Виглядає так, що в Луценка вирішили умити руки: як суд звільняв Саакашвілі

Суд відмовився взяти лідера РНС під домашній арешт

Фото: УНІАН

Пригоди екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі в Україні тривають. Печерський районний суд, обираючи запобіжний захід для політика, відхилив клопотання прокурорів, які просили посадити його під домашній арешт, і відпустив Саакашвілі без будь-яких зобов'язань. За тим, як розвивалися події в найвідомішому суді країни, спостерігав кореспондент "Апострофа".

Колишньому одеському губернатору, лідеру партії "Рух нових сил" Міхеілу Саакашвілі, якого СБУ і Генпрокуратура затримали тільки з другої спроби - у квартирі екс-начальника Головного управління МВС в Луганській області полковника Юрія Покиньбороди - інкримінують сприяння злочинному угрупованню. Згідно з даними силовиків, Саакашвілі отримував гроші від утеклого українського олігарха Сергія Курченка. Саме на ці кошти нібито були організовані протести в Києві, на яких закликали до повалення державного ладу в Україні. Раніше генпрокурор Юрій Луценко показував записи, на яких, за версією ГПУ, Сергій Курченко і Міхеіл Саакашвілі домовляються про співпрацю.

Майже три доби до судового засідання Саакашвілі провів у слідчому ізоляторі СБУ, де він оголосив голодування на знак протесту проти дій силовиків. У понеділок, 11 грудня, Печерський суд взявся до обрання йому запобіжного заходу. Прокурори просили для Саакашвілі цілодобовий домашній арешт і носіння електронного браслета.

Під судом із самого ранку зібралися сотні прихильників екс-президента Грузії. Серед групи підтримки можна було помітити екс-заступника генпрокурора та найближчого соратника Саакашвілі Давида Сакварелідзе, мера Глухова Мішеля Терещенка та його дружину, активістку Олену Єскіну. З невеликої сцени біля входу в суд звучали заклики звільнити "єдиного чесного політика України", "наступного президента" і просто "Мішу".

З самого ранку під судом зібралися сотні прихильників екс-президента Грузії Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

Силовики не поспішали пропускати в суд шанувальників Міхо, як не вдалося потрапити в будівлю і значній частині журналістів. "Суддя не дав добро, вони не продумали, що буде так багато людей, не продумали ситуацію", - шепотілися між собою правоохоронці. Активісти намагалися прорватися силою, хтось навіть кинув петарду, однак пройти через кордон Нацполіції та Нацгвардії так нікому і не вдалося. І поки під стінами суду активісти на чолі зі священиком незрозумілої конфесії здійснювали молебень, в залі суду вже почалося засідання.

У синьому піджаку, ідеально випрасуваній білій сорочці та зі скуйовдженим волоссям Саакашвілі спочатку сидів у скляному боксі. Потім, на прохання захисту, йому дозволили пересісти до своїх адвокатів та дружини Сандри Рулофс.

На початку засідання Саакашвілі ініціював спільне виконання українського та грузинського гімнів, а також української народної пісні. Після вокальної перерви він узяв слово та назвав себе військовополоненим: "Вони мене ізолювали, до мене не допускали адвокатів, у мене не було преси. Якщо вони мене повернуть у в'язницю, я буду голодувати. І всі будуть знати, хто скоїв це вбивство. І вони можуть мене вбити, але ніколи не вб'ють народ України. Жити в клітці – бути особистим в'язнем олігархату. Я себе вважаю бранцем українського олігархату, Володимира Путіна і всіх тих брудних сил, які знищують Україну. Я вважаю себе не затриманим, я вважаю себе військовополоненим. Тому що вони ведуть війну проти українського народу".

Саакашвілі з'явився на суді в синьому піджаку, ідеально випрасуваній білій сорочці та зі скуйовдженим волоссям Фото: УНІАН

Під час своєї тиради Саакашвілі погрожував продовженням голодування у разі якщо його повернуть за ґрати: "Я не боюся. Я показав, як може працювати президент, і я покажу, як може померти президент. Якщо вони мене повернуть у в'язницю, я буду голодувати до кінця. Але всі будуть знати, хто влаштував це вбивство".

Поки Саакашвілі голосно та з глибокодумними паузами заявляв про утиск своїх прав, у залі суду потихеньку збиралося все більше народних депутатів, які приїхали його підтримати. Головною дійовою особою стала Юлія Тимошенко, яку також кілька років тому судили саме в Печерському суді. Прийшовши до зали, лідер "Батьківщини" обійняла Саакашвілі, встигнувши щось прошепотіти йому на вухо.

"Я вважаю, що я повинна бути поруч із тими, кого влада репресує, для того, щоб просто ще раз сказати, що це політичні репресії, це розправа з опонентами, що ніякої справедливості в цих судах та силових структурах не існує", - сказала Тимошенко журналістам.

Юлія Тимошенко приїхала підтримати екс-президента Грузії Фото: УНІАН

Також підтримати лідера РНС прийшли нардепи Іван Крулько, Альона Шкрум, Ігор Луценко, Олексій Рябчин (усі з "Батьківщини"), Юрій Дерев'янко, Дмитро Добродомов (позафракційні), Віктор Опанасенко ("Самопоміч"), Мустафа Найєм, Сергій Лещенко (обидва БПП), а також герой України Степан Хмара.

У коридорі депутати згадували, що в залі, де проходить засідання, колись судили Юрія Луценка, а також висловлювали прогнози, який запобіжний захід оберуть для Саакашвілі.

"Це була ініціатива Луценка і його помилка, свідомо чи щоб скомпрометувати [президента Петра] Порошенка, незрозуміло. Але те, що він своїми діями спровокував хвилю невдоволення, – це факт", - ділився з "Апострофом" один із нардепів.

"Де докази, що записи справжні, що Курченко співпрацював з ФСБ і що він хотів повалити владу в Україні? Усі звинувачення дуже хиткі, база обвинувачення дуже слабка, відпустять на поруки, - прогнозував інший депутат. – Виглядає все так, ніби в ГПУ після всього вирішили умити руки, [міністр внутрішніх справ Арсен] Аваков дещо відсторонився від ситуації, те ж саме і в СБУ, в них немає комунікації між собою, але кожен в цьому конфлікті переслідує свої цілі".

Тим часом у залі суду захист Саакашвілі в особі адвоката Валерії Коломієць вказав на розбіжність у свідченнях спеціальних агентів СБУ під кодовими іменами "Заєць" і "Вовк". За словами адвоката, агенти давали свідчення про події, які ще не відбулися.

"11 жовтня "Заєць" був допитаний вдень, і в цей час він розповідає, як в ніч з 11 на 12 він вперше отримав наказ від Динника передати кошти Северіону Дангадзе (соратнику Саакашвілі, заарештованому у справі, за якою проходить і екс-голова Одеської ОДА, - "Апостроф"). Можна було б подумати, що це помилка, але в допиті свідка "Вовка" з 17:00 до 17:30 теж є свідчення про ці події вночі", - повідомила Коломієць.

Лідер партії "Рух нових сил", екс-голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі з адвокатами під час судового засідання Фото: УНІАН

"Апостроф" звернувся до прокурорів з проханням прокоментувати слова адвоката, але ті порадили звертатися в прес-службу ГПУ і відмовилися відповідати.

Під час суду Саакашвілі чимало спілкувався з Юлією Тимошенко. "Я голодувала 28 днів", - говорила вона. "А я десь чотири", - відповідав він, вказуючи, що в СІЗО йому давали лише воду. Незважаючи на відповідальність моменту, політик був у піднесеному настрої: весело махав журналістам, звертаючись до камер, яких був позбавлений, перебуваючи в ізоляторі, дякував нардепам, які прийшли, та щось записував у своєму малиновому щоденнику.

Суд отримав клопотання про те, що Саакашвілі готові взяти на поруки. "Він – реформатор за сутністю, і коли він зрозумів, що змін не буде, він перейшов в опозицію до президента. Зробіть так, щоб не було обрано запобіжного заходу взагалі, він нікуди не буде тікати. Бо влада заплатила би багато, щоб він утік, але він цього не зробить, повірте", - виступила лідер "Батьківщини". Про своє бажання взяти на поруки висловилися також Дмитро Добродомов, Альона Шкрум, Ігор Луценко, Юрій Дерев'янко. Єврооптимісти Мустафа Найєм і Сергій Лещенко, які ще нещодавно мітингували разом із Саакашвілі, брати на поруки лідера РНС не пропонували.

"Ви сьогодні можете врятувати честь України", - зненацька втрутився Степан Хмара. "Можете дати інтерв'ю трохи пізніше", - парирувала суддя і пішла в нарадчу кімнату.

"Головне, щоб зараз сюди не прийшов Вакарчук підвищувати свій рейтинг", - перешіптувалися депутати в очікуванні вердикту, мабуть, згадуючи нещодавнє відео музиканта, чиє політичне майбутнє обговорюється вже не перший день.

Після короткої перерви суддя повернулася в зал і оголосила рішення: "Відхилити клопотання прокурорів про домашній арешт і відпустити Саакашвілі". Прокурори сприйняли новину мовчки, похнюпивши голови, а от захист радів: адвокати оглянули зал переможним поглядом, Саакашвілі обійняв дружину, а журналісти вже вишикувалися до нього в чергу на інтерв'ю.

Печерський районний суд, обираючи міру запобіжного заходу для політика, відхилив клопотання прокурорів, які просили посадити його під домашній арешт, і відпустив Саакашвілі без будь-яких зобов'язань Фото: EPA/UPG

"Вони були змушені мене випустити, тому що побачили, скільки людей на вулиці. А сьогодні суддя не виконала їхню чітку вказівку. Вона мужня людина", - прокоментував Саакашвілі своє звільнення, додавши, що, незважаючи на те, що йому хочеться їсти, в першу чергу він піде вітати людей біля суду, а після пройдеться з дружиною "своїм улюбленим Хрещатиком".

Адвокат Руслан Чорнолуцький тим часом нагадав журналістам, що це ще не кінець: далі буде розгляд справи по суті. Крім того, адвокати займаються захистом ще одного фігуранта – Северіона Дангадзе.

Саакашвілі, оточений пресою, вийшов на вулицю під крики: "Міша!". Натовп прихильників, що чекали зовні, відразу взяв його в кільце. "Ви мене звільнили, тепер час звільняти Україну, адже я без вас жити не можу, - кричав колишній президент Грузії. – Ми підемо на Майдан, підемо на мій Хрещатик".

І поки Саакашвілі очолював ходу головною площею країни, генпрокурор Юрій Луценко під час ефіру на одному з телеканалів заявив, що обвинувачення буде подавати апеляцію. "Ми готові довести, усі плівки, відео про передачу сотень тисяч доларів на політичне шоу, а також розмова Саакашвілі з Курченком є справжніми. Ми готові залучити іноземних експертів з ФБР чи Скотланд-Ярду", - сказав генпрокурор.

А, значить, країна може готуватися до наступних серій політичного серіалу про пригоди Міхо в Україні.

Читайте також

Підуть під ніж? Навіщо Безугла накинулася на генералів

Нынешняя критика генералов со стороны Безуглой имеет под собой основания

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов