Погляд

Путін завершив справу Бандери та перебуває на межі краху в Україні

Єдиний спосіб налагодити відносини з Україною - прямі російсько-українські переговори

Фото: EPA/UPG

Через конфлікт на Донбасі Україна на тривалий час втрачена для Росії в якості партнера, але проведення визнаних усіма виборів в окупованому регіоні - цілком досяжний результат. Про це йдеться в доповіді Центру стратегічних розробок (ЦСР), який очолює екс-міністр фінансів РФ Олексій Кудрін. В чому важливість цієї доповіді, і чому президент РФ Володимир Путін помилився та відштовхнув Україну, "Апострофу" розповів російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський.

Прогноз щодо виборів у конфліктному районі - це "благоглупість", демагогічна заява з начебто благими намірами. Що значить вибори? Єдине питання: "Вибори під чиїм контролем?" Якщо там зберігається сьогоднішня ситуація, вибори призведуть до того, що 90% проголосують за тих самих людей, які сьогодні є "владою" на Донбасі. Нічого не зміниться.

Якщо ситуацію будуть контролювати не ці люди, то як вони підуть, хто замість них прийде? Це і є предмет Мінських угод. Тому саме по собі слово "вибори" нічого не означає. Інтерес не в тому, як проводити вибори, а в тому, хто контролює ситуацію на місці. Хто контролює - того й вибори.

Цінність доповіді полягає в тому, що нарешті напівофіційна, але дуже впливова в Росії організація назвала кішку кішкою та повідомила, що двічі по два - чотири, а саме, що Україна втрачена. Не минуло й чотирьох років, як зробили це надважливе відкриття публічно. Угода із Заходом про долю України - абсолютна маячня. Скільки не говори із Заходом, ні про що ти про Україну не домовишся. Єдиний спосіб налагодити стосунки з Україною - прямі російсько-українські переговори, на які Росія ніколи не піде. Принаймні за Путіна. Не піде, по-перше, тому, що Росія, незважаючи ні на що, продовжує стверджувати: "Ми не воюємо, ми тільки спостерігаємо". Це очевидна і безглузда брехня, яка нікуди не веде. По-друге, для Путіна неймовірне западло визнати сам факт того, що Україна - рівний партнер у переговорах і, більш того, ворожий партнер. Визнання цього факту означає визнання краху всієї путінської політики в Україні. Визнання факту, що вся путінська політика звелася до того, що він сам своїми руками з величезною енергією і величезною силою відштовхнув Україну далі від Росії - завершив справу Бандери, Мазепи, Петлюри та інших українських героїв. Путін цілком у це вписується як найважливіша фігура. Тому на прямі переговори з Україною Путін ніколи не піде, а переговори із Заходом про долю України - нісенітниця. Така позиція виходить із двох аксіом.

Перша (помилкова, - "Апостроф") аксіома - Україна не держава, у неї немає політичної волі і суб'єктності: вона може бути нашою шісткою чи вашою шісткою. Якщо ви, Захід, її перекупили, то ми з вами, Заходом, можемо про неї розмовляти - це фундаментальна помилка російської дипломатії, політики, російської ідеології. Якою б Україна не була, але це країна зі своєю волею і своїми бажаннями. Ні Захід, ні Південь, ні Росія, ніхто інший зґвалтувати її не можуть. Росія цього визнавати не бажає, оскільки визнання цього факту руйнує ідеологічну конструкцію російської влади.

Друга аксіома - Захід теж вважає, що Україна не держава, і готовий на розмін, на угоду. Не готовий Захід на угоду, оскільки вважає, що Україна - це держава, хоча і не в захваті від України. Захід не має жодної потреби, щоб домовлятися з Росією. Це черговий російський фейк. Захід цілком влаштовує нинішня ситуація - їм від неї не тепло і не холодно. Вам, Росії, погано - ось ви йдіть на поступки, а ми-то навіщо? Але це Росія теж не хоче визнати - це визнання своєї поразки, поразки Путіна. Всі ці слова Кудріна - болтологія ні про що.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов