Погляд

Є надія, що почнеться робота з припинення війни: навіщо Волкер їде до України

У Волкера ще є багато білих плям по Донбасу

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер зробить позаплановий візит на Україну Фото: flickr.com/usembassykyiv

Спеціальний представник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер має намір вивчити ситуацію на Донбасі, перебуваючи безпосередньо в нашій країні. Таку думку "Апострофу" висловив військовий оглядач Юрій Карін, коментуючи майбутній візит Волкера і його переговори з представниками української влади.

Волкер є одним з перших американських політиків, хто заявив, що немає необхідності доводити участь Росії в конфлікті на Донбасі - кровопролиття відбувається через неї.

На жаль, ми не володіємо інформацією від офіційних кіл США про мету візиту уповноваженого дипломата. Також за підсумками його зустрічі зі сценаристом російсько-української війни Владиславом Сурковим були лише "сухі" повідомлення загального змісту.

Тому будемо сподіватися, що візит Волкера пов'язаний з початком його практичної роботи щодо припинення війни, переходом від слів до справи. Активізуючи процес, він фіксуватиме і дії російської сторони, яка тільки на словах декларує готовність виконувати зобов'язання за Мінськими угодами. Адже практично за три роки через саботаж і провокації Кремля процес не зрушив ні на сантиметр. Російськими окупаційними військами продовжуються систематичні обстріли позицій сил АТО, РФ продовжує поставки живої сили, боєприпасів і озброєнь під назвою "гуманітарний конвой".

З огляду на те, що Волкер - відносно нова людина в процесі мирного врегулювання російсько-українського конфлікту на Донбасі, в його розумінні, напевно, залишилися деякі "білі плями" конфлікту, які йому хотілося би прояснити.

В умовах, коли військово-політичне керівництво України декларує відданість Мінським угодам, важливо домогтися першого кроку з боку керівництва Російської Федерації, що працює в "режимі дурня". Тобто називає наш народ "братнім" (зокрема Володимир Путін, - "Апостроф"), в той же час продовжуючи обстріли військових об'єктів, житлових кварталів і соціальної інфраструктури.

Існує маса питань - від припинення вогню, виведення російських військ, отримання Україною контролю над кордоном до здійснення законного права на участь у виборах для 1,6 мільйона біженців, що через російське вторгнення залишили свої будинки на Донбасі. Тобто це далеко не перший позаплановий візит дипломатичного представника США, і нам варто до цього звикати.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов