Україна фактично легалізувала перебування Росії на Донбасі - Сергій Тарута

Чинна влада не просто деградує, а знищує майбутнє країни, вважає політик

Позафракційний народний депутат, екс-глава Донецької області Сергій Тарута Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Для багатьох українців еміграція перетворилася на евакуацію і стала єдиним способом забезпечити існування, захистивши себе від війни, корупції та безробіття. Тисячі працездатних громадян залишають країну, а 80% випускників вузів столиці хочуть жити і працювати за кордоном. При цьому українська влада фактично легалізувала перебування Росії на Донбасі блокадою окупованих територій. Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів народний депутат України, екс-глава Донецької області СЕРГІЙ ТАРУТА.

— Нещодавно ви заявили про створення політичної сили, яка не стане проектом одного лідера, а перетвориться на республіканську партію "Основа". Особисто вам політичний проект навіщо?

— Ситуація в Україні настільки складна, що фактично перед кожним громадянином стоїть вибір: або щось робити, або виїжджати з країни. Якщо те, що відбувається зараз, триватиме далі — майбутнього в України немає. Чіткий маркер — молодь: понад 80% випускників київських вузів хочуть виїхати жити й працювати за кордон. Була величезна надія, що відбудуться реформи і системні зміни в країні. Але, з точки зору інституційного впливу, роль громадянського суспільства в Україні поки не є ключовою. Ні перший, ні другий Майдани, на жаль, не привели у велику політику лідерів, які думають про майбутнє країни, а не про особисту вигоду та амбіції. Консолідованих здорових політичних сил, яким до снаги переломити цю тенденцію, немає. Очевидно, що потрібно брати на себе відповідальність і діяти. І це питання постало не тільки переді мною, але й перед багатьма успішними українцями, які пов'язують своє майбутнє з Україною.

— Так, а який у вас план дій, щоб вийти з політичного глухого кута, в якому опинилася країна?

— Чинна влада не просто деградує, а знищує майбутнє країни. Єдиний можливий варіант змінити ситуацію -— змінити владу. Для реалізації цього завдання і потрібна політична партія. Я багато разів відмовлявся від запрошень увійти до складу різних політичних сил на найвищі позиції, тому що кожен член будь-якої політсили несе колективну відповідальність і за історію цієї партії, і за дії всіх, хто коли-небудь в неї входив. Ми півтора року вели діалог з громадянським суспільством і бізнесом, щоб створити абсолютно нову партію, до якої увійдуть успішні люди з бездоганною репутацією, переможці по життю.

— "Республіканська ідеологія базується на підвищеній обороноздатності, на збільшенні витрат на захист, дозволяє носити зброю, що важливо зараз. Але найголовніше — розвиток середнього класу населення". Це ваші слова, що пролунали під час презентації партії. Сьогодні більшість політичних сил виступають зі схожими заявами, як плануєте заманювати електорат на свій бік?

— Республіканська ідеологія більш широка. І багато "молодих" партії, до речі, будуються на правильних ідеологічних принципах, але їм не вистачає досвіду людей з історією успіху — "стовпів". А конструкція сильна, коли є опора.

— Ви вважаєте себе таким фундаментом?

— Так. Але для успішного проекту таких, як я, потрібно багато.

— У вашому проекті є такі люди?

— Звичайно. Це дуже відомі люди: успішні бізнесмени, державні діячі. Але, перш за все, наша партія — стартовий майданчик для молоді.

— Хто саме підтримує ваш проект?

— Представники середнього і великого бізнесу. Фактично, ми намагаємося об'єднати однодумців з бізнес-середовища. І таких людей багато, тому що проблеми країни — це і проблеми бізнесу теж. Наприклад, низький кредитний рейтинг України, який визначає рівень капіталізації і країни, і бізнесу.

— Адже недарма Україна в останньому рейтингу Ernst & Young піднялася на перше місце за рівнем корупції в світі.

— Є країни з досить високим рівнем корупції, але при цьому політично стабільні. Інвестори порівнюють ризики і все-таки інвестують в ці країни. В Україні ж — і війна, і політична нестабільність, і рівень корупції зашкалює. Сукупність таких факторів відлякує інвесторів, що неминуче знижує капіталізацію країни. Капіталізація — це фактично вартість об'єкта, яку визначають інвестор і ринок. Наприклад, в 2008 році квартира звичайної київської сім'ї коштувала 100 тисяч доларів, а зараз — тільки 30 тисяч. З вартістю бізнес-активів відбувається те ж саме. Тому представникам бізнесу, в тому числі й великого, кажу: ви повинні сьогодні турбуватися про добробут країни більше, ніж про власні активи. Не можна бути успішним в країні, яка є банкрутом. І мої слова знаходять відгук — це найголовніше. У мене особисто бізнесу зараз немає. Я займаюся політикою і хочу все-таки змінити систему. А побудувати демократію неможливо, поки частка середнього класу в країні не досягне хоча би 50%. І чим вище частка середнього класу, тим вище рівень демократії — це взаємопов'язані речі. До речі, республіканська ідеологія базується на принципах, які дуже своєчасні для України: культурні та сімейні цінності, працююча людина, яка може себе забезпечити, якщо створити їй гідні умови.

На думку Сергія Тарути, війна, політична нестабільність і високий рівень корупції відлякують інвесторів від України Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

— Тобто завдання держави в даному випадку — не заважати?

— Не тільки не заважати, а й правильно направляти. Держава зобов'язана докладати зусиль, щоб максимально розкрити потенціал регіонів і розвивати найбільш перспективні галузі економіки.

— Хто ваш виборець? На які регіони партія "Основа" робить акцент?

— На всю Україну, тому що жити мирно, мати роботу і гідну зарплату хоче кожен українець. Ми орієнтуємося не на якийсь конкретний регіон, а на середній клас в цілому. За даними соціологічних опитувань, середнім класом себе вважають близько 42% українців. І кожна людина з вищою освітою потенційно є представником середнього класу. Але для того, щоб відповідати цьому визначенню ще й за рівнем доходів, людина повинна мати можливість знайти гідну роботу. І ми хочемо, щоб в країні був прийнятний інвестиційний клімат, були робочі місця — не тільки для фізичної, а й високоінтелектуальної праці. Нові робочі місця в секторі малого та середнього бізнесу — це нові можливості для країни. Плюс державне замовлення, в першу чергу — оборонне. Це і є основа республіканської ідеології.

— Завдяки чому, на вашу думку, можна збільшити витрат на оборонну галузь?

— Завдяки збільшенню дохідної частини. Чинна влада вважає, що потрібно більше забирати у населення, а ми — що потрібно більше заробляти. При цьому сильний оборонний сектор — це не тільки достатнє фінансування, а й ефективність використання коштів. На жаль, ця галузь в Україні дуже повільно трансформується і все ще має стару радянську конструкцію. Якби не корупційні схеми і злодійкуваті чиновники, все було б зовсім інакше. У нас є колосальний інтелектуальний потенціал і можливості розвитку військово-промислового комплексу. Крім того, досить гостре питання — носіння зброї. Чому, наприклад, будь-який чиновник сьогодні може отримати зброю і захищати себе, а звичайний громадянин — ні?

— Ви вважаєте, що це не спровокує сплеску застосування вогнепальної зброї в побуті? Зараз і так, що не новина — перестрілка.

— У Швейцарії зброю може купити кожен. Хіба там є якісь проблеми? Головне — неухильне дотримання законів і наявність чітких правил.

— Але ми не Швейцарія, нам ще не один десяток років до їх соціального й економічного рівня, а, відповідно, і готовності суспільства відповідально ставиться до зброї.

— Повинен бути механізм, який передбачає наявність бар'єрів, які неможливо подолати, щоб незаконно придбати зброю. Некорупційна, чесна і професійна медична оцінка осудності людини. І тоді небезпеки не буде.

— Ви давно у великій політиці. Скільки потрібно часу, за вашими оцінками, щоб новий політичний проект виріс в загальнонаціональну партію з рівнем підтримки, достатнім для того, щоб потрапити у парламент?

— Соціологічні дослідження показують, що понад 44% українців, які регулярно голосували на парламентських виборах, сьогодні не підтримують жодну з політичних партій, що існують. У суспільстві одночасно присутні і величезне розчарування, і величезний запит на політичну силу, яка спирається на розсудливих, професійних людей з бездоганною репутацією. Саме таку політичну партію ми будуємо. Що стосується часу, то півроку — цілком достатньо, щоб виконати серйозну організаційну роботу.

Щоб новий політичний проект виріс в повноцінну загальнонаціональну партію, потрібно півроку, - вважає Сергій Тарута Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

— До виборів об'єднатися з іншими партіями ви готові? Такі переговори можливі?

— Ми ведемо постійний діалог з усіма здоровими політичними силами і "молодими" партіями, які розуміють важливість консолідації.

— Як Ви вважаєте, чи можливий в Україні Майдан-3?

— Існує математична модель оцінки ризиків соціальних протестів. Так ось, ймовірність протестів в Україні — 95 зі 100. Дослідження рівня депресії населення також показують, що він передреволюційний. Працездатні українці їдуть за кордон. І це вже не еміграція, а евакуація. Зламати цю жахливу тенденцію можна, якщо об'єднатися на основі чіткої і конкретної економічної програми. У нас така програма є — доктрина стабільного економічного розвитку "Україна — 2030".

— Ви добре знайомі з ситуацією на Донбасі. Як повернути окуповані території? Скільки часу знадобиться, щоб мешканці Донбасу повернулися до нормального життя після окупації.

— Питання: "Коли звільнимо Донбас?" потрібно задавати президенту Петру Порошенку, який обіцяв забезпечити мир. На жаль, на війні навчилися заробляти великі гроші — і не тільки російські бойовики. І цей заробіток зменшує бажання закінчити війну. А щодо часу: подивіться, як відновлювалося життя у звільненому Слов'янську, наприклад. Не було ні хліба, ні води, ні електрики, а люди виживали. Сьогодні це мирне і абсолютно українське місто. Але скоріше всупереч, а не завдяки чинній владі. До життя Слов'янськ повертався в основному силами волонтерів, бізнесменів і просто небайдужих людей.

— Наскільки ефективним і правильним було рішення про блокаду Донбасу з боку України?

— Так звана "блокада Донбасу" — це російський сценарій, від реалізації якого виграли Російська Федерація та бойовики. Україна власними руками звільнила для РФ металургійні ринки, на яких Україна була найсильнішим конкурентом росіян. А російська пропаганда отримала новий фактаж, щоб розповідати жителям окупованих територій і міжнародній громадськості: "Дивіться, так це Україна своїх жителів не захищає, ми змушені їм допомагати, тому що Україна відмовилася". Так звана "блокада Донбасу" фактично легалізувала перебування РФ на окупованих територіях.

"Блокада Донбасу" — це російський сценарій, від реалізації якого виграла Російська Федерація і бойовики Фото: EPA/UPG

— Ви неодноразово говорили про те, що Валерія Гонтарева має залишити посаду глави НБУ. Схоже, що це станеться. Яких помилок припустилася глава НБУ, скільки вони коштуватимуть Україні, як це виправляти?

— По-перше, Гонтарева переплутала власну кишеню з державною. По-друге, забула, що повинна слухати не президента і закордонних консультантів, а український народ. По-третє, Гонтарева помилилася з вибором місця роботи, тому що професійно не відповідала критеріям, яким повинен відповідати глава Національного банку.

— Хто зараз може змінити ситуацію в НБУ?

— Людина, яка відповідає трьом критеріям: професіоналізм, патріотизм і порядність. Упевнений, що в країні достатньо людей, які їм відповідають: Роман Шпек — гідна кандидатура, Олександр Шлапак, Володимир Лавренчук, Олександр Деркач. Керівником Нацбанку має бути професійна людина з гарною репутацією. Адже не дозволяють керувати літаком тому, хто не закінчив льотне училище і не має льотної практики? Важливо, щоб експертне професійне середовище разом з нашими західними партнерами, кредиторами, запропонували кандидатуру на посаду глави Національного банку. Однак експерти і західні партнери повинні займати нейтральну позицію в питаннях управління Нацбанком, а керівник НБУ повинен більше думати про свою країну, ніж про їхні інтереси.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов