Розкол в Опоблоці: як Ахметов і Льовочкін ділять партію

"Опозиційний блок" може розділитися на дві політсили

В партії "Опозиційний блок" назріває розкол на групи за інтересами Фото: Владислав Содель

У партії "Опозиційний блок" назріває розкол. За даними джерел, найближчим часом через конфлікт народного депутата Сергія Льовочкіна з олігархом Рінатом Ахметовим політична сила розділиться на дві частини. Втім, члени фракції Опоблока запевняють, що, незважаючи на існуючі конфлікти, вони єдині, як ніколи, а такі чутки поширює Адміністрація Порошенко, щоб знизити рейтинги політсили. "Апостроф" розбирався, що відбувається в партії.

Багато розбіжностей

Партія "Опозиційний блок" була створена у вересні 2014 року якраз під вибори у Верховну Раду. Тоді, позбувшись особливо одіозних і відомих широкій публіці персонажів "Партії регіонів" на зразок Олени Бондаренко та Олександра Єфремова, в середовищі регіоналів створили нову політсилу. З'явилася вона завдяки зусиллям олігарха Дмитра Фірташа, народного депутата і "сірого кардинала" Партії регіонів Сергія Льовочкіна, а також олігарха Ріната Ахметова. До Опоблоку також увійшли люди, що знаходяться в орбіті впливу Віктора Медведчука. Саме ці люди і утворили свої три групи впливу в Опоблоці.

Список ОБ очолив колишній віце-прем'єр-міністр в уряді Миколи Азарова Юрій Бойко, якого пов'язують з газовою компанією РосУкрЕнерго, що відноситься якраз до сфери впливу Фірташа-Льовочкіна. Крім того, до списку ОБ також увійшов інший колишній віце-прем'єр-міністр Олександр Вілкул, людина Ріната Ахметова, депутат Нестор Шуфрич, соратник Віктора Медведчука. 11 місце у виборчому списку ОБ посідає близький до Ахметова мільярдер Вадим Новинський, якого нещодавно Верховна Рада позбавила недоторканності у зв'язку зі справою щодо викрадення митрополита УПЦ МП Олександра Драбинка.

Однак, як стало відомо "Апострофу" з власних джерел у політсилі, в "Опозиційному блоці" зріє розкол. Вищеназвані групи впливу - Фірташ-Льовочкін і Ахметов - не можуть ужитися в рамках однієї партії і незабаром хочуть розділитися на дві політичні сили. За чутками, Фірташ з Льовочкіним створять свою партію, якій вже підбирають назву. Один з варіантів – використати вже існуючу "Партію розвитку України", яка навіть має свій офіційний сайт. Головою національного комітету партії є екс-представник президента Януковича в парламенті Юрій Мірошниченко, виконавчий комітет очолює Сергій Ларін — екс-заступник голови адміністрації президента Сергія Льовочкіна, обидва зараз члени фракції Опоблока.

Що стосується групи впливу Ріната Ахметова, то олігарх, найвірогідніше, створить політсилу, головою якої стане російський бізнесмен Вадим Новинський.

Один з депутатів від Опоблока, близький до Ахметова, сказав "Апострофу", що розмови про розділення вже давно ведуться всередині партії. Причиною тому - велика кількість розбіжностей.

"Однак остаточно щось стане ясно тільки в кінці січня, коли відбудеться засідання нашої фракції. Після цього і буде відомо остаточне рішення", - додав "Апострофу" інший народний депутат від Опоблока Дмитро Колесніков, який також близький до Ахметова.

За словами іншого члена фракції Опоблок, Ігоря Шурми, протистояння у фракції справді є, проте жодного рішення не ухвалено.

"Зараз багато розмов ведеться про це, але справа в тому, що в кожному середовищі, особливо, якщо воно досить численне (а у нас понад 40 членів депутатської групи), завжди існують якісь протиріччя. Ми за два з половиною роки свого існування були консолідованими при ухваленні рішень, це не означає, що в середині фракції немає дискусій, але при цьому в усьому завжди була фракційна дисципліна. Протиріччя між нами існують, але рішення будуть ухвалювати керівники фракції. У цьому житті можливо все", - прокоментував "Апострофу" інформацію про розкол Шурма.

Юрій Бойко (ліворуч) і Вадим Новинський (в центрі) можуть стати лідерами нових груп після розколу в "Опозиційному блоці"

Фото: Владислав Мусієнко

В ОБ запевняють, що чутки вигідні Адміністрації Порошенко

Не під запис депутати Опоблока запевняють, що чутки про розкол вигідні Адміністрації президента Порошенко. "Припинення діяльності нашої партії багато хто хоче, зокрема і в Адміністрації президента. Нікому не вигідно, щоб у нас була єдність, враховуючи наші достатньо високі рейтинги", - розповідають депутати.

На тому, що такі чутки вигідні владі, наполягає і голова фракції Юрій Бойко. За його словами, конфлікти у фракції є, але вони не заважають злагодженій роботі Опоблоку. "Поки проекти, які робила влада для того, щоб розділити опозицію, не вдавалися. Це стосується і "Нашого краю", і "Відродження", та інших проектів. Ми вважаємо, що опозиція повинна бути єдиною. Наша позиція полягає в тому, що ми повинні бути разом. І взагалі приймати всіх, хто поділяє наші переконання. І підстав для розділення я поки не бачу. Ці чутки вигідні лише владі. Будь-який поділ опозиції завжди вигідний владі", - розповідав Бойко в кулуарах парламенту.

До речі, згідно з останніми соціологічними опитуваннями, у "Опозиційного блоку" дійсно відносно високі рейтинги. За даними, які були опубліковані в кінці 2016 року Центром Разумкова і КМІС, "Опозиційний блок" з 10,6% підтримки займає третє місце в опитуваннях, після "Блоку Петра Порошенко" і "Батьківщини".

Однак, соціолог Ірина Бекешкіна раніше озвучувала нашому виданню думка, що в Опоблока не було і не буде таких результатів, які були у "Партії регіонів".

"Опоблок не досяг тих результатів, які були у "Партії регіонів". Раніше "Партія регіонів" була безумовним монополістом на своїх територіях, вкупі з комуністами у них було 90% підтримки. Зараз цього немає, монополія втрачена, навіть на своїх територіях дуже складні процеси, вони і там не володарюють", - коментувала виданню соціолог.

Як розповів "Апострофу" екс-нардеп і політичний аналітик Тарас Чорновіл, конфлікти в Опоблоці були з самого початку його існування.

"Конфлікти почалися з початку створення "Опозиційного блоку", тому що депутати були страшно обурені тим, що Колесніков (Борис Колесніков, співголова "Опозиційного блоку", - "Апостроф") вирішив закривати проект "Партії регіонів", на який вони всі розраховували, що з ним зайдуть у ВРУ в 2014 році. Тому на ходу створювався цей "Опозиційний блок" Льовочкіним і товаришами, частина ахметовських до нього приєдналася, пройшовши в основному по мажоритарних округах. Ми також бачили певні спалахи конфлікту, коли Колесніков і Ко створювали так званий опозиційний уряд, а Льовочкін намагався взяти реванш у фракції. У них немає бачення спільного майбутнього ", - вважає Чорновіл.

Також аналітик додає, що Сергій Льовочкін лобіює відновлення відносин з Юлією Тимошенко, а це не подобається багатьом у фракції. "Вони разом розкручують цілий ряд акцій. Скажімо, група Льовочкіна в Опоблоці була помічена в організації разом з Тимошенко акцій так званих ошуканих вкладників. Вони підіграють один одному і в інших речах. Вони роздмухують історію про те, що треба йти на дострокові вибори. У ахметовських ставлення до цього всього критичне, вони навідріз відмовлялися брати в цьому участь. Тому формальних відмінностей там багато, ці групи все більше і більше віддаляються один від одного. Але про те, що вони підуть на формалізований розкол, я не чув", - говорить Чорновіл.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов