних сил України. Але потреби в поставках летального озброєння немає.

- Можливо, постачання оборонного озброєння були б гарним рішенням?

- Ви бачите різницю між наступальним танком і оборонним танком?

- Можливо, йтиметься про постачання обладнання для отримання розвідувальної інформації?

- Так це вже робиться в рамках підтримки НАТО Україні. Це один з видів того обладнання, яке поставляється для тренування українських військових.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины