Черговий кандидат в президенти: як власник "Буковелі" вибудував політичну кар'єру

Олександр Шевченко хоче взяти участь на президентських виборах

Народний депутат і член партії "Укроп" Олександр Шевченко Фото: facebook.com/YaShevchenkoUa

Серед потенційних кандидатів на пост президента мріє опинитися народний депутат і член партії "Укроп" Олександр Шевченко. І немає ніяких сумнівів, що на внутрішньополітичних праймеріз із претендентів на офіційного кандидата від «Кріп» буде обраний саме Шевченко - близький соратник олігарха і спонсора партії Ігоря Коломойського. Успішний бізнесмен, небайдужий громадянин і борець з режимом Порошенко - так себе позиціонує нардеп. Але про які моменти зі своєї біографії не любить згадувати чесний політик, дізнавався "Апостроф".

З радіоінженера в бізнесмени

Своє кар'єру Олександр Шевченко почав будувати в рідних краях – в Івано-Франківську. Народився майбутній політик в Коломиї. Здобувши освіту радіомонтажника і радіоінженера і деякий час пропрацювавши на Коломийському деревообробному заводі, в 1995 році він повністю змінює сферу діяльності. Шевченко зацікавився бізнесом і влаштувався менеджером з продажу в компанії "Аускопрут", яка займалася наданням туристичних послуг. Тут відбувається знакове для Шевченка знайомство з власником компанії Анатолієм Попадюком.

Попадюк – досить відомий бізнесмен-"невдаха" в Прикарпатті. Ще напочатку 2000-х відразу 19 його компаній були ліквідовані за рішенням власника або визнані банкрутом. Але навіть така історія не завадила Попадюку прокласти шлях до однієї з головних годівниць країни – "Нафтогаз України", де він працював директором з комерційної діяльності. У 2006 році він ледь не отримав крісло голови компанії завдяки дружнім стосункам на той час вже з екс-главою "Нафтогазу" Олексієм Івченком. До 2015 року Попадюк також контролював львівську фірму "Нафтогазбуд" і зараз є помічником на громадських засадах нардепа від "Блоку Петра Порошенко" Андрія Лопушанського.

Шевченку вдалося вибудувати хороші відношення як з Попадюком-старшим, так і з Попадюком-молодшим – Ігорем. У 1997 році вони зробили майбутнього політика директором ТОВ "Виробничо-комерційна фірма "Кварта". Ця кампанія займалася переробкою молока, цукру, зерна, а також продажем нафтопродуктів. Пізніше вона дала життя дочірній компанії "Галичина-Цукор", управління якої дісталося цивільній дружині народного депутата Тетяни, про що свідчить інформація в декларації.

Зв'язки з Коломойським

Але однієї "Кварти" виявилося мало. У 2000-му році Шевченко і Попадюки реєструють нову компанію "Скорзонера", яка і стане основою появи відомого курорту "Буковель". В цей час Олександру Шевченко починає допомагати його молодший брат Віктор, який пізніше також стане нардепом.

У пошуках шляхів для подальшого кар'єрного зростання Шевченко-старший потрапляє в скандал. Взявши кредит сумою понад 6,5 млн грн у "Укрексімбанка", гроші вчасно він не повернув. Щоб не потрапити за ґрати, Шевченко повністю визнав свою провину. Але як пишуть місцеві ЗМІ, кредит банку він так і не виплатив.

Ця історія анітрохи не завадила братам наважитися розвивати туристичний бізнес в Україні. Правда, все лаври забрав собі олігарх Ігор Коломойський. Відомо, що останній давно придивлявся до західної України. Найбільше його цікавив розвиток нафтової галузі. Він зумів заволодіти нафтопереробними заводами "Нафтохімік Прикарпаття" і НПК "Галичина". Крім цього спільний знайомий Попадюка і Коломойського Ігор Палиця запропонував олігархові вкластися в курорт. Після такої операції Попадюк і Шевченко позбулися значної частини прав як засновники компанії. Натомість Попадюк-старший потрапив в "Нафтогаз", а Олександр Шевченко став правою рукою Коломойського і директором "Буковелі".

Олександр Шевченко Фото: facebook.com/YaShevchenkoUa

З цього часу життя братів Шевченків пішла "на ура": вони управляли величезною курортною базою і нічого не боялися. Навіть коли в 2010 році "Скорзонеру" в Генпрокуратурі звинуватили в начебто недоплату за землю в селі Поляниці, де знаходиться "Буковель", у майже 67 млн грн, Коломойському вдалося вирішити питання. Місцеві ЗМІ писали, що конфлікт стався через бажання команди Віктора Януковича залишити за собою Буковель. Уже в 2013 році на території курорту був побудований готель "Київська Русь", який неофіційно належав синові екс-президента-втікача Олександру Януковичу. У 2014 році готель згорів.

Політична діяльність Шевченка

Олександра Шевченка можна назвати успішним в політиці. Хоча для свого успіху він нічого особливо не зробив: всього лише дружив з потрібними людьми. У 2010 році він стає депутатом Івано-Франківської обласної ради. У 2014 році він ухвалює рішення балотуватися до Верховної Ради, будучи членом партії Коломойського "Укроп". У парламент як мажоритарник пройшов з БПП, але вже в наприкінці 2015 року вийшов із фракції. Його вихід був пов'язаний із загостренням конфлікту Коломойського і Порошенка.

Пройшовши у ВР, Шевченко отримав доступ до величезних фінансових потоків. Так, йому вдалося успішно освоїти кошти, які виділяються на ремонт доріг в його окрузі в Івано-Франківській області. Для цього у депутата є спеціальна компанія "ПБС", яка займається ремонтом доріг. На тендерах вона завжди пропонує найнижчу вартість роботи. Але в результаті дороги в Івано-Франківську та регіоні скоро сягнуть стану доріг в прифронтових зонах східної України. Не найкраща реклама для курортної галузі ...

Олександр Шевченко Фото: УНІАН

Шевченка це не бентежить. Він продовжує стверджувати, що роботи з ремонту доріг проходять успішно, область розвивається. І щоб не викликати на себе гнів місцевого населення, депутат час від часу організовує безкоштовні екскурсії та відпочинок для жителів області. Наприклад, на останніх парламентських виборах за Шевченка агітувала відома співачка Руслана Лижичко.

Про непрямий підкуп виборців Шевченко замовчує, але завжди з радістю запрошує до себе на "Буковель" журналістів. Його не бентежить, що будучи нардепом, він продовжує керувати курортом і цим порушує законодавство. І у бажанні брати участь в президентських виборах його, схоже, нічого не зупинить. Адже у політика в руках є серйозний ресурс – телеканал "1+1", який належить його старшому партнеру Коломойському. Так що до президентських виборів виборцям ще довго доведеться чути і слухати про "успіхи" Олександра Шевченко.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидя в изоляторе, Коломойский коллекционирует уголовные дела

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Создание частных подразделений вызвало неоднозначную реакцию у экспертов

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Российская соцсеть Телеграм потенциально опасна для Украины