Кримська ракетна криза: Росія та Україна близькі до обміну ударами

Незважаючи на погрози РФ, Україна не збирається відмовлятися від стрільб над Чорним морем

Українські військові не відмовляться від намірів провести ракетні стрільби в Чорному морі, незважаючи на те, що повітряний простір над окупованим Кримом Росія вважає своїм Фото: УНІАН

Між Росією та Україною зростає напруженість у зв'язку з наміром української сторони провести ракетні стрільби над Чорним морем із захопленням повітряного простору над окупованим Кримом, який Росія вважає своїм. Стрільби плануються в період з 1 по 2 грудня. У зв'язку з цим Міноборони РФ пригрозило українській стороні завдати ракетний удар по пускових установках, з яких будуть здійснюватися стрільби. Також російські військові розпочали перекидання в район Керчі зенітно-ракетних комплексів С-300 ВМ. У Міноборони України не виключають, що Росія може реалізувати свою погрозу, але стрільби скасовувати не збираються.

Про те, що Збройні сили України мають намір у період з 1 по 2 грудня провести ракетні стрільби, стало відомо з російських джерел. Зокрема, Федеральне агентство повітряного транспорту РФ у п'ятницю, 25 жовтня, опублікувало на своєму офіційному сайті повідомлення. У ньому говорилося про те, що днем раніше Україна видала НОТАМ (авіаційне повідомлення) про активування небезпечних зон у повітряному просторі у зв'язку з планованими 1 і 2 грудня 2016 року ракетними стрільбами: "Перша небезпечна зона встановлюється 1 і 2 грудня 2016 року з 09:00 до 19:00 мск на всіх висотах із захопленням повітряного простору над відкритим морем у зоні відповідальності Російської Федерації (Сімферопольський районний центр). Друга небезпечна зона встановлюється 1 грудня 2016 року з 12:30 до 14:30 мск і 2 грудня 2016 року з 11:00 до 15:00 мск на всіх висотах із захопленням повітряного простору над відкритим морем у зоні відповідальності Російської Федерації (Сімферопольський районний центр), а також із заходженням у повітряний простір над територіальними водами Російської Федерації з максимальним поглибленням на 12 км".

У Федеральному агентстві також підкреслили, що дії української сторони були зроблені без консультацій з "компетентними російськими органами" і загрожують міжнародній аеронавігації. "Росавіація вимагає від української сторони негайного скасування випущених повідомлень, вважає неприпустимими спроби встановлення заборонних зон у суверенному повітряному просторі Російської Федерації", - наголошується в прес-релізі.

Того ж дня секретар РНБО України Олександр Турчинов назвав заяву Федерального агентства повітряного транспорту РФ "істерикою, позбавленої здорового глузду". За його словами, суверенний повітряний простір РФ у Чорному морі закінчується посередині Керченської протоки. "У цьому районі Україна не планує здійснювати ракетні випробування. Вся інша територія на захід від Керченської протоки є суверенним повітряним простором України", - пояснив Турчинов, додавши, що випробування Україна здійснює в рамках всіх міжнародних зобов'язань і договорів.

Суть конфлікту полягає в тому, що Росія вважає окупований Крим своєю територією, хоча за всіма юридичними і міжнародними нормами півострів, як і раніше, належить Україні. Напруженість почала наростати в міру наближення заявленої дати стрільб. Зокрема, 30 листопада російська сторона почала перекидання в район Керчі зенітно-ракетних комплексів С-300 ВМ, призначених для знищення балістичних ракет середньої дальності, а також тактичних і крилатих ракет. За повідомленнями блогерів, переміщення військової техніки надзвичайно стривожило кримчан.

Крім того, за даними українських ЗМІ, Міноборони РФ направило військовому атташату посольства України в РФ листа, в якому пригрозило, що російська сторона буде збивати українські ракети і завдасть удар по пускових установках. При цьому заступник міністра оборони Олександр Дублян не виключив, що Росія може реалізувати свою погрозу. "Виходячи з дій Росії за ці роки, від них можна чекати багато чого поганого і негативного", - пояснив журналістам Дублян.

Проте українська сторона не збирається відмовлятися від своїх намірів. Як повідомили "Апострофу" в Міноборони, стрільби — "абсолютно реальний захід, який здійснюється відповідно до програми бойової підготовки". "Заздалегідь було зроблено попередження про закриття повітряного простору в період з 1 по 2 грудня. Україна не порушує жодного міжнародного договору, тому що стрільби проводяться на її території", - підкреслили у військовому відомстві. Перекидання російських ЗРК С-300 у район Керчі співрозмовник видання назвав провокацією. "Головне, щоб вони який-небудь свій літак не збили, а потім не звинуватили в цьому Україну", - заявило джерело.

Спікер Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко зазначив, що стрільби спрямовані на підвищення боєздатності української армії. "Лише Росія не зацікавлена в підвищенні нашої боєздатності. Це їх лякає, тому вони і здійняли гвалт", - пояснив "Апострофу" Андрій Лисенко. Він також зазначив, що стрільби проводяться в територіальній зоні України.

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defence Express Сергій Згурець пояснює різку реакцію російської сторони невдоволенням самим фактом проведення навчань, а також пошуком шляхів легітимізації анексії Криму". "Перебуваючи на території Криму, вони не мають права щось нам диктувати, тому що ця територія їм не належить. Ми ж можемо проводити там випробування військової техніки, виходячи з потреб національної безпеки, адже це наш простір і наші води", - заявив "Апострофу" Згурець.

Станом на 30 листопада поки ніхто не може прогнозувати, які дії зроблять ЗС РФ, якщо Україна все ж таки почне проводити ракетні стрільби. Один зі співрозмовників "Апострофу" припустив, що удар все ж відбудеться, тому Україна напевно відмовиться від своїх намірів. Історія ж зі стрільбами придумана українською стороною для того, щоб нагадати світовій спільноті і самим жителям півострова, кому насправді належить Крим. У самій же Росії дії Києва вважають розумним ходом. "З точки зору Росії ці вчення порушують її суверенітет, оскільки траєкторія можливих пусків українських ракет буде загрожувати її повітряному простору. Проблема в тому, що неврегульований статус Криму, з точки зору міжнародного законодавства, повністю дозволяє Україні заявляти про свій суто внутрішній захід. У разі, якщо Росія мовчки проковтне навчання і допустить проліт ракет над своєю територією - вона вкотре втратить обличчя... Якщо ж наші військові будуть збивати українські ракети - це буде серйозний військовий інцидент і неприхована агресія", - заявив відомий російський блогер Анатолій Несміян (el-murid), який підтримує анексію Криму і війну на Донбасі.

Поки ж Україна не збирається змінювати свої плани. "Якщо проти нас будуть вжиті атакуючі дії - вони будуть адекватно сприйняті", - заявив, зокрема, Андрій Лисенко.

Читайте також

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины